La Vanguardia (Català-1ª edició)

60.000 emprenyats

El tram de l’L9 que ara s’inaugurarà sembla dissenyat per Ecclestone per a un circuit de fórmula 1

- Enric Sierra

Fa una setmana, el vicepresid­ent de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda, va anunciar que d’aquí dos anys es prohibirà la circulació dels cotxes de més de 20 anys en l’entorn més pròxim de la capital catalana per evitar la contaminac­ió que emeten. La notícia va ser rebuda amb xiulets i aplaudimen­ts. El sector de l’automòbil ha aplaudit la mesura perquè serà el principal beneficiat de la renovació obligada del parc de vehicles més vells. En canvi, l’anunci ha emprenyat enormement els 60.000 propietari­s dels cotxes, segons els càlculs de la mateixa AMB, que quedaran proscrits d’aquí dos anys.

Aquests vells utilitaris tindran l’obligació de portar uns adhesius de color gris que els identifica­ran com uns criminals mediambien­tals. Si algun d’aquests conscients malvats s’atreveix a entrar a la zona prohibida correrà el risc de la multa o que el seu cotxe quedi immobilitz­at. Poveda m’explica que el pla anunciat “no va contra ningú” i que es buscarà el consens de tots els afectats. Però defensa que ha de prevaler l’objectiu comú de reduir la contaminac­ió que tan nociva resulta per a la nostra salut.

Ningú no discuteix la dimensió del problema de la pol·lució. Però la mesura de l’AMB complica la vida a persones que no són propietàri­es de cotxes antics per gust, sinó perquè no disposen dels diners per canviar-se de vehicle cada deu anys. Poveda admet la crítica i assegura que s’hauran d’activar ajuts a la renovació d’aquest parc mòbil. En aquest sentit, creu que aquests ajuts haurien de triplicar les actuals subvencion­s que s’atorguen a través del pla PIVE. Ja es veu que anirà per llarg.

La croada oficial contra l’ús del cotxe privat seria comprensiv­a si les polítiques de les administra­cions fossin creïbles i oferissin alternativ­es competitiv­es en transport públic. Però, lamentable­ment, no és així. Un exemple és el tram de la línia 9 del metro que s’inaugurarà d’aquí uns dies, per fi, entre l’aeroport i la Diagonal. Us heu fixat en el seu traçat? Sembla que l’hagi dissenyat Bernie Ecclestone per a un dels circuits de fórmula 1. On ha quedat el principi que la distància més curta entre dos punts és la línia recta? I el súmmum del traçat no són les voltes que fa, sinó que per anar al centre de la ciutat cal fer transbord. El despropòsi­t quedarà resolt quan es posi en marxa el tren llançadora entre Sants i l’aeroport. Però per a això encara falten tres anys, sent generosos.

Per aquest camí, el problema de la contaminac­ió trigarà a resoldre’s. Un altre exemple: per què no es parla del port, que emet el 25% de la pol·lució de Barcelona? Perquè és més fàcil tocar els nassos a 60.000 pobres conductors que només poden sospirar quan veuen la publicitat dels moderns automòbils i que, a sobre, els jubilaran per força els seus vells cotxes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain