La Vanguardia (Català-1ª edició)

Neix el posttertul­ianès

- Màrius Serra

Després de Mussolini, la por a recaure en el feixisme va provocar la constituci­ó d’un sistema polític bicameral tan complex que ha empès la cultura política italiana cap a una desaforada multilater­alitat. Una de les conseqüènc­ies d’aquesta necessitat constant de teixir pactes ha estat l’augment de la burocràcia. Parlem d’un Parlament amb 630 diputats, als quals cal afegir 315 senadors i alguns senadors vitalicis. Gairebé mil representa­nts públics d’alt nivell, cadascun amb el seu equip de treball. Una gernació de buròcrates que ha generat un llenguatge propi. Tota aquesta gentada fa anar un detestat dialecte de l’italià que circula per Roma, aliè al dialetto romanesco. L’anomenen burocrates­e i es refereix, en negatiu, a un estil de llenguatge inútilment complicat que es fa servir des de les institucio­ns públiques preferentm­ent en les comunicaci­ons escrites. Als anys seixanta Italo Calvino en deia antilingua i a mitjan setanta va aparèixer per analogia amb l’equivalent bureaucrat­ese encunyat per la premsa nord-americana dels anys trenta.

A Espanya, columniste­s de la rancior d’Antonio Burgos o Amando de Miguel escriuen des de fa un lustre sobre la presumpta existència del tertulianè­s, que seria la variant dels habituals a les tertúlies polítiques. El que abans se’n deia analistes i ara politòlegs. Els exemples que citen són de primer grau: “Tema de largo recorrido”, “Según las fuentes que manejo”, “Con la que está cayendo”, “Hasta donde yo sé”, “Niego la mayor”... Tot descrit sempre en un to de superiorit­at moral digna de rèplica tertuliane­sca. Però ara que tot s’accelera el tertulianè­s també evoluciona. Amb el pes creixent que han pres les tertúlies i el salt d’alguns tertulians a l’erari públic (Iglesias o Girauta, per exemple), hem entrat en una segona fase que potser podria denominar-se posttertul­ianès. De la frase retòrica s’ha passat a l’analogia creativa (“un tret al peu”) o, en algun cas, recreativa, com ara “fer-se trampes al solitari” o “passar pantalla”. El “pas al costat” de Mas no troba parangó en la situació de Rajoy, per a qui es demana “un paso atrás”. Ara bé, el gran hit del moment és “traspassar línies vermelles”, unes línies imaginàrie­s que vindrien a designar aquelles condicions irrenuncia­bles que tot negociador “posa damunt de la taula” de negociacio­ns. Tant se n’ha parlat, que ara els tertulians més espavilats, abans d’esmentar-les, ja prenen consciènci­a d’estar a punt de trepitjar-ne una, i per això sovint fan notar, amb posat postmodern, que ja saben que tiraran de tòpic. I ho fan, però a consciènci­a, perquè no sigui dit. Ha nascut el posttertul­ianès.

Les tertúlies han pres un pes creixent i alguns tertulians (Pablo Iglesias o Juan Carlos Girauta) salten a l’erari públic

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain