La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bombes contra Ginebra

Almenys 60 morts en un atemptat prop d’un santuari xiïta a Síria

- DAMASC / GINEBRA Agències

Als problemes inicials per assolir la pau entre els contendent­s a Síria durant les converses de Ginebra s’ha afegit ara l’Estat Islàmic, que ha donat la seva opinió sobre les negociacio­ns mitjançant un atemptat que ha causat 60 morts.

L’Estat Islàmic s’ha pronunciat sobre les converses de pau a Ginebra amb l’atemptat més gran comès fins ara a Síria. Un cotxe bomba i dos terroriste­s suïcides van causar una matança ahir al matí molt a prop d’un santuari xiïta, a uns deu quilòmetre­s al sud de Damasc, en un districte aparentmen­t ben protegit per milicians del Hizbul·lah libanès, aliat del règim de Baixar al-Assad. Almenys 60 persones hi van morir i un centenar més van resultar ferides.

Una pàgina web vinculada a l’organitzac­ió gihadista va anunciar: “S’han dut a terme operacions per part de combatents de l’Estat Islàmic al districte de Sayida Zainab”. El santuari local acull la tomba de la filla d’Ali, el cosí de Mahoma, considerat pels xiïtes el successor legítim del profeta.

Des del 2012, milícies xiïtes protegeixe­n Sayida Zainab, i de fet van ser ells l’objectiu de l’atemptat. Segons l’Observator­i Sirià de Drets Humans, s’estava a punt de fer un relleu en la guàrdia d’aquests milicians, desplaçats en un autobús. Primer va explotar un cotxe bomba al costat de la cotxera d’autobusos i els dos suïcides van actuar a continuaci­ó, en el moment en què altres milicians i civils hi anaven per prestar auxili.

El primer ministre sirià, Wael al-Halqi, es va referir en un primer moment a “grups terroriste­s” que intenten “recuperar la moral després d’una sèrie de derrotes”, en al·lusió a les brigades insurgents sunnites. Més tard, a Ginebra, el cap de la delegació negociador­a de Damasc, l’ambaixador davant l’ONU Baixar al-Jaafari, va aprofitar per dir que l’atemptat demostrava els vincles amb el ter-

rorisme del bloc d’oposició apadrinat per l’Aràbia Saudita. Aquest comentari respon a la línia oficial del Govern sirià, que no fa distinció entre les diverses milícies que pretenen enderrocar Baixar al-Assad i les dues organitzac­ions gihadistes que no tenen cabuda en el procés de Ginebra, el Front al-Nusra (la branca siriana d’Al-Qaida) i l’Estat Islàmic.

La delegació del règim i la de l’oposició van creuar ahir acusacions i durant hores es va mantenir la incògnita de si l’opositora Comissió Suprema de Negociació (CSN) continuarà a Ginebra o marxarà, ja que va amenaçar de fer-ho. El ministre saudita d’Exteriors, Adeil Jubair, va afirmar que el seu país dóna suport a l’oposició tant si decideix quedar-se a Ginebra com si opta per marxar.

La CSN va insistir que Damasc ha de donar mostres de bona voluntat abans de negociar. Si en dies anteriors exigia un alto el foc, la fi dels bombardejo­s sobre la població civil i l’accés a les localitats assetjades per les tropes del règim, ahir demanava l’alliberame­nt de dones i nens empresonat­s.

Segons la cadena Al-Jazira, el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, va demanar a Damasc que permeti la tramesa de queviures a les ciutats assetjades, com Madaia, on desenes de persones han mort de gana. Però l’ambaixador Al-Jaafari va reiterar que el seu govern no admet condicions prèvies per començar a negociar.

Basma Kodmani, membre de la CSN, va dir al canal qatarià que Kerry i alguns polítics europeus li havien promès que alguna cosa es farà al terreny humanitari. “No confiem en el règim, però esperem que passi alguna cosa en qualsevol moment”, va declarar a Al-Jazira.

El portaveu oficial de la CSN, Salem al-Meslet, afirmava a la seva conferènci­a de premsa: “El règim no és aquí per trobar solucions, sinó per guanyar temps, a fi de matar encara més sirians.” I va afegir: “Nosaltres hem vingut per fer que les converses tinguin èxit, però en els pròxims dies veurem que el règim farà que fracassin”. Aquesta declaració d’Al-Meslet donava a entendre que, en efecte, la CSN s’asseurà a negociar. El mediador de l’ONU es mostrava “optimista i decidit” a continuar endavant. Staffan de Mistura va posar esment a dir que es va reunir amb la CSN en una breu “visita de cortesia” a l’hotel on s’allotja la delegació opositora, però hores després va anunciar que aquest matí es reunirà amb la delegació de Damasc i a la tarda ho farà amb l’oposició.

NEGOCIACIÓ PER FI? El mediador de l’ONU és “optimista” i començarà avui la tanda de reunions

AJUDA PER ALS ASSETJATS L’oposició diu que els EUA prometen que hi haurà avenços en temes humanitari­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain