La Vanguardia (Català-1ª edició)

Femke van den Driessche

L’UCI troba un motor amagat en una de les màquines de la campiona europea sub-23

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

CICLISTA

L’UCI ha trobat una bicicleta trucada amb un artefacte mecànic ocult. El portava a sobre la ciclista belga Femke van den Driessche (19), campiona d’Europa sub23, durant el Mundial. La ciclista s’enfronta a una pena mínima de sis mesos.

Primer va ser el rumor, després la paranoia i ara l’evidència. Tot va començar amb les sospites sobre Fabian Cancellara per les seves demostraci­ons en les clàssiques del 2010. Després va aparèixer una roda que continuava girant amb la bicicleta de Ryder Hesjedal a terra, a la Volta a Espanya. I, com a resultat de tot això, van aparèixer les càmeres de rajos X per revisar les bicicletes al Tour de França. Molt de sensaciona­lisme i cap resultat pràctic. Però aquesta vegada la Unió Ciclista Internacio­nal (UCI) l’ha encerta- da. Ha passat a Zolder (Bèlgica), seu els Mundials de ciclocròs, on per primera vegada s’ha localitzat una bicicleta trucada amb un artefacte mecànic ocult (l’UCI no ha volgut oferir més detalls “per no donar pistes als tramposos”) que permet motoritzar el pedaleig. “Estem convençuts de l’existència d’un frau tecnològic, hi ha- via un motor ocult”, ha explicat Brian Cookson, el president de l’UCI. “Sovint hem rigut amb històries de dopatge mecànic, però ara sabem que hi ha corredors que fan servir aquests artefactes, o que els han fet servir”. Cookson reconeix que l’UCI ignora si es tracta d’un sistema estès.

El dubtós honor de convertirs­e en primer protagonis­ta d’un cas de trucatge d’una bicicleta correspon a una ciclista belga de 19 anys, Femke van den Friessche, campiona d’Europa sub-23. Però la història té les seves complicaci­ons, si s’escolten les explicacio­ns aportades per la implicada. “No era la meva bicicleta sinó la d’un amic, idèntica a la meva, que ha aparegut a les me-

Per primera vegada es troba un cas de ‘dopatge mecànic’, però l’UCI ignora si es tracta d’un mal estès “No és meva, és idèntica, però d’un amic que la va deixar al costat del camió i un mecànic la va agafar”

ves mans per una distracció del mecànic”, va explicar entre sanglots en una entrevista a la cadena belga Sporza, acompanyad­a pel seu pare. “Aquest amic va estar dissabte recorrent el circuit i després va deixar la bicicleta al costat del nostre camió. Un mecànic, pensant que era la meva, la va netejar i la va preparar per a la cursa. És un amic que de vegades s’entrena amb mi i els meus germans, no sabia que portava un motor ocult. No sóc una tramposa, poden investigar tot el meu material, però em temo que això suposarà el final de la meva carrera”.

Van den Driessche no va poder acabar la cursa del Mundial sub-23 femení. Una avaria mecànica la va portar a l’abandoname­nt. Va ser llavors quan va saber que una cosa rara passava al box de l’equip belga, que és on l’UCI havia localitzat la bicicleta sospitosa. La ciclista belga ha estat apartada del seu equip i la marca Wilier Triestina, fabricant de les bicicletes, ha emès un comunicat en el qual deplora la “vil manipulaci­ó” d’una de les seves màquines i mostra la seva sorpresa per un fet “inacceptab­le, desagradab­le i molt seriós”. No descarta emprendre accions legals en defensa del bon nom de l’empresa.

 ??  ??
 ?? PHOTOPRESS.BE / TIM VAN WICHELEN / EFE ?? Femke van den Driessche durant la prova sub-23 femenina en la qual finalment va abandonar per problemes mecànics
PHOTOPRESS.BE / TIM VAN WICHELEN / EFE Femke van den Driessche durant la prova sub-23 femenina en la qual finalment va abandonar per problemes mecànics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain