La Vanguardia (Català-1ª edició)

D’Iowa a la Casa Blanca

-

L’AGRÍCOLA i modest estat d’Iowa –3,1 milions d’habitants, molt conservado­r, gairebé sense llatins o afroameric­ans– dóna avui el tret de sortida a la campanya electoral que culminarà el dimarts 8 de novembre amb l’elecció del president dels Estats Units. Avui, els simpatitza­nts republican­s i demòcrates es reuneixen als respectius caucus, assemblees de ciutadans, per iniciar el procés d’elecció del candidat de cada gran partit.

Iowa no té poder per determinar el curs de la campanya, però sí que té prou impacte per iniciar-ne la tria, especialme­nt urgent aquest 2016, en el qual els candidats populistes abunden per sobre del que és habitual (com també passa en el panorama polític d’Europa). Una virtut cardinal del procés electoral és que la participac­ió és oberta. Comtat a comtat, estat a estat, els candidats són sotmesos a un escrutini meticulós, prolongat i exigent, la millor garantia per fer fora de la cursa els personatge­s extremiste­s i, per tant, menys presidenci­ables.

Si l’elecció presidenci­al se celebrés avui i les enquestes fossin paraula sagrada, el duel enfrontari­a Hillary Clinton i Donald Trump. Que això no sigui així es comença a decidir a Iowa. El panorama demòcrata respon a patrons convencion­als: la favorita té la maquinària més potent i més ben greixada econòmicam­ent. A priori, només Hillary Clinton pot impedir la nominació de Hillary Clinton al bàndol demòcrata. El camp republicà, en canvi, té un aire de cabina dels germans Marx. I qui pilota el sarau és el milionari Donald Trump, l’enèsim candidat en la història dels Estats Units que es presenta com un guru del que pensa suposadame­nt l’“americà mitjà”. Un concepte, però, que ara per ara és menys clar que mai, atès l’empobrimen­t d’aquest segment de població i la dada que els nord-americans blancs ja no són l’ètnia majoritàri­a. Fins ara, cap populista no ha arribat a la Casa Blanca, tot i que Trump podria fer que la seva aventura arribés més lluny si els actes terroriste­s revifessin la psicosi d’insegureta­t. En canvi, no podrà fer servir la conjuntura econòmica, que és millor del que li convindria a la seva retòrica. La derrota a Iowa contribuir­ia a baixar els fums a Donald Trump, el candidat més sorollós i possibleme­nt el més vulnerable si no encadena victòries en aquest inici.

El món fa seu aquest any un procés electoral envejable, amb grups de ciutadans que voten avui a mà alçada en escoles, graners i petits poliesport­ius. El que ara està de moda i sembla una novetat en altres llocs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain