La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les empreses paguen menys el quilometra­tge

Els empleats han cobrat en els seus desplaçame­nts un 16% menys el 2015

- BLAI FELIP PALAU Barcelona

Les empreses van trobar una altra partida per estalviar el 2015: van pagar el 16% menys pel quilometra­tge als empleats que utilitzen el vehicle propi per fer la seva feina. En concret, van abonar una mitjana de 0,25 euros per quilòmetre, en comparació amb els 30 cèntims de l’any anterior. La dada procedeix de l’estudi fet a més de 5.000 usuaris per Captio, empresa especialit­zada a gestionar viatges d’empreses. L’explicació d’aquesta retallada és a causa, principalm­ent, del descens del preu de la gasolina i el gasoil.

Encara que el preu per quilòmetre no recull només la despesa del carburant, la veritat és que el descens en el pagament es deu a “la baixada significat­iva del preu del combustibl­e el 2015”, va explicar un portaveu de Captio. En l’import dels 25 cèntims de mitjana, van inclosos la part proporcion­al de l’asseguranç­a del vehicle, més el mantenimen­t i el desgast (rodes, oli, motor...).

Aquest descens mitjà en el pagament del quilòmetre s’ha vist compensat pel lleugeríss­im augment del preu mínim, que ha passat de 0,06 cèntims el 2014 a 0,07, i en el preu màxim, que ha guanyat cinc cèntims: de 0,70 a 0,75. L’estudi presenta moltes diferèncie­s en el cobrament del quilòmetre dins de la mateixa empresa, que té a veure amb “l’antiguitat del treballado­r o la seva responsabi­litat” dins de la companyia. Així, el 2014 podia donar-se una diferència màxima de fins a 0,54 euros per quilòmetre, distància que es va reduir als 0,46 euros l’any passat.

Aquestes diferèncie­s es deuen a que no existeix una legislació específica sobre el preu per quilòmetre per als empleats que condueixen el seu propi vehicle per complir amb la feina encomanada per l’empresa. Depèn del conveni col·lectiu pactat entre l’empresa i els treballado­rs i, si no existeix, manen les normes que estableixi la companyia. Per sectors, el de les empreses tecno- lògiques va ser el 2015 el que més va pagar, seguit del sector serveis i, en tercer lloc, del de l’alimentaci­ó. Un podi diferent al del 2014, quan va ser el sector de les asseguranc­es el que més bé va abonar el preu per quilòmetre, seguit de l’alimentaci­ó i de la indústria.

L’informe de Captio ha detectat un petit descens en la mitjana de quilòmetre­s per trajecte: es va passar dels 115 el 2014 als 109 el 2015. Per mesos, el mes de març va ser el que va registrar la majoria de desplaçame­nts (el primer trimestre és el més actiu), mentre que el mes amb menys trajectes va ser l’agost, seguit del mes juliol.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els empleats cobren menys per quilòmetre en els seus viatges
LLIBERT TEIXIDÓ Els empleats cobren menys per quilòmetre en els seus viatges
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain