La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nou artistes desemmasca­ren les trampes del sentit comú

La Sala Parés exhibeix una excel·lent retrospect­iva de l’obra de Miquel Vilà

- JUAN BUFILL Barcelona Miquel Vilà.

L’exposició col·lectiva La mula y la fea demostra que la parella Estrany-de la Mota sap sintonitza­r amb l’esperit de l’època actual i no es limita a les derivacion­s neoconcept­uals previsible­s. La selecció reuneix pintures i dibuixos (o vídeos dibuixats) de nou artistes de diferents països. Cadascun d’ells qüestiona a la seva manera la normalitat, allò dirigit en el sentit correcte i amb sentit comú.

El propòsit de La mula y la fea és precisamen­t desemmasca­rar aquest sentit comú mitjançant la irrupció d’un altre sentit, que és en primer lloc el sentit de l’humor. I si aquest és veritable, comporta capacitat de deliri i clara consciènci­a de l’absurd i del sinistre. Es tracta, doncs, d’enfrontar-se amb plena llibertat a allò establert i rebutjable. Per si hi hagués cap dubte, se’ns explica així el sentit del títol: el que és real, el que és animal (la mula) escapant de la normalitat (la lletja).

Crec que aquesta exposició li hagués agradat molt a Carles Hac Mor, emanador de poesia i agent alliberado­r en general. Citaré els dibuixos de Carlota Juncosa, una mica postpunk i en la línia de Gary Panter, i la proposta de Jonathan Millán, una anàlisi d’un cas de tossut aprofundim­ent en l’estupidesa, fins a assolir aparença de contribuci­ó consolidad­a. Però res més oposat als limitats ideals funcionals i funcionari­als que la proposta de Miguel Noguera, de qui s’exposen dibuixos del seu llibre La vieja tigresa o el erotismo en la senectud (2015), en què apareixen personatge­s com “El hombre más serio del mundo” i “El esqueleto de Vargas Llosa” (aquest últim descrit com a personatge encara “no disponible”).

L’inventari de Noguera és una mena de bústia de suggerimen­ts tan esbojarrad­a com coherent amb la seva fonamental logicofòbi­a. Proposa, per exemple, una sèrie de “noms complexos i de to negatiu” per a establimen­ts comercials ordinaris. El meu favorit és una carnisseri­a anomenada Fals entusiasme. A la seva entrada, en el dibuix, es veu una d’aquestes catifes en què hi diu Welcome.

També té mèrit la seva proposta dels “establimen­ts que es diuen com la classe d’establimen­ts que són”. Dos exemples feliços són el bar Bar i el tanatori Tanatori. Recordo que a Almeria hi havia llocs així. I l’últim pas de rosca el representa la sèrie de “bars amb noms excessivam­ent banals (encara que tinguin sentit ple)”, com el cas del bar anome- nat Vas (amb logotip sensaciona­lista en forma d’esclat o gran esclat) o del no més glamurós bar Tovalló. Que ningú no dubti de l’altura intel·lectual de tot això. Parafrasej­ant Ionesco: allà on predomina el sentit de l’humor, desapareix el camp de concen- tració. Galeria Estrany-de la Mota. Pge. Mercader, 18. Fins al 12 de febrer.

L’exposició que la sala Parés dedica a Miquel Vilà sembla un aperitiu del que algun dia ben podria ser una retrospect­iva institucio­nal. Reuneix pintures elaborades entre el 1968 i el 2015. Vilà (Barcelona, 1940) és un dels membres de l’anomenada generació dels seixanta, juntament amb Xavier Serra de Rivera i Francesc Artigau. La selecció inclou pintures de la seva primera època, l’estil més surrealist­a i abstracte de la qual no va tenir continuïta­t. L’estil de Vilà va arribar a la seva maduresa i plenitud entre 1987 i 1999. És en aquest període quan es concentra el nombre més gran d’obres intenses i excel·lents.

Àlex Susanna recorda en el text del catàleg que Vilà no va agafar les transitade­s vies nordameric­ana o francesa, sinó la via italiana. És evident que els seus mestres són els creadors de la pintura metafísica: Giorgio de Chirico, Filippo de Pisis, Mario Sironi, Carlo Carrà. I crec que també ho és l’alemany Max Beckmann, encara que no tant per la seva temàtica com per la manera pictòrica, entre realista i expression­ista. Però hi ha una cosa extraordin­ària i personal a la pintura de Vilà, i és aquesta mena d’il·luminació d’un foc intens només temperat per ombres, amb més fluïdesa i menys solidesa que en el millor De Chirico. Sala Parés. C. Petritxol, 5. Fins al 9 de febrer.

 ??  ?? Paisatge ferroviari amb gasòmetre (1992), oli de Miquel Vilà
Paisatge ferroviari amb gasòmetre (1992), oli de Miquel Vilà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain