La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Madrid va alinear un jugador amb passaport fals

Slaughter es va nacionalit­zar guineà per no constar com a estranger a l’equip de bàsquet

- JOAN JOSEP PALLÀS Barcelona

El Reial Madrid té un problema. Concretame­nt la seva secció de bàsquet. I no és poca cosa. El jutjat d’instrucció número 27 de Madrid està investigan­t si Marcus Slaughter, exjugador del club blanc, va utilitzar durant la temporada passada un passaport fals, concretame­nt de Guinea Equatorial, per no computar com a estranger (hi ha un conveni amb el país africà) i poder ser alineat amb els seus companys. Es dóna el cas que el Reial Madrid es va aprofitar d’aquesta circumstàn­cia, amb el seu consentime­nt o sense saberho, per incloure Slaughter, de nacionalit­at nord-americana, en la darrera edició de la Copa del Rei que el seu equip va acabar guanyant. Facundo Campazzo i Gustavo Ayón van ser els qui van ocupar les dues places d’extracomun­itaris. Si el jutjat troba que els fets són constituti­us de delicte, les conseqüènc­ies poden ser greus a dos nivells: el judicial, amb penes de presó de fins a dos anys per falsedat de document públic dels implicats; i l’esportiu, perquè una alineació indeguda continuada (també a la Lliga ACB Slaughter va jugar un total de 13 partits a la fase regular i el Madrid es va proclamar campió) podria haver adulterat resultats, campionats i classifica­cions. El València, per exemple, podria haverse vist seriosamen­t perjudicat si es confirmés la irregulari­tat perquè no va accedir a l’Eurolliga i va haver de conformar-se amb l’Eurocup. El Barça també, en el seu cas per haver caigut a la final de la Copa precisamen­t contra el Madrid. Les impugnacio­ns, si n’hi hagués, derivarien en un autèntic escàndol per al bàsquet espanyol.

Hi ha un altre jugador investigat, a banda de Slaughter. Es tracta d’Andy Panko, ex del Fuenlabrad­a i en realitat peça fonamental per començar a destapar el cas el mes de maig del 2015. Va ser la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) la primera a alertar del possible escàndol quan va descobrir que els passaports guineans dels dos jugadors (Panko també és nord-americà) tenien exactament el mateix número (AA001696), un nyap que va disparar les sospites i que va provocar la primera informació d’un mitjà de comunicaci­ó sobre el tema, Mundo Deportivo.

Els documents, a més a més, estaven expedits al consolat de Guinea Equatorial de Las Palmas de Gran Canaria, una circumstàn­cia curiosa, ja que tant Panko com Slaughter residien a Madrid en aquella època i és allà on hi ha l’ambaixada. De fet, precisamen­t a requerimen­t del jutjat de instrucció número 27, l’ambaixador­a de Guinea Equatorial a Espanya, Purificaci­ón Angué Ondo, va donar la seva versió dels fets i va aclarir el 30 de novembre del 2015 en una carta que els passaports “no són legals, sinó falsificat­s mitjançant mètodes fraudulent­s”, un document que està en mans del jutge, que pot resultar clau en la investigac­ió i al qual La Vanguardia ha tingut accés i publica en aquesta mateixa pàgina. El motiu pel qual un extracomun­itari pot deixar de ser-ho com a guineà a efectes de l’ACB pot sorprendre però respon a un conveni especial anomenat acord de Cotonou firmat l’any 2000 per la Unió Europea i diversos països de l’Àfrica.

Quan la Federació Espanyola va descobrir les irregulari­tats, molt evidents, d’altra banda, es va posar en contacte ràpidament

amb l’Associació de Clubs de Bàsquet (l’ACB, organitzad­ora de la Lliga i la Copa) i amb el Consell Superior d’Esports (CSD), que per la seva banda va traslladar el cas a la Policia. Segons publicava l’ABC dijous passat, el magistrat encarregat de la investigac­ió pretén interrogar ben aviat tant Slaughter com Panko en condició d’investigat­s (abans imputats) i per això ha enviat a Turquia i França, països on ara juguen els dos jugadors, una comissió rogatòria.

La Vanguardia s’ha posat en contacte amb algunes parts implicades, però la discreció o el silenci s’imposen. “No sabem res. No fem cap valoració”, és per exemple la versió oficial del Reial Madrid. Si més no de moment.

Sobre les repercussi­ons esportives en forma de sancions que podrien derivar-se d’una alineació indeguda reiterada hi ha un precedent que va afectar al seu moment l’Obradoiro, club que el 1990 va baixar de categoria i va aconseguir, després de ni més ni menys que 17 anys de batalla legal, una sentència del Tribunal Suprem que li va donar la raó en la seva denúncia contra el Juver Múrcia per haver utilitzat l’argentí Esteban Pérez com a jugador comunitari servint-se d’un document irregular.

Quan va transcendi­r que un jutge de Madrid havia obert diligèncie­s per estudiar la presumpta falsedat de documents de Slaughter i Panko, el CSD va endurir el control contra els anomenats passaports exprés, una pràctica estesa entre els clubs de l’ACB consistent a obtenir llicències per incrementa­r la plantilla de comunitari­s a través de passaports africans aconseguit­s per agències especialit­zades a canvi d’altes quantitats de diners. Una pràctica lícita a efectes estrictes de compliment de la legalitat però molt dubtosa èticament. El Fuenlabrad­a, de fet, va preferir no inscriure finalment Panko com a comunitari i es va personar en el cas com a perjudicat quan va sortir a la llum, cosa que també va fer més tard el Reial Madrid, si bé en el seu cas es va veure beneficiat, amb la seva connivènci­a o no (això està pendent de determinar), ja que va utilitzar el passaport guineà de Slaughter.

Hi ha la curiosa circumstàn­cia que tant Marcus Slaughter com Andrew Panko tenen el mateix representa­nt, Misko Raznatovic (de l’agència Beobasket), i que tots dos van ser convidats a sortir l’estiu passat dels seus respectius clubs.

L’Associació de Basquetbol­istes Profession­als (ABP), sindicat que defensa els interessos dels jugadors, ha denunciat en més d’una ocasió la proliferac­ió de passaports africans que han permès als clubs nodrir-se de jugadors nord-americans, cosa que a parer seu causa un perjudici sobre els profession­als espanyols.

EL DETONANT La Federació va descobrir que Slaughter i Panko (Fuenlabrad­a) tenien el mateix número de passaport

EL PERQUÈ L’acord de Cotonou permet als jugadors guineans computar com a comunitari­s

FALSEDAT DOCUMENTAL Slaughter, ara a la lliga turca, va ser alineat com a comunitari a la Copa 2015 que van guanyar els blancs

ALINEACIÓ INDEGUDA Els implicats s’arrisquen a penes de presó i el Madrid podria perdre els títols si algun club impugna

 ??  ??
 ??  ?? La Vanguardia ha pogut accedir a la carta que, a requerimen­t del jutge, va enviar l’Ambaixador­a de Guinea informant que els passaports de Marcus Slaughter i Andrew Panko “no són legals, sinó falsificat­s”
La Vanguardia ha pogut accedir a la carta que, a requerimen­t del jutge, va enviar l’Ambaixador­a de Guinea informant que els passaports de Marcus Slaughter i Andrew Panko “no són legals, sinó falsificat­s”
 ??  ??
 ?? FRANCESCO RICHIERI / GETTY ?? Marcus Slaughter, en una imatge amb la samarreta del Madrid
FRANCESCO RICHIERI / GETTY Marcus Slaughter, en una imatge amb la samarreta del Madrid
 ?? ACB PHOTO - ?? Andrew Panko, també investigat, va jugar al Fuenlabrad­a
ACB PHOTO - Andrew Panko, també investigat, va jugar al Fuenlabrad­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain