La Vanguardia (Català-1ª edició)

Petroquími­ca en reconversi­ó

La indústria reclama polítiques contundent­s per frenar les desinversi­ons

- SARA SANS Tarragona

“L’última gran inversió al polígon? Deixi’m pensar...”. I encara que s’ho pensa una estona, Àngel Clua, un dels sindicalis­tes històrics del polígon petroquími­c de Tarragona, no ho recorda. No és l’únic. Les últimes grans inversions es remunten a fa més de deu anys. És un senyal. Un altre: l’anunci durant l’últim mes del tancament de la planta de Covestro (antiga Bayer) amb 120 empleats i, en conseqüènc­ia, el tancament també de la planta d’Ercros (200 treballado­rs), que li subministr­a el clor. El sector està en alerta. La competènci­a és global i la competitiv­itat es mesura a tots els flancs: des dels costos energètics a la facilitat per exportar, i el polígon petroquími­c més gran del sud d’Europa està perdent posicions.

El futur d’aquest emplaçamen­t depèn de moltes variables. Pocs s’atreveixen a fer pronòstics a vint anys vista. Tampoc no dibuixaven, dos lustres enrere, l’escenari actual. “Amb la crisi, la caiguda de la construcci­ó i del consum, les empreses han hagut d’exportar més i apostar per productes amb valor afegit”, explica Teresa Pallarès, directora de l’Associació Empresaria­l Química de Tarragona (AEQT). El sector, juntament amb el port, ha creat el clúster ChemMed per aconseguir noves inversions i millorar la competitiv­itat del polígon forçant polítiques que remin a favor de la indústria. “En els últims deu anys s’han amortitzat 600 llocs de treball fix, el sector està fent un esforç amb els productes amb valor afegit, però el polígon s’està quedant vell i la situació és preocupant”, apunta Clua.

Actualment a Tarragona es produeixen 20 milions de tones, prin- cipalment de combustibl­es i plàstics, però la majoria són commoditie­s, matèries primeres o components que utilitzen altres indústries. En l’actual mercat global, aquesta cartera té competidor­s a tot el món. Diverses multinacio­nals estan duent a terme grans inversions en països “emergents” o a prop de les fonts de la matèria primera, com en l’Aràbia Saudita, per exemple, on Dow i Saudi Arabia Oil Company han construït un dels complexos industrial­s més grans del món (26 unitats de producció integrada). Més a prop, a Cartagena, Repsol va ampliar la refineria amb una inversió de 3.200 milions. A la competènci­a global entre companyies s’hi afegeix la competènci­a “interna” entre els sites de cada empresa. “El que pot oferir millors condicions de producció, s’emporta la inversió; la companyia dissenya uns indicadors objectius i els com- pleixes o no els compleixes”, explica un alt directiu.

“No demanem subvencion­s, demanem que es revisin, per exemple, els peatges que paga la indústria a la factura elèctrica (l’electricit­at és per a algunes plantes una matèria primera) i, segons els nostres càlculs, el cost es podria rebaixar en un 15% per acostar-nos a les condicions que tenen els nostres competidor­s més propers”, manté Pallarès. No en va, el 85,2% de les exportacio­ns es dirigeixen a Eu-

ChemMed busca inversions per “compensar” el tancament de plantes

ropa, “i en aquests països, sí que s’apliquen les directives europees que fomenten la indústria; i mentre ells guanyen competitiv­itat, aquí en perdem”, afegeix, mentre reclama un pacte d’Estat perquè les companyies puguin planificar estratègie­s a mitjà i llarg termini.

El retard de la construcci­ó del tercer fil és una altra de les rèmores del polígon i està compromete­nt inversions de diverses indústries com BASF o Bertschi. “Som en un moment crucial, si ara no es prenen decisions, les conseqüènc­ies es veuran d’aquí a pocs anys”, afegeix un altre directiu. Altres operacions, com la fusió de Dow i DuPont, plantegen nous escenaris: oportunita­t o amenaça?

L’objectiu de ChemMed és posar en relleu els punts forts del polígon, com la seva xarxa logística o la complicita­t amb la Universita­t Rovira i Virgili i els centres d’investigac­ió com l’ICIQ. La reconversi­ó està en marxa, el Centre Global de Desenvolup­ament de Tecnologia de l’Aigua de Dow, la seva planta d’Elastómero­s de Poliolefin­es, la planta de deshidroge­nació de propà de BASF o la inversió que té en marxa Repsol en la seva nova planta de metalocè van en aquesta direcció.

L’AEQT demana un pacte d’Estat per poder dissenyar estratègie­s a mitjà i llarg termini

 ?? VICENÇ LLURBA ?? El polígon de Tarragona, el més gran del sud d’Europa, produeix 20 milions de tones de productes, principalm­ent combustibl­es i plàstics
VICENÇ LLURBA El polígon de Tarragona, el més gran del sud d’Europa, produeix 20 milions de tones de productes, principalm­ent combustibl­es i plàstics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain