La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ós entra a l’escola

La vida dels óssos i la seva relació amb els habitants del Pirineu, nova assignatur­a per als alumnes de les comarques de muntanya

- JAVIER RICOU Lleida

Amb la intenció de normalitza­r la presència de l’ós a la zona, els alumnes lleidatans estudiaran l’animal a classe.

L’ós ha entrat a l’escola. Ho ha fet amb el nom del Piros i per la porta gran. Tres mil alumnes de les comarques del Pirineu de Lleida on habita aquesta espècie rebran aquest curs classes sobre el comportame­nt dels plantígrad­s o la seva relació amb l’entorn, que no sempre ha estat fàcil. Convertir l’ós en assignatur­a i portar la vida d’aquests animals a les escoles podria interpreta­r-se com el pas més important que s’ha fet des del 1994 –quan va ser reintroduï­t el primer exemplar per les muntanyes de la Val d’Aran– de cara a aconseguir la plena conciliaci­ó entre els óssos i els habitants del territori.

L’entrada del Piros a l’escola ha estat possible gràcies a un projecte Life que en aquesta experiènci­a pilot porta el nom del longeu ós, pare, avi i besavi de la majoria de la trentena d’exemplars que conformen la colònia reintroduï­da al Pirineu. El Piros, a punt de complir 25 anys, continua exercint el paper de mascle dominant en aquestes muntanyes i no seria gens forassenya­t presumir que una de les primeres lliçons impartides a aquests tres mil alumnes (d’entre 3 i 11 anys) se centri en la factura que la desenfrena­da activitat sexual d’aquest vell ós s’està cobrant a la colònia del Pirineu.

La sang que corre per les venes de la pràctica totalitat dels exemplars és del Piros. Sofía Isus i Manel Ibáñez, professors de la Facultat d’Educació, Sociologia i Treball Social de la Universita­t de Lleida (UdL), seran els encarregat­s d’elaborar el programa que després es passarà als mestres d’aquestes escoles del Pirineu per a les activitats o classes que començaran a impartir-se aquest mateix curs.

“L’ós és, sens dubte, la perxa d’aquest programa, però el fons del missatge pivotarà sobre temes de sostenibil­itat, medi ambient i territori”, avança Sofía Isus. L’objectiu final és que els “nens acabin sent els educadors dels seus pares en aquestes matèries”, afegeix aquesta professora de l’UdL, oriünda d’Isil, població del Pallars Sobirà on s’ubica la Casa de l’Ós. En aquest centre està previst celebrar d’aquí a uns dies la primera trobada entre els dos professors de l’UdL i els mestres del Pirineu.

Els alumnes als quals van dirigides aquestes activitats van néixer després de la reintroduc­ció d’aquesta espècie en aquestes muntanyes. Per tant sempre han vist l’ós en el seu entorn més proper, al contrari que els seus pares o avis, que van haver d’acostumar-se fa tres dècades a tornar a conviure amb aquest animal en un territori en el qual l’ós va ser pràcticame­nt aniquilat, a començamen­ts del segle passat, pels humans.

El projecte Life Piros és, tot i això, molt ambiciós ja que tal com revela Sofía Isus l’objectiu és portar aquestes xerrades, activitats i sortides relacionad­es amb el medi ambient i l’ós a totes les escoles de Catalunya. Això està previst per a d’aquí a un parell d’anys.

Les lliçons dirigides als més petits són un pas clau per a la plena convivènci­a entre plantígrad­s i humans

 ?? ARXIU ?? El Piros s’ha convertit en pare, avi i besavi de tota la colònia del Pirineu
ARXIU El Piros s’ha convertit en pare, avi i besavi de tota la colònia del Pirineu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain