La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Congrés afronta ara el repartimen­t de les comissions

- BARCELONA Redacció

Després de la polèmica per la distribuci­ó dels escons del Congrés dels Diputats que ha relegat els parlamenta­ris de Podem al “galliner” de l’hemicicle, els grups parlamenta­ris afronten la propera setmana una altra dura batalla: el repartimen­t de càrrecs de les diferents comissions que comencen a funcionar a partir de dimecres.

Els grups tenen de termini fins dimarts per inscriure els seus diputats en les comissions segons el nombre de vocals que els correspon a cadascun en funció del seu nombre de diputats. Dels 43 diputats que integren cada comissió, 15 seran del PP, 11 del PSOE, 8 de Podem i 5 de Ciutadans, mentre que ERC, Democràcia i Llibertat (DiL), PNB i el grup mixt tindran un membre cada un.

Les comissions parlamentà­ries

El PP aspira a deu presidènci­es, i el PSOE, a sis, mentre que Podem i C’s se’n repartirie­n quatre més

que es constituir­an a partir de dimecres vinent són al voltant d’una vintena de caràcter permanent, disset de les quals legislativ­es, més les de Reglament, Estatut dels Diputats i Peticions.

A més d’aquests òrgans permanents, el Parlament disposa d’altres comissions mixtes –Congrés i Senat– i d’altres de caràcter no estrictame­nt legislatiu, com la de relacions amb el Tribunal de Comptes o la de control d’RTVE. El desig del president del Congrés, Patxi López, és que les comissions es puguin posar en marxa sense perjudici que alguna hagi d’adaptar-se després a l’organigram­a del futur govern central.

Patxi López disposa d’un informe dels serveis jurídics del Congrés que avala que les comissions es posin ja a funcionar fins i tot abans del primer ple d’investidur­a perquè, segons recorda el document, encara que el Govern està en funcions, el Parlament no ho està.

Les negociacio­ns no han començat oficialmen­t encara, però els diferents grups ja han fet els seus càlculs sobre les comissions que, en teoria, els correspond­ria presidir. Així, fonts del Partit Popular consideren que pel seu pes els correspone­n unes deu presidènci­es, i al PSOE, mitja dotzena, mentre que Podem i Ciutadans aspiren a quatre més. Quant als partits nacionalis­tes, també han comptat en anteriors legislatur­es amb la seva quota de càrrecs en les comissions.

En aquest sentit, el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, va presidir durant els últims quatre anys la Comissió d’Afers Exteriors, d’especial rellevànci­a i representa­ció en els viatges parlamenta­ris internacio­nals.

Més enllà del repartimen­t de les comissions, Podem ja ha presentat a Patxi López una proposta alternativ­a sobre la distribuci­ó dels grups a l’hemicicle per esmenar la “cacicada” que, segons el seu parer, va suposar l’acord de PP, PSOE i Ciutadans per relegarlos al “galliner”. El partit d’Iglesias ha demanat de ser al costat del PSOE a la part esquerra del saló de plens i en alguns escons de la grada central.

Segons aquesta nova col·locació que es podria analitzar-se aquesta setmana que ve, el secretari general del partit, Pablo Iglesias, s’asseuria a la mateixa fila que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, si tots dos es quedessin a l’oposició i no al govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain