La Vanguardia (Català-1ª edició)

Boko Haram incendia un poble i fa 86 morts

- LAGOS Agències i redacció

Amagat entre uns arbres, un superviven­t de l’última matança de Boko Haram va dir que va veure com els gihadistes llançaven còctels molotov contra els habitatges de la localitat de Dalori i que va poder sentir els crits de nens que es cremaven vius. Almenys 86 persones van morir en aquest atac a cinc quilòmetre­s de Maiduguri, al nord-est de Nigèria. Prop de Dalori hi ha dos camps de refugiats, amb unes 25.000 persones que han hagut de fugir de la violència del grup extremista i que també van ser víctimes de l’atac.

Els fets van tenir lloc dissabte a la nit, i a més de cremar cases els assaltants van tirotejar nens, dones i ancians, i van robar bestiar, segons altres superviven­ts. Un va afirmar que l’atac va durar prop de quatre hores i el poble estava desprotegi­t. Quan van arribar les tropes nigerianes, es van trobar que els gihadistes els superaven i estaven més ben armats. Segons un soldat, els atacants no van abandonar Dalori fins que les tropes van rebre suport d’armes pesants.

Abans d’això, mentre una multitud corria per dirigir-se a la veïna localitat de Gamori, tres dones suïcides van fer esclatar armilles d’explosius entre la gent.

Quan els periodiste­s van poder visitar Dalori, ahir, els testimonis de la matança van afirmar que l’exèrcit va trigar massa a arribar des de Maiduguri malgrat que és a només cinc quilòmetre­s. Un periodista va comptar 65 cadàvers al tanatori d’un hospital de Maiduguri, però a última hora d’ahir s’havien recuperat 86 cossos. 62 persones més estaven rebent tractament per cremades.

Durant les últimes setmanes Boko Haram havia reduït els seus atacs a Nigèria i els havia incrementa­t al veí el Camerun, utilitzant suïcides, segons la cadena Al-Jazira. El mateix dissabte, però, l’exèrcit nigerià advertia d’una nova tàctica dels gihadistes al nord-oest, a l’altre extrem del país. Segons un portaveu militar citat per Premium Times, ara que és ben conegut que utilitzen nenes i adolescent­s com a suïcides han optat per enviar terroriste­s que “es fan passar per bojos” per acostarse a mercats i llocs freqüentat­s sense despertar sospites. Així va passar fa uns dies a Gombi (estat d’Adamawa), quan dos terroriste­s van fer detonar els seus explosius i van matar cinc persones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain