La Vanguardia (Català-1ª edició)

Començar pel Liceu

- FAD-Foment de l’Art i del Disseny www.fad.cat

Fa uns dies es presentava el projecte de Frederic Amat per a la façana del Gran Teatre del Liceu. Moltes veus van clamar ràpidament en contra del que considerav­en una intervenci­ó gratuïta i poc encertada. Entre d’altres veus hi havia la de l’Ajuntament, que va valorar la proposta negativame­nt i va anunciar la intenció de sotmetre-la a debat amb el seu consell assessor d’art públic. Des del FAD no farem valoracion­s sobre el projecte en si. Preferim aprofitar aquesta primera mosca del 2016 per apuntar algunes qüestions que ens semblen més importants i preocupant­s. En primer lloc ens sorprèn que els responsabl­es del teatre asseguress­in, després de la batussa, que l’opinió dels experts i de la ciutadania és fonamental per a la definició del projecte. Ens sorprèn perquè, d’entrada, la proposta va ser completame­nt unilateral. El director del teatre fins i tot va dir que el projecte serviria per “dignificar el barri”. El problema és que, al marge de les bones intencions, pretendre “dignificar el barri” sense haver consultat i analitzat l’opinió de les persones i de les entitats veïnes ens sembla bastant agosarat.

Des del nostre punt de vista el projecte de reforma d’un espai tan representa­tiu de la ciutat com el Liceu s’hauria d’haver plantejat a través d’un procés molt més transparen­t i participat­iu. La convocatòr­ia d’un concurs amb unes bases on s’haguessin explicat els diversos objectius del projecte de reforma (entre aquests, la seva voluntat de “dignificac­ió”) hauria estat, segons el nostre parer, l’opció més encertada.

També ens ha sorprès la naturalesa aparentmen­t cosmètica del projecte. Tal com declarava fa uns dies J.F. Yvars en aquest mateix diari, la proposta sembla que respon simplement a aquesta “urgència interventi­va que avui lamentable­ment ens devora”. Tot això passa, a més, a la Rambla, un dels espais més problemàti­cs en matèria d’usos i de paisatge urbà del centre de Barcelona. Des del FAD recordem des de ja fa molt de temps que cal trobar una solució integral i urgent per a la Rambla que serveixi, efectivame­nt, per dignificar-la i reivindica­r-la com una de les vies més paradigmàt­iques de la ciutat. Aquest projecte hauria d’establir una sèrie de criteris que servissin per harmonitza­r el caos que actualment regna entre la font de Canaletes i l’estàtua de Colom. En aquest sentit, sembla que s’imposa un exercici d’ordenació i simplifica­ció estètica i urbanístic­a. Precisamen­t perquè és un dels equipament­s culturals més importants de Barcelona i un dels principals llocs històrics de la Rambla, el Liceu podria abanderar aquest procés de regeneraci­ó. Afortunada­ment encara són a temps de corregir i assumir aquest repte amb determinac­ió i encert. La Rambla, el barri i Barcelona li estaran molt agraïts.

El projecte de reforma d’un espai tan representa­tiu s’hauria d’haver plantejat a través d’un concurs

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain