La Vanguardia (Català-1ª edició)

D’alcalde a emprenedor

Jordi Hereu impulsa la ‘start-up’ Idencity, dedicada a l’assessoram­ent de ciutats

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

Després de deixar l’Ajuntament de Barcelona, la primavera del 2012, Jordi Hereu, alcalde de 2006 a 2011, va decidir dedicarse a l’activitat privada com a treballado­r autònom, ser emprenedor, i va desestimar alguna oferta per continuar en la primera línia de la política. Entre les iniciative­s en què ha participat des d’aleshores destaca Idencity, una consultori­a jove dedicada a desenvolup­ar projectes de ciutat nascuda el 2012. N’és el president i aporta experiènci­a com a gestor públic. Ho fa de costat amb Javier Serra, fundador i director general d’aquesta start-up, consultor ja veterà que també va fer el seu particular reset per centrar-se en la planificac­ió urbana.

En poc més de tres anys Idencity ha treballat en una quinzena de projectes, sobretot a l’Amèrica Llatina, però també a l’Àfrica, a Espanya i ara mira a Àsia. La seva facturació és modesta –320.000 euros el 2015–, però es dobla any rere any i ja dóna beneficis. “Som molt petits, però el nostre mercat potencial és gran”, explica Hereu. “Funcionem a tracció pulmó, sense bancs i sense capital risc darrere”, apunta Serra. Té vuit profession­als en plantilla i un bon nombre de col·laboradors.

Idencity és una companyia peculiar en el seu sector. El que és habitual és que aquesta feina d’assessoria es faci des de despatxos especialit­zats (en urbanisme, enginyeria del transport,

Indencity treballa en una quinzena de projectes, sobretot a l’Amèrica Llatina

energia....), divisions de gestió pública de les grans firmes consultore­s, escoles de negocis o profession­als. “La nostra especifici­tat –prosseguei­x l’exalcalde– és que som transversa­ls, ajudem a definir el projecte global de ciutat i els mecanismes per fer-ho realitat, el manual d’instruccio­ns; es tracta que les ciutats decideixin què volen ser i treballin per aconseguir-ho”. Serra afegeix que la clau és “pensar a llarg termini i des del pacte”. Un gran repte ja que el 90% de les ciutats els falten aquests instrument­s, la qual cosa fa que les actuacions que es duen a terme puguin generar problemes en comptes de resoldre’ls. “Les ciutats –insisteix Hereu– són els llocs on viu la major part de la població, que té dret a més qualitat de vida, però també són els grans nodes de l’economia global i pols d’atracció de talent i inversió”.

Entre els projectes que ha guanyat Idencity hi ha el dels Jocs Centreamer­icans i del Carib del 2018 i el pla mestre del seu llegat, a Barranquil­la (Colòmbia), amb Enric Truñó, gran expert en la matèria; el pla de competitiv­itat i desenvolup­ament econòmic de Quetzalten­ango (Guatemala), amb el Banc Iberoameri­cà de Desenvolup­ament (BID); o el pacte de ciutat de Chalco (Mèxic). A Espanya ha confeccion­at la gestió del pla d’actuació municipal de Sant Cugat, l’estudi estratègic de l’economia halal de Còrdova i el reposicion­ament turístic de Sant Antoni, a Eivissa.

 ?? MAITE CRUZ ?? Jordi Hereu, president d’Idencity, amb Javier Serra, director general
MAITE CRUZ Jordi Hereu, president d’Idencity, amb Javier Serra, director general

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain