La Vanguardia (Català-1ª edició)

|LEGALITAT|

Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda de la Generalita­t de Catalunya

- RAMON AYMERICH / ÀLEX TORT Barcelona

Qualitat de legal. Sistema legal constituït.

Enginyer industrial per la UPC, Lluís Salvadó és un dels homes forts d’ERC i la persona que ha estat encarregad­a de posar en marxa en 18 mesos una de les estructure­s d’Estat determinan­ts, la Hisenda pròpia.

Durant tres anys, el govern de CiU ha pilotat el projecte de la Hisenda catalana. Quant s’ha avançat en tot aquest temps? El que s’ha fet els darrers tres anys és poc i molt. És poc perquè queda molta feina a fer. I és molt perquè s’han posat les bases dels projectes que ara hem de desenvolup­ar. S’ha definit un pla director, s’han començat a licitar aspectes preliminar­s, s’ha donat cos a la Secretaria d’Hisenda, encara embrionàri­a, i s’ha impulsat el projecte Tributs de Catalunya, que explora la possibilit­at de trobar sinergies amb el conjunt d’administra­cions tributàrie­s del país (diputacion­s, grans ajuntament­s) per ser més eficients en aspectes com, per exemple, el cens. El que queda ara és escurçar terminis. Fer en 18 mesos un projecte pensat per a fer-lo en quatre o cinc anys.

Vostès vénen d’una cultura política on s’ha parlat sovint de decisions unilateral­s i fins i tot de tancament de caixes. Quina estratègia seguiran per avançar? Seguiran la llei? Construir una Hisenda pròpia comporta una part d’actuacions compatible­s amb el marc legal vigent. Passar de quatre oficines obertes a centenars a través d’un conveni amb diputacion­s i ajuntament­s és imprescind­ible per a un estat. Però també és bo per a una comunitat autònoma. Que un ciutadà no s’hagi de desplaçar cent quilòmetre­s per fer una gestió, o que la diputació de Girona pugui actuar sobre algú de Tarragona… Tot això és bo i ho farem dins del marc legal vigent. Assumir la recaptació executiva que avui subcontrac­tem a l’agència espanyola de recaptació per 10 milions és un avenç. No s’havia assumit perquè expropiar o embargar a un ciutadà no és gaire simpàtic. Però segur que ho farem molt millor. No per res, sinó perquè l’Estat dóna prioritat als seus deutes.

Però en algun moment hauran de vulnerar la legalitat. En algun moment arribarà el xoc de trens... Jo no parlaria de xoc de trens, sinó de punts crítics. Serà quan es comuniqui als ciutadans i a les empreses que en comptes de pagar els impostos a través d’una pàgina web es faci per una altra. I quan haguem de comunicar als bancs que els impostos ingressats no es transferei­xin al Tresor de l’Estat sinó al de Catalunya. Però estic segur que abans d’arribar-hi haurem començat a dialogar.

Hi ha una part de la societat catalana que no combrega amb la independèn­cia. Com els pensen convèncer? Estem anticipant escenaris molt llunyans. Determinar on serem d’aquí 18 mesos és molt difícil. Jo crec que ens trobarem amb una independèn­cia assumida de facto per la comunitat internacio­nal, les empreses i l’Estat espanyol. Al final s’hauran d’asseure a la taula. Perquè els interessar­à tant a ells com a nosaltres fer-ho. Per discutir qüestions com el deute públic. I l’Estat espanyol no es pot permetre un xoc amb el que serà un estat veí. Vostès evoquen la figura del xoc de trens. Els ciutadans i les empreses no es trobaran una doble legalitat sobre la taula, no arribarem a aquest extrem.

Vostès van llançar en el seu moment una campanya perquè la gent ingressés els tributs a la Generalita­t per després transferir-los a l’Estat. Quins van ser els resultats? Els resultats van ser bastant petits. Si no és que algú em convenç d’una altra cosa, el nostre objectiu ara és construir les bases d’una Hisenda eficient i estar preparats per assumir la recaptació de tots els impostos. Entenem que algunes campanyes de caràcter més voluntaris­ta tenen un punt de pèrdua d’eficiència. I ara tenim feina. Hem de convèncer aquests col·lectius més sensibilit­zats que el que toca ara és fer una Hisenda més transparen­t i eficient que la Hisenda espanyola. Que si volen fer alguna cosa, que juguin la carta de la pedagogia, de convèncer a tothom, independen­tistes i no independen­tistes, que hi sortiran guanyant.

Tenen previst reunir-se amb col·lectius de profession­als afectats com els gestors? Estem en una fase d’aterratge, d’incorporar i integrar projectes i models d’Hisenda. Amb la prioritat de crear una Hisenda que no sigui distant del ciutadà, el qual vegi que col·laborem amb ell. Tenim una oportunita­t enorme de tallar amb els vicis del passat.

El Constituci­onal ha recorregut cautelarme­nt l’article 4 de la Hisenda pròpia, el qual preveia la incorporac­ió d’inspectors de l’Agència Tributària espanyola. Això suposa un problema? Dificulta el pas, però no l’impossibil­ita. Tenim dos colls d’ampolla: els terminis i els recursos humans. Nosaltres pensem en la incorporac­ió urgent d’unes 150 persones perquè hem de donar-li gruix a la informàtic­a de la casa. Però haurem d’anar a una ampliació molt substancia­l quan recaptem tots els impostos. La plantilla de la Hisenda espanyola només a Catalunya és d’entre 3.500 i 4.000 persones. Ara som 325 persones…

Els impostos propis i cedits suposen només el 6% dels impostos que es recapten a Catalunya. Atesa la seva fragilitat pressupost­ària, queda marge per a noves figures impositive­s? Aquest marge ja el vam esgotar els últims tres anys dins del pacte d’estabilita­t CiU-ERC, en la modificaci­ó de l’impost de succession­s, els fruits del qual ja són perceptibl­es en la liquidació del 2015, que encara no està tancada. O en l’impost sobre la producció d’energia nuclear, suspès pel Constituci­onal, però que ara que han aixecat les cauteles, aspirem a recaptar-ne dos semestres del 2015, que serien entre 45 i 50 milions d’euros. Queda marge per revisar l’impost d’estades turístique­s, on s’ha detectat frau. I de cara al 2018, la implantaci­ó de l’impost sobre les emissions de CO dels vehicles. I, esclar, queda continuar batallant per aplicar l’impost sobre dipòsits bancaris, que ens donaria uns 600 milions i que l’Estat espanyol va reduir a una taxa simbòlica del 0%. Sectors com el bancari i l’elèctric, per raons ètiques, poden fer més aportacion­s a la ciutadania.

Els catalans pagaran més o menys amb la nova Hisenda? En una fase de transició hi haurà una estabilita­t impositiva. La Hisenda espanyola és bona en algunes coses, però no és eficient en termes de recaptació. Podrem recaptar més impostos. I Catalunya és una societat avançada. El nostre model no és el d’una reducció d’impostos. Volem un Estat de benestar al més avançat possible.

S’ha pogut mirar ja els números? Com està la recaptació al sector immobiliar­i? Les liquidacio­ns provisiona­ls ens donen uns 1.473 milions d’euros en la recaptació de l’impost de transmissi­ons patrimonia­ls i actes jurídics documentat­s. És una alça del 15%, però és una dada provisiona­l.

On acabarà el dèficit català al final del 2015? Pel que hem pogut parlar amb els responsabl­es sortints, estarem al voltant del 2,2%.

“Assumirem la recaptació executiva, per la qual paguem ara 10 milions a l’Estat” “El que queda és fer en 18 mesos el que estava previst de fer en quatre o cinc anys” “En la fase de transició hi haurà estabilita­t, però volem ser un Estat de benestar modern” Els impostos de l’activitat immobiliàr­ia donen un creixement del 15% el 2015

MÉS O MENYS IMPOSTOS?

RECAPTACIÓ

PRIMERS PASSOS

ELS TERMINIS

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? “Els punts crítics arribaran quan diguem als bancs que han de transferir els impostos ingressats al Tresor català”
LLIBERT TEIXIDÓ “Els punts crítics arribaran quan diguem als bancs que han de transferir els impostos ingressats al Tresor català”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain