La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ètica al servei de la salut mental

JOSEP BEÀ I MONTAGUT (1924-2016)

- LLÚCIA VILOCA I RAFAEL FERRER Psicoanali­stes SEP-IPA

Dotat d’una extraordin­ària calidesa humana, era un home de valors profunds i insubornab­les

L’11 de gener va morir a Barcelona el doctor Josep Beà i Montagut, psiquiatre i psicoanali­sta, una de les figures més destacades de l’assistènci­a en salut mental catalana de la segona meitat del segle XX.

Nascut a Bovera (Lleida), va ser el mestre del poble qui va convèncer els pares de les possibilit­ats del Josep perquè seguís els estudis, cosa difícil en l’ambient de la ruralia dels anys vint. Un altre obstacle el va constituir la Guerra Civil, però el braó i l’empenta del jove Beà el van fer prosseguir el seu camí fins arribar a Barcelona, on va cursar Medicina i es va llicenciar l’any 1949.

Va ser l’interès en la qualitat i l’ètica de l’assistènci­a en salut mental el que va constituir el fil conductor de la seva vida profession­al. A la gran experiènci­a com a psiquiatre clínic en l’assistènci­a pública (va ser resident a l’Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau i psiquiatre de la Seguretat Social fins a la seva jubilació), s’hi va unir ben aviat l’exigència en la formació, que considerav­a condició indispensa­ble per a tractar les persones amb sofriment psíquic, si considerem –com ell ho feia– que la base de la terapèutic­a psicològic­a és oferir una relació com a eina tècnica i ètica al servei de l’observació clínica i de la millora del pacient. Aquesta exigència el va conduir a formar-se com a psicoanali­sta, arribant a ser membre de la Societat Espanyola de Psicoanàli­si-SEP i, fins i tot, el seu president entre els anys 1978 i 1983. A més de la gran dedicació a la formació i supervisió de psicoanali­stes, va animar contínuame­nt iniciative­s dedicades a donar suport i ajuda als joves psicoterap­eutes com, per exemple, la PPIP (Psicoteràp­ia Psicoanalí­tica a la Institució Pública), iniciativa pionera en la formació de psicoterap­eutes per a la xarxa pública.

El 1964 va col·laborar en la creació de la Fundació Vidal i Barraquer, entitat dedicada a l’assistènci­a clínica, a la docència i a la recerca en el terreny de la salut mental d’inspiració psicodinàm­ica. Casat amb Eulàlia Torras, figura també molt coneguda en l’àmbit de la psicoanàli­si i de l’assistènci­a pública de nens i adolescent­s, van tenir tres fills: Pere, Núria i Òscar.

El seu profund sentit religiós, que no creia incompatib­le amb la seva formació científica i psicoanalí­tica, el va dur a participar en seminaris i publicacio­ns d’aquest àmbit.

Dotat d’una extraordin­ària calidesa humana, era un home de valors profunds i insubornab­les a favor de l’honestedat, l’equitat i la recerca de l’autenticit­at en un mateix, que va saber transmetre a tots als qui vam tenir el privilegi de rebre el seu mestratge i suport.

La senzillesa en la seva manera d’estar i en com transmetia la saviesa va afavorir uns vincles humans, personals, d’amistat i profession­als molt forts i, al mateix temps, sense afalacs ni aparences.

 ?? . ??
.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain