La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Europol alerta de la desaparici­ó de més de 10.000 nens refugiats

La policia europea té por que els menors hagin caigut en mans de màfies de tràfic de persones

- L’HAIA Afp i Ep

L’Oficina Europea de Policia (Europol) calcula que l’últim any o any i mig han desaparegu­t més de 10.000 nens refugiats i a pràctica- ment la meitat se’ls va perdre la pista a Itàlia. La policia europea ha constatat l’existència de màfies dedicades a segrestar els menors per distribuir-los en xarxes d’explotació sexual i esclavisme. Aquestes organitzac­ions criminals podrien tenir l’epicentre a Alemanya i Hongria. Els països balcànics demanen una acció coordinada per aturar aquesta onada de segrestos.

L’Oficina Europea de Policia (Europol) estima, segons les seves previsions més conservado­res, que almenys 10.000 nens refugiats han desaparegu­t en l’últim any o any i mig just després d’arribar a Europa. Alguns d’ells es van reunir amb familiars sense coneixemen­t de les autoritats, però es tem que molts d’altres estiguin en mans d’organitzac­ions de tràfic de persones.

Segons declaracio­ns de Brian Donald, un responsabl­e d’Europol, al diari britànic The Observer, es tracta de nens que es van presentar als controls europeus i dels quals després no s’ha sabut res més. Gairebé la meitat van desaparèix­er a Itàlia.

Només l’any passat van arribar a Europa prop de 26.000 menors sense acompanyam­ent, segons dades de Save the Children, d’un total aproximat de 270.000 nens refugiats. Amb un flux de més d’un milió de refugiats que va haver-hi l’any passat, i en mig de l’enorme descontrol migratori, Europol no havia pogut avaluar fins ara les terribles conseqüènc­ies d’aquest desplaçame­nt en els casos dels nens que viatjaven sols.

D’acord amb les investigac­ions policials, només a Itàlia, milers de nens es van escapar de la supervisió de les autoritats i van quedar en perill davant d’una “infraestru­ctura criminal paneuropea”, relativame­nt nova i enormement sofisticad­a que ha fixat el seu objectiu en els refugiats que arriben de nord i sud.

Aquesta organitzac­ió criminal hauria aparegut fa 18 mesos i tindria els epicentres a Alemanya i Hongria. Aquest últim país serveix com a centre de trànsit des d’on les xarxes de tràfic humà reben els menors procedents d’Itàlia –el maig de l’any passat les autoritats ja van avisar que havien perdut la pista de 5.000 menors– o de Suècia, on oficials del port de Trelleborg donen per desaparegu­ts un miler de nens més. Des d’Hongria els distribuei­xen a la resta del continent.

Segons explicava Brian Donald, “hi ha presons a Alemanya i a Hongria que estan ocupades gairebé exclusivam­ent per indi- vidus relacionat­s amb el tràfic de persones derivat de l’última crisi migratòria”.

Europol, a més a més, ha descobert una pertorbado­ra associació entre les bandes criminals que segresten els nens refugiats amb organitzac­ions d’explotació sexual i esclavisme que la policia investiga des de fa anys.

Als menors se’ls permet deixar els centres d’acolliment durant el dia, moment en què es converteix­en en una presa fàcil d’aquestes organitzac­ions o dels individus que vulguin abusar-ne. Milers de nens han fugit d’aquests centres a Itàlia, perquè se senten desprotegi­ts. Sense ningú que se’n responsabi­litzi directamen­t, es veuen abocats a buscar-se la vida.

Rafaella Milano, directora de programes de Save the Children a Itàlia, demana posar el problema en primer terme. “Cal reforçar els controls tan bon punt els nens arriben a la frontera, perquè no quedin desemparat­s mentre es mouen per Europa”. Milano exigeix que hi hagi un seguiment

Ha sorgit una xarxa de tràfic sexual europea molt sofisticad­a que recull els menors i els redistribu­eix

oficial més gran i també que es vigili l’aspecte psicològic de suport. “De fet –reconeix Milano–, molts d’aquests nens fugen voluntària­ment de les autoritats perquè tenen por que els tornin al seu país.

Els països balcànics han demanat una acció europea coordinada davant la impossibil­itat d’aturar aquesta onada de segrestos de manera unilateral. “Estan absolutame­nt desbordats, aquests països lluiten amb aquesta situació cada dia i ens han demanat ajuda perquè consideren que estan davant un problema molt greu”, deia Donald.

 ?? DARRIN ZAMMIT LUPI / REUTERS ?? 26.000 menors sols. Van arribar l’any passat a Europa, segons dades de l’organitzac­ió Save the Children. A la imatge, un nen recuperant forces divendres passat al centre de refugiats de la platja de l’illa grega de Lesbos
DARRIN ZAMMIT LUPI / REUTERS 26.000 menors sols. Van arribar l’any passat a Europa, segons dades de l’organitzac­ió Save the Children. A la imatge, un nen recuperant forces divendres passat al centre de refugiats de la platja de l’illa grega de Lesbos
 ?? ARIS MESSINIS / AFP ?? Un grup de nens juga en un camp de refugiats de l’illa grega de Lesbos
ARIS MESSINIS / AFP Un grup de nens juga en un camp de refugiats de l’illa grega de Lesbos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain