La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Barça torna a l’Audiència

Bartomeu i Rosell declaren avui a Madrid pel segon capítol del cas Neymar

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

El president Josep Maria Bartomeu i el seu antecessor, Sandro Rosell, tornaran a declarar avui a l’Audiència Nacional en qualitat d’imputats en relació amb el cas Neymar. Demà testificar­an davant el jutge José de la Mata el jugador i els seus pares, en el marc de la instrucció derivada de la querella presentada per l’empresa DIS-Esportes e Organizaçã­o de Eventos, que tenia el 40% dels drets federatius del futbolista i es considera perjudicad­a en l’operació del fitxatge, firmat l’estiu del 2013.

“No podem explicar gaire més”, va indicar a La Vanguardia el representa­nt legal del president del Barcelona, José Ángel González Franco. “El president, com ja va declarar –fa un any, davant el jutge Pablo Ruz–, no va intervenir en el fitxatge i el mateix fiscal reconeix en el seu escrit d’acusació que no ho va fer. Només va firmar en qualitat de vicepresid­ent esportiu. Ja va contestar tot el que sabia”, afegeix el lletrat. És a dir, no es poden esperar revelacion­s extraordin­àries en la nova ronda de testimonis. Només l’impacte mediàtic, les fotografie­s, les imatges d’una estrella del futbol mundial camí de l’Audiència Nacional.

El cas té dues vies. D’una banda, la que es va obrir per la denúncia d’un soci i que està pendent de judici en un jutjat de Barcelona, un procedimen­t en el qual Rosell, Bartomeu i el club figuren com a acusats. De l’altra, la que ens ocupa ara. Per aquesta testificar­an avui Rosell, Bartomeu, els presidents del Santos quan es va produir l’operació, Odilio Rodríguez i Luis Álvaro de Oliveira, i representa­nts de tots dos. Demà estan citats el jugador, els seus pares, un representa­nt de l’empresa de la família, a més de Javier Faus, ex-vicepresid­ent econòmic del club, que declararà en qualitat de testimoni.

Què pretén DIS amb la seva querella? Diners. Aquesta firma va cobrar el 40% dels 17,1 milions que el Barcelona va pagar al Santos pels drets federatius de Neymar. Tot i això, apel·la a les investigac­ions precedents de l’Audiència Nacional, que xifren l’import del fitxatge en 83,3 milions (40 dels quals els va cobrar Neymar per acceptar fitxar pel Barça), i aprecia que es van produir delictes d’estafa en la seva modalitat de contracte simulat i de corrupció entre particular­s. Segons el jutge, l’operació “hauria pogut alterar el lliure mercat de fitxatges de futboliste­s i perjudicar també el querellant”.

Les defenses recorden que Fis- calia i Hisenda van considerar els 40 milions esmentats com a rendiments del treball. En aquest sentit, afirmen, “no poden entendre’s com a drets federatius ni com a avantatge injustific­at” com defensa DIS.

La querellant aprecia delictes d’estafa en dos contractes que considera que formen part del fitxatge: 7,9 milions per l’adquisició dels drets preferents de tres jugadors del Santos i 4,5 milions per la disputa de dos partits amistosos. Tot plegat, l’import dels drets federatius pujaria a 29,5 milions d’euros.

Les defenses desmunten aquesta versió al·legant que l’acord pels tres jugadors es va firmar el 25 de juliol del 2013, “posteriorm­ent al traspàs dels drets federatius de Neymar i posteriorm­ent a la firma del contracte laboral del jugador amb l’FCB”. Respecte als amistosos, el Barcelona va convidar el Santos al Gamper del 2013 i només haurà de pagar els 4,5 milions si no juga a l’estadi del conjunt brasiler mentre Neymar sigui blaugrana. “Per tant, de l’esmentat acord encara no se n’ha derivat cap tipus de pagament ni contrapres­tació per part de l’FCB, per la qual cosa és difícil que es pugui entendre aquesta hipotètica quantitat com a pagament per uns drets federatius que des del 2013 ja són titularita­t del Barça”.

El club blaugrana desmenteix que altres contractes amb el Santos formessin part del fitxatge

 ?? MUNDO DEPORTIVO / E. OMEDES ?? Rosell, Neymar, Bartomeu i Zubizarret­a el dia de la presentaci­ó del jugador, el juny del 2013
MUNDO DEPORTIVO / E. OMEDES Rosell, Neymar, Bartomeu i Zubizarret­a el dia de la presentaci­ó del jugador, el juny del 2013

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain