La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tàctica i convicció

- Francesc-Marc Álvaro

La maniobra de Sánchez per escapolir-se de l’escomesa combinada dels barons territoria­ls, la vella guàrdia felipista i els altaveus de l’Ibex 35 sembla pura tàctica i, de fet, ho és. Però també té una virtut innegable: connecta amb l’esperit més nerviós de la nostra època, que és el d’una democràcia que ha de ser vigoritzad­a des de baix, per evitar el col·lapse i el descrèdit total.

En la prelació dels cercles infernals de l’endogàmia partidista, els principals pecadors són els vells dirigents addictes a la porta giratòria (i a la supèrbia), seguits dels neocacics que fan i desfan allí on manen, al seu torn seguits dels oficials d’aparell, aquells que –per exemple– són mantinguts gràcies a les diputacion­s i organismes similars. Finalment, en el cercle més allunyat del foc etern, hi ha els militants de l’organitzac­ió, gent que paga una quota, omple actes electorals i no viu –en la seva immensa majoria– de la política, la qual cosa cal subratllar. Fora de l’avern, hi ha dues classes més: els simpatitza­nts i els votants habituals, que –a vegades– són cridats quan es fan primàries, exercici que a Espanya no té res a veure amb la tria oberta que practiquen els nord-americans.

El líder del PSOE ha trobat en la militància –sempre més ideològica que la cúpula i que el votant– la manera astuta d’explorar (i eventualme­nt certificar) un acord d’esquerres, a partir d’una aparent ètica de la convicció (i de la supervivèn­cia personal), en comptes de fer-ho a partir de la suposada ètica de la responsabi­litat, etiqueta ara associada només –en aquest context– a la gran coalició PPPSOE i als interessos dels que confonen la ciutadania amb la condició de client d’un banc.

Ni els votants ni les bases socialiste­s volen salvar Rajoy o el PP, i menys després de les darreres notícies sorgides de la València tumefacta per dècades de prosperita­t enganyosa. La voluntat de canvi del votant socialista és una dada tan certa com la capacitat de resistènci­a del votant popular, dues circumstàn­cies que fan indigeribl­e en termes socials la solució preferida de les elits econòmique­s. La imitació alemanya posaria al descobert els forats més negres de la Restauraci­ó del 78 i donaria ales a Podem. Però la pressió dels instal·lats sobre Sánchez li ha regalat un camí que, si es culmina amb èxit, dotarà el personatge de l’autoritat per fer un reset a Ferraz. Atenció a Miquel Iceta: el seu suport al secretari general del PSOE és una jugada a més llarg termini que no sembla.

Pura tàctica, dèiem al començamen­t. Ara, els seus efectes poden tenir recorregut estratègic, també fora del món socialista. Passar la pilota a les bases, donar veu als que estan acostumats a acceptar jugades no sempre clares, és la política que correspon al segle XXI. No és nova ni vella política, és assumir que els partits seran permeables i flexibles o no seran.

Ni els votants ni les bases socialiste­s volen salvar Mariano Rajoy o el PP

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain