La Vanguardia (Català-1ª edició)

PSOE i C’s se citen a negociar després de veure’s amb el Rei

Sobirania, corrupció, economia i Europa, eixos de Rivera per a la negociació Rajoy tornarà a refusar la seva investidur­a per falta de suports

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

La decisió del president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, avançada ahir per Javier Maroto (PP), de declinar per segona vegada l’oferta del Rei perquè provi de buscar suports i vagi al Congrés a defensar la seva investidur­a, provocarà aquesta vegada alguna cosa més que crítiques de la resta de partits.

Pedro Sánchez està decidit a fer un pas endavant i esgotar totes les seves possibilit­ats, després d’arrencar l’aval (amb condicions) del comitè federal del PSOE per explorar una majoria parlamentà­ria que li obri les portes de la Moncloa, per molt inversembl­ant que sembli en aquests moments que acabi quallant una aliança multiparti­ts.

De moment, les direccions del PSOE i Ciutadans, les dues formacions que, per motius de supervivèn­cia política, més interès tenen a evitar unes noves elecci-

UN PAS ENDAVANT Hernando anuncia que el PSOE està disposat a liderar la negociació

EL PAPER DE RAJOY Villegas (C’s) considera que Rajoy “ha tirat la tovallola” i no pot ser president

ons generals al juny, s’han citat a iniciar les negociacio­ns per explorar una majoria alternativ­a després que el Monarca conclogui dimarts la ronda de contactes amb els líders dels partits.

L’anunciada autoexclus­ió de Rajoy del debat d’investidur­a ha obert una escletxa a Sánchez, que ja veu el partit taronja com un dels seus interlocut­ors prioritari­s.

El cop sobre el tauler negociador que ha clavat Ciutadans després de l’operació judicial contra la trama corrupta del Partit Popular a València, assenyalan­t Rajoy com el responsabl­e polític i convidant-lo que faci un pas enrere, ha aproximat les posicions de socialiste­s i centristes.

A aquest acostament hi contribuei­x també el rebuig sense matisos d’un pacte amb Podem i els partits nacionalis­tes que la vella guàrdia del PSOE, encapçalad­a pel sempitern Felipe González, i les noves baronies territoria­ls, amb l’andalusa Susana Díaz com a referent, han transmès a Sánchez.

Amb Podem esperant que Sánchez truqui a la seva porta, C’s es prepara per assumir el paper de mediador entre socialiste­s i populars, com ja va fer recentment en la negociació de la Mesa del Congrés, que va acabar amb Patxi López com a president. Un missatge a favor del “diàleg i el pacte” que traslladar­à avui Rivera al rei Felip VI.

Pel líder de Ciutadans, abans que s’estudiïn noms de possibles

 ??  ?? El líder de Ciutadans, Albert Rivera, parlant al Congrés amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez
El líder de Ciutadans, Albert Rivera, parlant al Congrés amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain