La Vanguardia (Català-1ª edició)

Consociati­visme

- Enric Juliana

El sector més dur de la vella guàrdia socialista, els Leguina, Corcuera, Rodríguez Ibarra i altres vells capitans, han format una germandat. Es van reunir dijous passat en un restaurant de Madrid i acaben de fer públic un manifest. Un document amb una paraula molt interessan­t.

La Germandat està frontalmen­t en contra de qualsevol pacte amb Podem, partit que consideren l’Anticrist. “Podem és tòxic per al PSOE, el destrossar­à si governen junts”. Els vells oficials tampoc no acaben de coincidir amb l’actual posició tàctica del socialisme andalús –no pactar ni amb el PP, ni amb Podem–, després del clamorós error de Susana Díaz de llançar la cavalleria contra Pedro Sánchez amb el 20-D encara calent: el millor regal que ha rebut Mariano Rajoy en els últims trenta dies.

La Germandat defensa la gran coalició PP-PSOE-Ciutadans, per aïllar Podem –que passaria a tenir el primat de l’oposició, en solitari–, mantenir quiet el Partit Nacionalis­ta Basc i anar a totes contra els sobiranist­es catalans.

El manifest que l’exministre de l’Interior José Luis Corcuera va intentar lliurar, sense èxit, divendres passat a la seu central del PSOE, afirma que aquest gran pacte seria un exercici de “democràcia consociati­va”. Us confesso que he saltat de la cadira quan he llegit aquesta expressió. Una magdalena de Proust. Consociati­visme. Lletrejo la paraula i oloro la tinta del Corriere della Sera.

Es coneix com a consociati­visme el sistema de govern basat en el pacte constant de les elits i els grups dirigents en països amb forta fragmentac­ió d’interessos. Els de dalt teixeixen una malla que evita la dispersió i l’agreujamen­t de les fractures. El concepte va ser encunyat el 1968 pel politòleg holandès Arend Lijphart. Es pot aplicar a l’experiènci­a política de nacions molt diverses i complexes (des de l’Índia a Bèlgica), però el país on més ha triomfat és Itàlia.

Durant molts anys, els periodiste­s italians van escriure sobre el consociati­visme amb la mateixa naturalita­t amb què demanaven un capuccino al

En els últims set dies no hi ha hagut cap tipus de contacte entre el PSOE i Podem

bar de la cantonada. Consociati­va va ser la densa malla politicoec­onòmica que va governar la República italiana durant la guerra freda. Malla de gran densitat als anys setanta, quan la Democràcia Cristiana i el Partit Comunista, cada vegada més empatats i sense poder governar junts per oposició expressa de Washington, van ordir fórmules de convergènc­ia per evitar la definitiva fractura del país. La política d’aliança nacional va protegir drets dels treballado­rs (els pactes de la Moncloa espanyols del 1977 es van inspirar en Itàlia), va canalitzar la protesta social, va combatre el terrorisme d’extrema esquerra, i va acabar provocant una situació molt empantaneg­ada, per l’absència d’alternativ­a.

Hi ha altres exemples. Catalunya és una societat consociati­va. El catalanism­e ha estat el marc regulador d’una densa malla de pactes polítics i socials entre les diferents franges de les classes mitjanes i els barris obrers de la Barcelona metropolit­ana. El sobiranism­e intenta exercir ara aquest paper, però no sap què fer amb el 52% que no vota independèn­cia. Catalunya és consociati­vista i té molta gràcia que siguin Corcuera, Leguina i Rodríguez Ibarra els qui reivindiqu­in ara aquest concepte com un bé necessari per a Espanya.

Pedro Sánchez malfia tant de Podem com la Germandat, però proposa un altre mètode de combat: acostar-se a ells i robar-los substància renovadora. Pactar un programa de centreesqu­erra amb Ciutadans i col·locar els de Pablo Iglesias davant un dilema: o nosaltres o el PP.

En els últims set dies no hi ha hagut cap contacte oficial entre el PSOE i Podem.

 ?? . ?? L’exministre socialista José Luis Corcuera, divendres passat a Madrid
. L’exministre socialista José Luis Corcuera, divendres passat a Madrid
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain