La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bloomberg al rescat

L’exalcalde novaiorquè­s pensa presentar-se si guanyen els “extremiste­s” de cada partit

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Sense deixar-se veure, s’ha fet escoltar. Michael Bloomberg ha trobat temps, entre el golf i les classes d’espanyol, per emprendre la seva conspiraci­ó electoral. Va de farol?

El que una vegada va ser qualificat com “el virrei de Nova York”, quan el 2009 iniciava la cursa per aconseguir el seu tercer mandat a l’alcaldia de la seva ciutat, ara emergeix com “el rescatador” en cas que es confirmi el caos que molts entreveuen en l’elecció del candidat de cada partit. Aquest dilluns s’inicia el procés amb el caucus d’Iowa.

Sap que, a prop de fer els 74 anys, li queda molt poc període de cocció i que està a punt que se li passi l’arròs. Si no se li ha passat ja. Des de l’època università­ria, va somiar i va fantasieja­r de ser president dels Estats Units.

Als seus companys de la Johns Hopkins els va confessar llavors que li interessav­en tres feines: l’elecció com a secretari general de l’Organitzac­ió de Nacions Unides (ONU), la direcció del Banc Mundial i ser el titular de la Casa Blanca, segons explica Joyce Purnick a Mike Bloomberg: money, power, politics.

No n’ha aconseguit cap de les tres, però es va fer a si mateix i va fundar un imperi econòmic.

El multimilio­nari, molt més que Donald Trump, almenys quatre vegades més, s’ha convertit en tema de debat després que The New York Times va llançar la primícia que l’ex major ha ordenat sondejar “el mercat”.

La seva indagació obre la possibilit­at de participar a les eleccions tirant pel dret si els EUA van cap al desastre, sempre segons el seu punt de vista. Es posaria al capdavant d’un tercer partit en el supòsit que Trump –que creu una amenaça per la seva ignorància– o Ted Cruz –massa rígid– s’imposessin al bàndol republicà i, davant, hi hagués Bernie Sanders –un “extremista”– o una debilitada Hillary Clinton per l’escàndol dels correus electrònic­s i els secrets.

Sota el seu punt de vista, el Great Old Party (GOP) estaria molt escorat a la dreta i els demòcrates derraparie­n massa a l’esquerra amb un aspirant que aposta pel socialisme. Terme que, encara que sigui a la sueca, agrada poc o gens en aquesta part del continent americà.

Aquest seria l’escenari en què l’exalcalde irrompria com a “salva pàtries”. Es considera un centrista. No pot suportar les ideologies. Així que seria l’antídot per intentar cosir el llegat del president Obama, que va prometre el 2009 buscar un territori comú i que marxarà amb una fractura ciutadana i econòmica (s’ha aprofundit en la desigualta­t) encara més pronunciad­a que el dia que va arribar a l’oficina.

El seu centrisme aporta una bateria de components, en què combina la prudència fiscal i la tolerància social, que resulten difícils de “vendre” a un costat i a l’altre. Novaiorquè­s i jueu, és antiarmes, pro avortament, pro immigrants, pro Wall Street o antibegude­s gasoses. Va lluitar pels matrimonis del mateix sexe, creu en el canvi climàtic, mai no parla de fe. La seva riquesa, que trenca amb un espectre ampli de votants, li garanteix la independèn­cia i el lliga als seus amics de la borsa.

La seva aposta en el govern de la Gran Poma per una policia que parava a l’atzar els residents –per aquest atzar, més del 90% eren negres i hispans– fa que estigui a mata-degolla amb les minories. Però el seu gran cartell no és cap altre que la reconstruc­ció de Nova York després dels atemptats de l’11-S del 2001 (ell va prendre possessió del càrrec el gener del 2012), treballant amb polítics dels dos partits.

Bloomberg té una fortuna de 38.600 milions de dòlars, a partir dels càlculs de Forbes, en les llistes del qual figura com a vuitè més ric dels Estats Units i el número 14 en el còmput mundial. Asseguren que ha apartat 1.000 milions per si ha de fer campanya. El seu negoci de terminals d’informació i finances gaudeix de bona salut. I, en la seva aposta política, no plany esforços. En els comicis municipals del 2009, als quals es va presentar com a independen­t –després d’haver començat el 2001 com a republicà–, va protagonit­zar la campanya local més cara que es recorda. Va invertir 102 milions per guanyar a un rival fluix. Cada vot li va sortir a 174 dòlars.

“La gent d’aquest país no confiarà en un multimilio­nari per resoldre els problemes que, sobretot, han creat els multimilio­naris”, va afirmar el seu successor, l’alcalde Bill de Blasio, que aquests dies se n’ha anat a Iowa a ajudar a la campanya de Hillary Clinton.

No és més que una veu més del cor dels que consideren que la seva aposta només serà un altre brindis al sol. El mateix protagonis­ta és conscient del repte. A començamen­ts del 2014, després de deixar la vara de comandamen­t, Bloomberg va afirmar en una entrevista a la cadena NBC que no participar­ia a les eleccions del 2016.

“Penso que resulta impossible que el candidat d’un tercer partit pugui guanyar”, va afirmar. Tot i això, no ha cessat en l’esforç. Durant mesos ha tingut gent treballant sobre el terreny per conèixer de primera mà l’estat d’ànim dels ciutadans, a més de tenir un equip d’assessors polítics encarregat de sospesar els diferents aspectes d’una campanya.

Mark Halperin, analista polític (entre altres mitjans, col·labora amb Bloomberg News) i coautor de Game Change, el llibre que explica en profundita­t les eleccions del 2008, va remarcar el caràcter pragmàtic de l’exalcalde. “Només s’hi decidirà si certifica que té opcions de guanyar”, va afirmar en un programa de la MSNBC.

S’ha donat de marge fins a mitjans de març per esfullar la margarida. Esperarà als resultats del superdimar­ts, que és el primer dia del mes. En el seu cercle es calcula que les possibilit­ats són del 4060%.

“Si no veu el camí de la victòria, Bloomberg no hi participar­à”, va remarcar Purnick en un article a The Times. Ja ho va descartar el 2012 i en totes les ocasions, unes quantes, en què va sonar el seu nom. “Encara que és molt ambiciós –va prosseguir Purnick–, també sent aversió pel risc: és prudent, calculador, protector de la seva reputació i la seva privacitat.”

1.000 MILIONS DE DÒLARS El multimilio­nari està disposat a gastar-se aquesta quantitat en la seva campanya

L’ÚLTIMA OPORTUNITA­T Sap que el tercer partit sempre falla, però des de jove va somiar ser president

El professor Jonathan Zimmerman, que ensenya història a la Universita­t de Nova York (NYU), obre la doble opció. “Si els seus assessors són honestos –va escriure al Daily News–, li diran la veritat: no pot guanyar. Però mantinc l’esperança que participi a les eleccions, perquè el candidat d’un tercer partit pot canviar la direcció d’un país sense ni tan sols acostar-se a les portes de la Casa Blanca.”

Fins i tot en va sortir escaldat el popular Teddy Roosevelt, que després de dos mandats, ho va provar amb el Partit Progressis­ta, descontent amb les iniciative­s del seu successor i company republicà, William Howard Taft. Roosevelt no en va aconseguir més que el 27% dels vots el 1912.

Malgrat el fracàs, Zimmerman va subratllar que les seves propostes de donar suport al sufragi de les dones, la jornades de vuit hores o el salari mínim no li van permetre tornar a dirigir la nació, encara que “la seva campanya va ajudar que es fessin aquestes i altres reformes”.

Un altre dels aspectes substancia­ls és l’efecte sísmic en els electors. Els republican­s van acusar el conservado­r Ross Perot de prendre-li vots a George H. Bush i facilitar la presidènci­a de Bill Clinton el 1992. Vuit anys després, el verd Ralph Nader els va robar a Al Gore i va propiciar la “fosca” elecció de George W. Bush.

Zimmerman considera que Bloomberg pot tenir aquest paper d’espòiler si al final es decideix a jugar la partida. “Al contrari del que afirmen els experts, que facilitari­a la victòria a un demòcrata –va assenyalar–, no és gens clar quin partit beneficiar­ia”.

 ??  ??
 ?? SLAVEN VLASIC / GETTY ?? Duel de magnats? L’exalcalde novaiorquè­s Michael Bloomberg podria disputar la presidènci­a al promotor Donald Trump, la fortuna del qual és quatre vegades menor que la seva
SLAVEN VLASIC / GETTY Duel de magnats? L’exalcalde novaiorquè­s Michael Bloomberg podria disputar la presidènci­a al promotor Donald Trump, la fortuna del qual és quatre vegades menor que la seva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain