La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’advocada de les disputes de les estrelles

COBRA 800 DÒLARS L’HORA PERÒ GARANTEIX UN BON DIVORCI. EN PODEN DONAR FE DES DEL PRÍNCEP CARLES FINS A ROCKERS I ACTORS

- RAFAEL RAMOS Londres

Heather Mills, l’ex de Paul McCartney, li va tirar una gerra d’aigua per sobre quan va saber la sentència

Divorciar-se sempre és un tràngol. Però si cal passar-hi i vius a Anglaterra, l’ideal és tenir al teu racó del quadrilàte­r Fiona Shackleton, l’advocada de les estrelles, que ha defensat els interessos del príncep Carles en el seu duel amb Diana, del príncep Andreu en la batalla amb Sarah Ferguson, i de Paul McCartney en la seva guerra nuclear amb Heather Mills, de Madonna i Liam Gallagher, de rockers, actors, xefs i membres de la família reial britànica.

Darrere dels seus ulls blaus brillants i la cabellera rossa tenyida, Fiona no és cap angelet. Cap advocat no ho és, i per alguna cosa l’anomenen la “magnòlia negra”. Ha estat censurada per sobrecarre­gar les factures dels seus clients en més d’un milió d’euros al llarg dels anys (una pràctica d’altra banda comuna en les grans firmes legals), i això que la seva tarifa ja és de 800 euros l’hora. Amb Shackleton tot és possible, però s’ha de pagar un imperi.

En una línia de treball com la seva, quan es tracta de repartir les fortunes i decidir sobre la custòdia dels fills, de manera inevitable es generen amics i enemics a parts iguals. Ella en té de tots en abundància. A tots els seus clients, des de Carles d’Anglaterra fins a les exdones de l’actor John Cleese i del futbolista (Arsenal i Barcelona) Thierry Henry, els envia sempre felicitaci­ons d’aniversari i per Nadal. D’altra banda, va haver d’aguantar impertèrri­ta que la visceral Heather Mills (antiga senyora de McCartney) li tirés per sobre el cap en ple judici una gerra d’aigua. Gangues de l’ofici.

De família aristocràt­ica, amb l’inconfusib­le accent i les maneres de la classe alta anglesa, filla d’un assessor del Banc d’Anglaterra i xèrif de la City de Londres, la nostra protagonis­ta no hauria hagut de treballar mai per viure com una reina. I molts familiars i amics pensaven que no ho faria mai quan va deixar primer la carrera de Medicina per fer un curs de cuinera, quan es va avorrir dels plats i els fogons per apuntar-se a Dret, i quan es va llicenciar com a advocada per la Universita­t d’Exeter amb un aprovat ben justet. Més que estudiar, es dedicava a lluir les seves millors gales en balls i festes de Belgravia, Chelsea i els voltants de Sloane Square, on encara viu.

Però, ves per on, va trobar la seva vocació com a especialis­ta en dret matrimonia­l. Gràcies a un molt bon padrí va ingressar als anys vuitanta a la firma Farrer & Company, que eren els advocats de la reina, on va prosperar ràpidament i es va encarregar de gestionar la separació dels ducs de York procurant minimitzar l’escàndol. La seva feina li va agradar tant a Isabel II que, quan va esclatar en mil bocins la relació entre el seu primogènit Carles i Diana de Gal·les, va confiar en ella perquè els Windsor sortissin tan ben parats com fos possible, tant en termes econòmics com d’imatge. I com que la cosa no anava d’un milionet amunt o avall, es va donar per satisfeta que lady Di s’emportés vint-i-dos milions d’euros de compensaci­ó, a canvi de renunciar al títol de Sa Altesa Reial. Una ruptura neta.

Més tard es van enterbolir les seves relacions amb la reialesa, perquè el món en què es mou és un camp ple de mines i els seus clients paguen bé però són capritxoso­s. El palau de Buckingham li va retreure el col·lapse del judici a Paul Butler, el majordom de Diana, pel presumpte robatori d’objectes de la princesa, i el fet que recomanés a Carles resoldre internamen­t i amb la mínima publicitat possible un escàndol de violació d’un empleat homosexual a palau. Tot i això, continua exercint com a advocada dels prínceps Guillem i Enric –ho deixa clar a la seva targeta de presentaci­ó–, que li donen molta guerra.

La corona no és en qualsevol cas l’únic client possible, els divorcis i separacion­s estan a l’ordre del dia entre els famosos i milionaris, i Fiona Shackleton continua guanyantse molt bé la vida. La fortuna de 1.200 milions d’euros que es van repartir Paul McCartney i Heather Mills, per exemple, deixa petita fins i tot la de la reina, i és clar que l’ex-Beatle va sortir guanyador amb l’ajuda de l’advocada quan la part contrària, furiosa, la va batejar amb una gerra d’aigua en el moment en què el jutge va anunciar la sentència. També va quedar molt contenta Maya Flick, la dona del magnat de Mercedes Benz Fredericj Flick, quan va persuadir el tribunal que una compensaci­ó de 12 milions d’euros era “absolutame­nt irrisòria”, i no es podia esperar que amb tan pocs diners pogués mantenir el ritme de vida a què tenia dret i estava acostumada.

Als 59 anys i amb uns ingressos anuals entorn del milió d’euros, continua molt ocupada i a les portades dels diaris gestionant el divorci del rocker Liam Gallagher (de la banda Oasis) i la batalla entre Madonna i el director de cinema Guy Ritchie per la custòdia del seu fill Rocco. Però sempre tanca el despatx a dos quarts de sis de la tarda i se’n va a casa per dedicar temps al seu marit Ernest Shackleton (descendent del cèlebre explorador) i a les seves dues filles, perquè una de les coses que ha après de la feina és la facilitat amb què es trenquen les famílies, i no li agradaria haver de representa­r-se a si mateixa als tribunals, i molt menys posar-se en mans d’un col·lega. I encara troba temps per anar a l’òpera, mostrar els seus dots de cuinera i ocupar de tant en tant l’escó que li correspon com a baronessa en la Cambra dels Lords. On, per descomptat, vota de la banda conservado­ra.

 ?? DAVID M. BENETT / GETTY IMAGES ?? L’advocada està casada amb un descendent de l’explorador de l’Antàrtida. És baronessa i membre de la Cambra dels Lords
DAVID M. BENETT / GETTY IMAGES L’advocada està casada amb un descendent de l’explorador de l’Antàrtida. És baronessa i membre de la Cambra dels Lords

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain