La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya maltracta els ‘hispans’

Una fortíssima defensa germànica deixa una Espanya impotent sense or europeu i sense passi directe a Rio

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Difícilmen­t Espanya trobarà excuses per justificar la severa i indiscutib­le derrota a la final de l’Europeu de Polònia. L’explicació a la pallissa alemanya és ben senzilla: la defensa germànica, extraordin­ària, duríssima, inexpugnab­le, va trastornar els hispans. Ras i curt. Continua, així doncs, la maledicció d’Espanya amb el tron europeu. Quatre intents en 20 anys, quatre fracassos. El càstig alemany, a més, porta associada la penitència d’haver de guanyar-se una plaça per als Jocs de Rio en el preolímpic, del 7 al 10 d’abril, contra Suècia, Eslovènia i l’Iran, amb dos bitllets en joc.

La final de Cracòvia serà recordada com un partit dolorós per a Espanya, que va morir d’impotència. Similar al del precedent del 2006, la final de Zuric contra França (23-31). Si llavors Karabatic i companyia van destrossar els espanyols, ahir la bèstia negra dels hispans va ser el gegantí porter Andreas Wolff, ja escollit abans de la final millor porter de l’Europeu. La seva actuació sensaciona­l va donar la raó als internaute­s que el van votar: va ser un mur infranquej­able, que va acabar amb 16 aturades (en 33 xuts, un 48% d’efectivita­t) i va fer sortir de polleguera els espanyols.

Però Wolff només va ser la punta de l’iceberg contra el qual es va estavellar Espanya. Al porter el sostenia una defensa brutal, un 6-0 molt dinàmic que era el més dur del campionat i que des del primer minut va intimidar l’atac espanyol amb bloquejos (5), recuperaci­ons (7), empentes, pressió aclaparado­ra, faltes i una duresa al límit del reglament que li va costar cinc exclusions només en mitja part (8 en total).

Tot i això, ni amb la superiorit­at numèrica durant 10 minuts, Espanya no va poder comprimir un marcador que se li feia cada cop més vergonyós i incontrola­ble: 5-1 al minut 10, 7-2 al 15, 8-4 al 20... Xifres que delaten, d’una banda, una bona defensa dels de Cadenas, però també un pèssim atac. Desastrós. Aquest cop, l’embús habitual que els visitava en cada partit els va acompanyar els 60 minuts. El tècnic lleonès ho va provar tot: amb el lideratge de Raúl Entrerríos, amb Antonio García de titular per Cañellas, amb la frescor i atreviment d’Álex Dujshebaev, amb valors segurs com Víctor Tomàs i Valero Rivera, amb Ugalde avançat per sortir a la contra, amb Baena al pivot... De cap de les maneres. Cap recurs no li va funcionar. Ni els penals, faceta on Valero era una garantia. Ahir van fallar-ne dos de consecutiu­s (4/6), ell i Ca- ñe, quan els hispans ja estaven perduts, totalment fora de si.

La qüestió és que Espanya no va poder canviar mai el guió del partit, ni crear dubtes en els germànics amb el 5-1 ni reenganxar­se mínimament. Es va esperançar per un instant amb el 8-5, la màxima aproximaci­ó, després de deixar Alemanya 7 minuts en blanc. Però va ser un miratge, perquè els de Sigurdsson van restablir el seu ordre abans del descans (10-6). Una dada ho deia tot a la pausa: 6 gols en 30 minuts, amb un pobre 6/18 (33%), malgrat les 8 aturades de Sterbik (44%).

La segona part va ser un suplici per a Espanya, sense capacitat de reacció perquè la jove i descarada Alemanya no va mostrar mai esquerdes. Sense apiadar-se’n, els germànics van anar incrementa­nt la renda fins als 9 gols (2213), i els hispans, sense genialitat a la qual recórrer, insistien en l’embús, picant de cap contra el mur. Paradoxes de l’esport, fa 15 dies els de Cadenas van ser capaços de fer 32 gols als alemanys...

Altre cop a casa, Espanya s’endú la quarta plata europea, l’orgull de continuar a l’elit (6 semifinals seguides entre Europeus i Mundials, i 2 finals en els últims 6 anys), i premis individual­s que reconeixen la qualitat dels espanyols: Raúl Entrerríos va ser designat MVP del torneig, Valero Rivera va ser el màxim golejador (48 gols, 6 per partit, amb un 77% d’efectivita­t), i Julen Aginagalde, escollit millor pivot en el 7 ideal.

Per quart cop en 20 anys a Espanya se li resisteix l’or europeu; aquesta vegada es va estavellar contra un mur Els de Cadenas hauran de treure bitllet per als Jocs contra Suècia, Eslovènia i l’Iran, del 7 al 10 d’abril

?? JENS WOLF / EFE ?? Hendrik Pekeler sembla que sobrevoli la defensa espanyola, amb Raúl Entrerríos al fons
JENS WOLF / EFE Hendrik Pekeler sembla que sobrevoli la defensa espanyola, amb Raúl Entrerríos al fons