La Vanguardia (Català-1ª edició)

La papallona i l’abella

Superats els gols de Romário, Ronaldo i Krankl, Suárez ja té al punt de mira Alexis i Lineker

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Tal dia com ahir fa cinc anys, Luis Alberto Suárez Díaz firmava com a nou davanter del Liverpool, procedent de l’Ajax. Els reds van pagar 26,5 milions d’euros. Fa dos estius, el Barça va desemborsa­r 81 milions pel davanter uruguaià. Però el seu valor actual no es mesura en quantitat de gols, ni pels seves dianes decisives, vegeu els 2-1 del clàssic de l’any passat, de la final de Berlín o de dissabte a l’Atlètic per ampliar l’avantatge del líder. Tampoc per la seva incansable pressió ni per la intensitat amb què viu i disputa cada partit, sigui quin sigui el contrincan­t. També és impagable la feina de ciment que ha fet al vesti- dor amb Messi i Neymar per conjuntar el trident. El veritable èxit de Luis Suárez és la seva constant recerca dels espais. No s’està aturat. Sempre s’està desmarcant. Dibuixant diagonals en cada atac. Això dóna una profundita­t necessària per al joc del Barça. Aquests moviments són una benedicció per a un equip que abans volia massa la pilota al peu.

Suárez, que la setmana passada va fer 29 anys, es passa la major part del partit corrent com una papallona. Però com si fos el Muhammad Ali de l’àrea, el nou sap quan ser papallona i quan abella per picar. Així, a l’espai després d’una passada llarga d’Alves, es va fabricar el gol del triomf en un moviment que ja li va donar rèdits contra el Madrid. Perquè, a més, és un rematador que no desaprofi- ta quan té avantatge als metres finals.

Si no que ho preguntin a l’atlètic Giménez, que va intentar de totes les maneres possibles recuperar-li la posició. Li va ser impossible moure el poderós davanter, que va colar la pilota per sota de les cames d’Oblak. “Suárez és determinan­t i importantí­ssim. Juga molt bé amb el cos. És potent, un home d’àrea, un nou molt complet”, va elogiar Diego Simeone, que enyora un futbolista així des de la sortida de Diego Costa. “És un jugador que enriqueix més el Barcelona”, va resumir el tècnic matalasser.

De vegades pirata, de vegades mariner, Luis Suárez és més generós que egoista, un fet estrany en un golejador. Se sacrifica i es cansa per Messi i Neymar. Potser això fa que no sigui precís en algunes passades, però sí que és precís i delicat a l’hora de definir. Ja no ho fa tot amb potència, ara hi suma classe. Aquesta punteria fins i tot l’ha perfeccion­at al Barcelona. “Ja tenia moltes coses molt bones al Liverpool, però des que és aquí diria que fins i tot ha millorat”, va apuntar Luis Enrique.

El còctel ha elevat Suárez al nivell dels millors davanters del Barcelona. Amb la seva diana a l’Atlètic ja ha superat els registres a la Lliga de rematadors com Romário, Ronaldo, Krankl i Clares, tots amb 34 gols com Iniesta, que suma 14 cursos de blaugrana. És cert que els dos brasilers van ser una aventura d’una temporada i un any i mig, respectiva­ment, però van deixar una gran empremta. L’uruguaià també ha arribat per ser recordat. Amb 35 dianes en el campionat està empatat amb Henry, Neeskens i Robert, però el millor és que el pichichi blaugrana té a l’abast l’home que va substituir i de qui va heretar el 9: Alexis Sánchez, que en va fer 38, això sí, en tres anys.

Si l’uruguaià manté el ritme també cauran aquesta temporada amb facilitat Laudrup (40) i Lineker i Kocsis (42), homes d’àrea que s’hauran de rendir davant el creixement de Suárez, que entre totes les competicio­ns ja ha celebrat 31 gols, els mateixos que en el seu millor curs a Anfield –però llavors van ser tots a la Premier–, gràcies al seu vol de papallona i picada d’abella.

El nou uruguaià ja ha igualat les 31 dianes del seu millor any al Liverpool

 ?? MANU FERNANDEZ / AP ?? Luis Suárez celebra agenollat i amb els braços fent una creu el gol del triomf contra l’Atlètic, per sota de les cames d’Oblak
MANU FERNANDEZ / AP Luis Suárez celebra agenollat i amb els braços fent una creu el gol del triomf contra l’Atlètic, per sota de les cames d’Oblak

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain