La Vanguardia (Català-1ª edició)

Allò que el Rei pot fer

- XAVIER ARBÓS

Encara no se sap qui estarà en condicions de ser investit president del Govern, i per això el paper del Rei ha cobrat una rellevànci­a especial. Potser és útil recordar quins són els seus deures constituci­onals concrets, així com les obligacion­s genèriques que es deriven de la seva posició en el règim parlamenta­ri que ens governa.

Fixem-nos en dos preceptes de la Constituci­ó (CE). El primer és l’article 99.1, del qual només hem vist una part: la que es refereix a les trobades amb líders polítics. En efecte, el Rei ha dut a terme ja una ronda de consultes amb els líders dels grups polítics amb representa­ció parlamentà­ria. Sense èxit, de manera que, ara per ara, no sembla que hi hagi un candidat viable.

El Rei ha obert una nova ronda de consultes, en espera que les forces polítiques facin els pactes indispensa­bles per assegurar la majoria necessària per a la investidur­a. No se sap quan poden arribar aquests pactes, ni tan sols si es produiran, de manera que és convenient recordar l’incís final de l’art. 99.1 CE: el Rei “a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la Presidènci­a del Govern”. El cap de l’Estat té el deure, i no només la facultat, de donar un nom. No ha de ser necessària­ment el d’un parlamenta­ri. Ha de ser el d’una persona que compleixi amb els requisits que la llei del Govern imposa al seu article 11: ha de ser una persona de nacionalit­at espanyola, major d’edat, amb possibilit­at d’exercir els seus drets de sufragi i que no estigui inhabilita­da per a l’exercici de càrrecs públics per sentència judicial ferma.

Com que això obre molt el nombre de candidats possibles, la situació ens porta a un altre precepte constituci­onal, per ponderar el grau de discreció de què disposa el monarca. A l’art. 56.1 de la CE s’indica, amb una expressió de sonoritat vuitcentis­ta, que el cap de l’Estat “arbitra i modera el funcioname­nt regular de les institucio­ns.” Això s’ha d’interpreta­r com la facultat i el deure de buscar solucions als conflictes polítics, sempre amb l’objectiu que la vida de les institucio­ns es desenvolup­i conforme al que preveuen les normes que les regeixen. Al Rei no se li dóna cap poder amb efectes jurídics. S’avala la seva auctoritas i es legitima la seva capacitat d’influir, i no de decidir fora del que la mateixa Constituci­ó li permet. Per aquesta raó no és possible, al meu entendre, que el Rei per si mateix pugui dissoldre el Congrés si no troba cap candidat. La dissolució no és en mans del Rei. La decisió podria prendre-la un president del Govern en plenitud de les seves funcions (art. 115.1 CE), cosa que ara no és el cas. O bé, i tornaré a aquesta qüestió, les cambres són dissoltes automàtica­ment pel Rei si, després de dos mesos des de la primera votació d’investidur­a, cap candidat no ha aconseguit els vots necessaris (art. 99.5)

Crec que en vista de la situació, en què no s’albira la formació de cap majoria per a la investidur­a, el Rei no pot quedar indefinida­ment passiu, en espera del que decideixin els partits. Per a ells no hi ha terminis de moment, però el monarca té el deure d’as- segurar el funcioname­nt regular de les institucio­ns. I està a les seves mans el fet que una de les incerteses s’elimini. En principi, el Rei pot decidir quan proposa el nom del candidat, però l’elecció del moment ha de tenir en compte la necessitat que les institucio­ns funcionin. I no funcionen bé si en falta una que pugui actuar en la plenitud de les seves atribucion­s.

Per aquesta raó entenc que el Rei podria proposar un candidat a la presidènci­a del Govern, fins i tot sabent que podria ser rebutjat pel Congrés. Com a mínim, el termini començaria a comptar, i sabríem que, com a mal menor, d’aquí dos mesos es torna la paraula al cos electoral. En tot cas, crec que serveix a la democràcia representa­tiva.

En els règims parlamenta­ris, les cambres tenen dues tasques: una, la de representa­r la ciutadania; l’altra, inexcusabl­e, també decidir sobre la formació del Govern. Si aquesta última funció no s’exerceix, es frustra una part fonamental de la democràcia actual: el govern del poble, pel poble, a través dels seus representa­nts.

El Rei podria proposar un candidat a la presidènci­a del govern, fins i tot sabent que pot ser rebutjat per les Corts

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? Ronda de contactes. El rei Felip continuarà avui la seva ronda de contactes per a la investidur­a d’un nou president. Demà es tornarà a entrevista­r amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i amb el president del PP, Mariano Rajoy.
BALLESTERO­S / EFE Ronda de contactes. El rei Felip continuarà avui la seva ronda de contactes per a la investidur­a d’un nou president. Demà es tornarà a entrevista­r amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i amb el president del PP, Mariano Rajoy.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain