La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sindicat dels actors dels Estats Units premia intèrprets negres

Es van endur cinc dels deu guardons individual­s a Los Angeles

- GABRIEL LERMAN Los Angeles. Servei especial

Quan hagin passat moltes setmanes i fins i tot la gala dels Oscar hagi quedat enrere, gran part del que va passar dissabte a la nit a l’escenari de l’Shrine Auditorium de Los Angeles durant el lliurament dels premis que atorga el Sindicat d’Actors dels Estats Units quedarà totalment en l’oblit. Tot i això, un moment quedarà per a la història: el d’un victoriós Idris Elba acompanyat de l’adolescent Abraham Attah pujant al podi per segona vegada per presentar el seu film, Beasts of no nation. Ja ho havia fet per rebre el prestigiós premi SAG a millor actor de repartimen­t pel seu treball en aquesta pel·lícula i també el SAG al millor actor en una minisèrie o pel·lícula de televisió per Luther. Amb un somriure als llavis i l’elegància que el caracterit­za, l’actor a qui l’Acadèmia de Hollywood va deixar fora en les nominacion­s als Oscar va dir amb precisió: “Senyors i senyores, benvinguts a la televisió de la diversitat”. No obstant això, els premis al millor actor i millor actriu van ser per a Leonardo DiCaprio ( El renacido) i Brie Larson ( La habitación), mentre el premi al millor repartimen­t va ser per a Spotlight.

Si per alguna cosa es va caracterit­zar l’última gala d’importànci­a abans que el 28 de febrer s’anunciïn els guanyadors dels Oscar –gala que, a més, acostuma a vaticinar els noms dels qui s’emportaran l’estatueta daurada en les categories d’actuació– va ser per la nombrosa presència d’estrelles negres, tant emportant-se premis com anunciant-los.

Va ser una clara mostra que l’entitat que agrupa els més de 160.000 actors registrats en les indústries del cinema, la televisió i la publicitat va prendre molt seriosamen­t la polèmica generada per Spike Lee i Jada Pinkett Smith en denunciar la falta de candidats negres per segon any consecutiu entre els actors nominats als Oscar. A més d’Elba, també es van emportar estatuetes Uzo Aduba, que va triomfar novament per la seva tasca com a millor actriu de repartimen­t a Orange is the new black; Viola Davis com a millor actriu en una sèrie de televisió per Cómo defender a un asesino, i Queen Latifah com a millor actriu en minisèrie o pel·lícula televisiva per Bessie, la biografia de la cantant de blues Bessie Smith.

Latifah, que fa pocs dies no es va emportar el Globus d’Or per la mateixa tasca, no va desaprofit­ar l’oportunita­t d’aportar el seu granet de sorra al debat. Amb el premi SAG a la mà va assenyalar: “Espero que tothom que no sigui com la gent creu que ha de ser continuï lluitant i no abaixi els braços. Cal capgirar la situació sabent que si lluitem ens en podem sortir. Som nosaltres els que ens construïm el futur, no els altres. Cal trencar amb els estereotip­s, aquesta és la manera d’aconseguir-ho”. I quan va ser el torn de parlar amb la premsa després del triomf, va afegir: “La diversitat és un bon negoci. La gent vol escoltar històries diverses, només és qüestió que les hi donem”. També Laura Prepon, una de les actrius d’Orange is the new black, va apuntar al tema quan va acceptar el premi a la millor sè-

El britànic Idris Elba va fer doblet amb ‘Beasts of no nation’ i ‘Luther’

rie de comèdia. Va assenyalar l’elenc que l’acompanyav­a al podi i va dir als presents: “Observeu aquest escenari. És d’això que parlem quan fem servir el terme diversitat”.

A uns 1.100 quilòmetre­s d’allà, a Park City, el resort hivernal on concloïa el Festival de Sundance, també hi va haver un clar senyal que la indústria marxa a pas ferm en favor d’un cinema que reflecteix­i la variada composició ètnica dels Estats Units. A la mateixa hora que es lliuraven els SAG, al mig de la neu s’anunciaven els guanyadors. The birth of a nation va ser la gran triomfador­a. El film de Nate

Els premis a millor actor i actriu van ser per a dos blancs: Leonardo DiCaprio i Brie Larson

Parker, adquirit pel preu rècord de 17.5 milions de dòlars i la promesa d’una gran campanya per a l’Oscar per Fox Searchligh­t, es va emportar el gran premi del jurat i el premi del públic, un clar senyal que el camí triomfal de la pel·lícula que pot canviar el color de l’estatueta daurada el 2017 ha començat.

 ?? MIKE BLAKE / REUTERS ?? Idris Elba alçant les dues estatuetes aconseguid­es a la gala del sindicat d’actors
MIKE BLAKE / REUTERS Idris Elba alçant les dues estatuetes aconseguid­es a la gala del sindicat d’actors
 ?? MARIO ANZUONI / REUTERS ?? Uzo Aduba
MARIO ANZUONI / REUTERS Uzo Aduba
 ?? MARIO ANZUONI / REUTERS ?? Viola Davis
MARIO ANZUONI / REUTERS Viola Davis
 ?? MARIO ANZUONI / REUTERS ?? Jessica Pimentel
MARIO ANZUONI / REUTERS Jessica Pimentel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain