La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Ted Cruz té una personalit­at tòxica i agressiva”

Steffen Schmidt, catedràtic de Ciència Política

- JORDI BARBETA Clive (Iowa). Correspons­al

Steffen Schmidt, doctorat per la Universita­t de Colúmbia, és catedràtic de Ciència Política de la Universita­t Estatal d’Iowa i coautor del llibre American Government and Politics Today: 2015-2016, un manual de referència a més de 200 universita­ts i escoles università­ries. Imparteix un curs gratuït a internet sobre els caucus d’Iowa. Ha estat, a més, assessor del govern estatal.

Com descriuria el votant mitjà d’Iowa? Jeffersoni­à, provincià, treballado­r, agricultor i amo d’una ferreteria, amant de la família, temorós de Déu, nostàlgic de temps millors, els d’abans del terrorisme de l’Estat Islàmic, de l’economia xinesa i de tots els trastorns socials de la vida el 2016. Els candidats i els mitjans de comunicaci­ó hi han contribuït tirant més llenya al foc... tot i que també és cert que els demòcrates d’aquí són més liberals i progressis­tes que els d’altres estats.

Una de les qüestions específiqu­es en el debat polític d’Iowa és la subvenció a l’etanol. Quina importànci­a creu que tenen en el resultat d’Iowa les posicions dels candidats sobre aquesta qüestió, tenint en compte el poder de la indústria petrolífer­a americana? La qüestió de l’etanol i el blat de moro no va sorgir al fòrum democràtic. L’etanol és més o menys en desè lloc d’importànci­a. Interessa més l’economia, l’ocupació i els problemes que afecten la classe mitjana. També la justícia per a les minories, el control de la venda d’armes de foc, el terrorisme de l’Estat Islàmic, el canvi climàtic, els drets de la dona o la política sanitària. Ara bé, hi ha grups de pressió poderosos que empenyen els candidats cap a programes que donen suport a l’etanol.

Però el governador d’Iowa, Terry Branstad, que és republicà, va fer una crida als seus coreligion­aris a no votar el senador Ted Cruz perquè defensa els interessos de la indústria petrolífer­a... És interessan­t, i no he vist res igual en eleccions anteriors. L’atac de Branstad i altres polítics republican­s es deu a la personalit­at tòxica i agressiva de Cruz contra el lideratge del partit. Estan convençuts que Cruz és massa negatiu i enverinari­a la contesa a escala nacional. Prefereixe­n un candidat més moderat com Bush, Rubio, o possibleme­nt Christie o Kasich, perquè l’elecció al novembre requereix el suport dels votants independen­ts.

En pocs dies, Donald Trump ha superat Ted Cruz en els sondejos d’Iowa, que liderava el senador per Texas. Quina influència deu haver tingut el suport a Trump de Sarah Palin? Palin és molt popular entre el moviment del Tea Party i Trump buscava el suport d’una persona que l’acostés a aquest sector de l’electorat, però crec que el míssil que li va llançar a Cruz el governador d’Iowa va ser encara mes important. Branstad va ser el governador més jove de la història dels EUA quan va ser elegit (jo vaig estar al seu gabinet en aquella època) i avui és el governador que acumula un nombre més elevat de mandats, sis. Estic segur que Palin no serà un factòtum per a Trump. A molts estats també els republican­s la ridiculitz­en.

En quina mesura el vot religiós –evangèlic– serà determinan­t aquesta vegada? Al caucus republicà serà absolutame­nt decisiu. El 60% dels republican­s són evangèlics.

The Des Moines Register, el diari de referència d’Iowa, ha decidit donar suport a Hillary Clinton i Marco Rubio. Quina influència pot tenir? Zero. No tindrà gaire efecte. El Des Moines Register va apostar per Edwards el 2008 i per altres candidats que van perdre els caucus i la nominació. Per a Rubio, això és molt negatiu perquè els republican­s veuen aquest diari massa esquerrà.

Bernie Sanders també ha superat en alguns sondejos Hillary Clinton. Quin missatge o quines propostes de Sanders són les que, segons la seva opinió, contribuei­xen al

sorpasso a Iowa? Sanders està denunciant amb molta passió la pèrdua d’ingressos de la classe mitjana. També està considerat una persona honesta. L’entusiasme de les masses que donen suport a Sanders recorda en part el que vam veure amb Barack

LES PREOCUPACI­ONS “Interessa l’economia, l’ocupació i els problemes que afecten la classe mitjana”

EL FITXATGE Palin no serà un factòtum per a Trump; els republican­s també la ridiculitz­en EL PES DE LA RELIGIÓ “El 60% dels republican­s són evangèlics: el seu vot serà decisiu”

L’‘OUTSIDER’ DEMÒCRATA “L’entusiasme de les masses amb Sanders recorda en part el que va passar amb Obama”

Obama el 2008. També perquè és l’avi... Com ho era Reagan!

Els correus electrònic­s han amargat la campanya a Clinton. És un molt mal assumpte per a ella si tenim en compte que l’ha fet baixar del 70% per cent a empatar amb Sanders.

La insubordin­ació de Donald Trump al debat de la Fox el beneficia o el perjudica? Trump té el seu propi univers! L’abandoname­nt del debat va ser un moviment molt efectiu perquè els atacs es van adreçar contra Ted Cruz i això va ser favorable per a Trump.

 ??  ?? Steffen Schmidt, autor del llibre de referència American government and politics today: 2015-2016
Steffen Schmidt, autor del llibre de referència American government and politics today: 2015-2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain