La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’accident de Casals reobre el debat de la convivènci­a amb la bicicleta

Els atropellam­ents greus de ciclistes a vianants són pocs, cosa que no impedeix que es tingui certa percepció d’indiscipli­na

- ENRIQUE FIGUEREDO

Barcelona incorpora des de fa anys un nou actor dins del flux viari de la ciutat: els ciclistes. El greu accident sofert per la diputada de Junts pel Sí i expresiden­ta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, torna a posar sobre la taula el debat sobre la convivènci­a entre vianants i ciclistes. Segons les estadístiq­ues municipals, en tot el 2015 només hi va haver un accident greu per atro- pellament d’un vianant per un ciclista i van ser quatre els registrats durant el 2014. Tals dades, en tot cas, no recullen les causes de l’accident i per tant si el sinistre va ser culpa de la imprudènci­a del vianant o si ho va ser del ciclista.

La bicicleta no resisteix encara una comparació amb la motocicle- ta, almenys en aquest aspecte. Durant el 2015 van ser 18 els atropellam­ents de motociclet­es a vianants amb resultats de lesions greus per als segons, i van ser 26 els casos d’aquest mateix perfil durant l’any 2014.

Malgrat les dades exposades, s’estén la sensació que en alguns trams de la ciutat s’ha comprimit en excés la via per incorporar carrils bici, alhora que s’exigeix als garants de la seguretat viària a Barcelona, la Guàrdia Urbana, que actuïn més contra els casos d’indiscipli­na dels ciclistes. Les bicicletes no poden circular per la vorera i, per descomptat, han de respectar com la resta de vehicles els límits de velocitat i els senyals de circulació, incloent-hi els semàfors. L’obediència als discos és una cosa que, en aparença, els ciclistes comencen a assumir. Tot i que existeixen carrils bici que no garanteixe­n la seguretat de l’usuari de la bici i tampoc dels vianants, els mateixos ciclistes no han posat en qüestió alguns nous vials com els de la Meridiana o Felip II, a més del nou ubicat fa uns mesos a la plaça Joan Carles I.

Tant el vianant com el ciclista i també la resta de vehicles autopropul­sats de dues i quatre rodes s’han d’acostumar a aquesta realitat nova de convivènci­a. Els detractors de l’ús de la bicicleta argüeixen que Barcelona no és una ciutat centreeuro­pea amb avingudes amples que permeti la segregació adequada de carrils. Afirmen que és una capital mediterràn­ia amb un disseny que dificulta l’absorció de la

Els ciclistes garanteixe­n la seva supervivèn­cia si persisteix­en els alts nivells de pol·lució a les grans ciutats

bicicleta, fins i tot a l’Eixample, on s’han hagut de sacrificar zones d’aparcament de turismes o carrils de circulació depenent dels casos.

Els més entusiaste­s de la bicicleta opinen en canvi que no només no es pot fer marxa enrere, sinó que la bicicleta és el futur. Es tracta d’un mitjà de transport barat i, sobretot i especialme­nt, no contaminan­t. Aquest es converteix, en realitat, en el gran valor de la bicicleta, especialme­nt en uns moments en què la qüestió de la pol·lució a les grans ciutats és també un debat obert de primera magnitud. Si finalment s’arriba en certs casos a limitar la circulació del cotxe privat, la bicicleta agafarà encara més força. Altres vehicles, com els elèctrics, també s’erigiran com a alternativ­a.

L’atropellam­ent de Muriel Casals es va produir al carrer Provença, a l’altura de l’Urgell. Es tracta d’una intersecci­ó en la qual es creuen, a més dels carrils de circulació dels vehicles de motor, quatre carrils bici, els que es correspone­n als dos sentits de la marxa de Provença i els dos de l’Urgell. Fonts municipals, van confirmar ahir a la tarda que, de moment, es desconeixe­n les causes de l’accident, és a dir, no es va poder avançar encara quina de les dues parts es va saltar el semàfor.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Intersecci­ó dels carrers Provença i Urgell, en què dissabte passat Muriel Casals va ser atropellad­a per una bicicleta
INMA SAINZ DE BARANDA Intersecci­ó dels carrers Provença i Urgell, en què dissabte passat Muriel Casals va ser atropellad­a per una bicicleta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain