La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nòrdic que ressuscita Tarzan

EL SUEC SKARSGÅRD ES VA DEIXAR ELS CABELLS LLARGS I VA SEGUIR UN ENTRENAMEN­T ESTRICTE PER INTERPRETA­R EL MUSCULAT TARZAN EN LA NOVA SUPERPRODU­CCIÓ DE HOLLYWOOD QUE S’ESTRENA AQUEST ANY. COM A REI DE LA SELVA OFEREIX UNA IMATGE MOLT DIFERENT DEL VAMPIR QUE

- GLORIA MORENO Barcelona

Alexander Skarsgård és alt, ros, guapo. Qualitats que li servirien de poc al món del cinema si no convencés com a actor. Però aquest suec de 39 anys té talent, i ho demostra no només la varietat de papers que ha aconseguit fins al moment, sinó també l’èxit que ha aconseguit.

Després de triomfar com a sergent en la minisèrie de culte Gene

ration Kill i, més encara, com a vampir a True blood, una de les sèries més vistes de tots els temps, aquest any se’l podrà veure com encarna l’home de la selva a La

llegenda de Tarzan, la nova superprodu­cció de Hollywood per a aquest estiu.

Una de les raons que van portar el director David Yates a decantar-se per Skarsgård va ser precisamen­t el seu origen. Nascut a Suècia, ha desenvolup­at gairebé tota la seva carrera als Estats Units, la qual cosa fa que “tingui aquesta qualitat meravellos­a de no pertànyer realment a cap dels dos llocs”, explicava fa poc.

Un punt biogràfic en comú, per tant, amb el nou Tarzan, a qui el film presenta establert a Londres una dècada després d’haver deixat la jungla i davant el dilema de tornar al Congo o no com a emissari especial. En paraules de Skarsgård, la trama va gairebé “al contrari que al conte clàssic”, ja que presenta “un home que va retrocedin­t lentament, com si es tragués capes, fins que torna a un estat més animal”.

Als cartells divulgats fa poques setmanes, es veu un Skarsgård amb el tors nu i molt musculat. Per aconseguir-ho, va haver de seguir un règim d’entrenamen­t estricte durant els quatre mesos previs al rodatge. “Bàsicament no vaig veure la meva família o els amics”, explicava recentment. Encara que assegura que l’esforç d’haver de llevar-se cada dia a dos quarts de cinc per fer exercici “ha valgut la pena”.

Fill del gran actor suec Stellan Skarsgård, es pot dir que porta l’art de la interpreta­ció a la sang. Tres dels seus cinc germans també s’han dedicat al cinema: Gustaf, de 35 anys, que es va fer famós amb el paper de Floki a la sèrie Vikings; Bill, de 25, que últimament ha triomfat amb la sèrie Hemlock Grove de Netflix; i Valter, de 30, que ha participat en diverses produccion­s escandinav­es.

Alexander és el gran dels sis fills que el seu pare va tenir amb la seva primera dona, My. En particular, recorda l’atmosfera “hippy” i “bastant caòtica” que es vivia a casa quan era petit. Els seus avis i oncles vivien a prop i entraven i sortien quan volien. Era freqüent que, per sopar, hi hagués 10 o 15 persones al voltant de la taula. “Era tot molt sorollós, molt boig, sempre hi havia molt menjar, molt alcohol, però també molt afecte”, declarava el 2010 en una entrevista amb el diari The Telegraph.

En aquella època, el seu pare treballava en obres de teatre, moltes de les quals dirigides per Ingmar Bergman. De vegades assajava una representa­ció durant el dia i actuava en una altra a la nit. Alexander solia acompanyar-lo i es quedava jugant darrere de l’escenari. No és estrany, doncs, que als set anys obtingués el seu primer paper com a actor. Va ser a través d’un amic del seu pare, que era director, a la pel·lícula sueca Åke i el seu món.

Més endavant, el 1989, va saltar a la fama en protagonit­zar la sèrie de televisió El gos que somreia. Però tenia només 13 anys i li incomodava que tothom el reconegués quan anava pel carrer o que les noies es presentess­in a casa demanant autògrafs, així que va decidir posar punt final. En set anys no va tornar a trepitjar un escenari i, en particular, agraeix la sàvia reacció que va tenir el seu pare. “Has d’estimar el que fas i si això no és el que sents, val més fer una altra cosa, sigui la que sigui”, li va dir. Skarsgård està segur que si, al contrari, el seu pare l’hagués animat a continuar actuant, probableme­nt hauria continuat alguns anys més però finalment s’hauria cremat i avui no seria on és.

Després d’una adolescènc­ia una mica desenfrena­da, en la qual es va lliurar al punk, a l’alcohol i al seu equip de futbol, el Hammarby, als 19 anys va fer el servei militar en la unitat d’antiterror­isme. Va ser un any i mig i, quan el va acabar, va marxar amb un amic a Anglaterra a perfeccion­ar l’anglès. Admet que no van estudiar massa, però sí que van sortir molt i van conèixer un munt de gent. Va ser just per aquesta època quan va tornar a sentir la crida dels escenaris.

Va marxar a Nova York a estudiar teatre al Marymount Man- hattan College. Però al cap de sis mesos va tornar a Suècia a causa d’una noia. La relació no va prosperar, però sí que ho va fer la seva carrera incipient d’actor. Després de diverses aparicions en obres de teatre, produccion­s televisive­s i alguna pel·lícula, el 2003 va ser nominat a un premi Guldbagge, els Goya suecs, per la seva aparició en El truc del gos.

Tot i això, el seu país d’origen se li feia petit, sempre encasellat en papers de bon noi, i va decidir marxar als Estats Units per provar sort a Hollywood. A l’inici no va ser gens fàcil. Si entrava en algun càsting era en la posició 499 per a un petit paper d’una pel·lícula dolenta de terror.

El punt d’inflexió va arribar amb Generation Kill, l’aclamada minisèrie de l’HBO sobre la invasió de l’Iraq coproduïda pel gran David Simon, artífex de sèries inigualabl­es com The wire o Treme. Al principi, Simon dubtava de si Skarsgård aconseguir­ia adoptar l’accent americà necessari per interpreta­r el sergent veterà Brad Colbert. Però, finalment, la seva actuació en el càsting el va convèncer.

Encara que, per al suec, l’èxit definitiu vindria amb True blood, la famosa sèrie de vampirs que l’ha convertit en un autèntic sex symbol. A partir de llavors, ha aparegut en nombrosos i molt diversos films. Des de Melancholi­a (2011), de Lars von Trier, en el qual, per primera vegada, va compartir plató amb el seu propi pare, fins al drama americà Straw dogs (2011) o la pel·lícula d’acció Battleship (2012). Aquesta mateixa setmana s’anunciava la seva participac­ió a Big little lies, la nova sèrie que HBO llançarà a finals d’any, produïda i protagonit­zada per Nicole Kidman i Reese Whiterspoo­n.

Molt discret amb la seva vida privada, manté una relació amb la model i presentado­ra britànica Alexa Chung des de fa un any.

 ?? GETTY IMAGES ?? Alexander, de 39 anys, és fill de l’actor suec Stellan Skarsgård i es pot dir que porta la interpreta­ció a la sang: tres dels seus cinc germans també es dediquen al cinema
GETTY IMAGES Alexander, de 39 anys, és fill de l’actor suec Stellan Skarsgård i es pot dir que porta la interpreta­ció a la sang: tres dels seus cinc germans també es dediquen al cinema
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain