La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abraham Berhe Gebreyesus

Sole Rebels, el negoci que pretén trencar tòpics sobre l’Àfrica, triomfa al món amb calçat produït per artesans etíops

- ROSA M. BOSCH Barcelona

EMPRENEDOR

Abraham Berhe Gebreyesus, que va arribar a Barcelona des d’Etiòpia als 18 anys, va obrir a Gràcia una botiga de sabates creades per artesans etíops que cobren el triple de la mitjana del sector. Sous dignes per treure els africans de la pobresa.

Abraham Berhe Gebreyesus va arribar a Barcelona des d’Addis Abeba fa 16 anys seguint els passos de la seva germana Rahel, que treballava per a una família catalana. La guerra entre Etiòpia i Eritrea de 1998-2000 va ser com un torpede per a l’Abraham i els seus set germans: el seu pare, d’origen eritreu, va ser deportat i es van quedar sols perquè la seva mare havia mort feia anys. Complerts els 18, Abraham es va instal·lar a Barcelona i amb la Rahel van muntar un restaurant de cuina etíop a Gràcia, l’Abissínia, i més tard l’Addis Abeba, a Sants. Però la seva ambició per oferir una imatge sense tòpics de l’Àfrica el va portar a obrir a Gràcia la botiga Sole Rebels, un concepte de sabates produïdes artesanalm­ent a Etiòpia que proporcion­a “treball just” a més de 400 persones.

“Amb un amic català, en Lluís, volíem crear un centre cultural africà que donés una imatge real de l’Àfrica, lluny de tants tòpics. Els africans no volem estar tot el dia lamentant-nos, jo pertanyo a una nova generació que vol canviar la visió que es té d’Etiòpia, que no volem dependre de l’ajuda exterior”, proclama l’Abraham, de 34 anys. El centre cultural no va prosperar, però molt lluny, a Zenabwork, un poble a prop d’Addis Abeba, sí que estava funcionant una iniciativa impulsada per una jove emprenedor­a, Bethlehem Tilahun Alemu, que fabricava sabates amb pneumàtics usats i teles teixides i tintades a mà per arte- sans locals. La Bethlehem va concebre Sole Rebels com una empresa que, a més de donar beneficis, oferís un sou just als seus empleats, que equival al triple del que cobren els operaris d’altres empreses del sector i quatre vegades més que el salari mínim d’Etiòpia. Tanmateix, també els paga l’assistènci­a sanitària. “Va iniciar el projecte amb uns 4.000 euros treballant a casa amb la seva família. Es va inspirar en les senzilles sandàlies fetes només amb pneumàtics, les moga o barabasso, el calçat del poble. Van començar a créixer, a obrir franquície­s a Europa, a Taiwan, a Califòrnia...”, explica l’Abraham.

A la Bethlehem, ara de 36 anys, li surten els comptes amb aquest model de negoci, que a més d’injectar dividends a l’economia etíop contribuei­x a reforçar l’autoestima dels seus empleats. “Quan una persona compra aquestes sa- bates ajuda algú altre de manera digna, però crec que no només són importants els diners que arriben a l’Àfrica, també ho és l’impacte psicològic que té entre la població de Zenabwork. La gent se sent orgullosa de crear aquest calçat, de veure com es ven i revalora la seva artesania. Els nens creixen veient com els seus pares es guanyen la vida”, afegeix l’Abraham.

Aquestes sandàlies de colors, esportives o botes fetes amb mate- rials de reciclatge i amb cotó ecològic, pell de xai, jute i altres fibres naturals s’han convertit en un producte cool que satisfà tant els geeks de Silicon Valley com els veïns de Gràcia, on l’Abraham, director de Sole Rebels a Espanya, i el seu amic Lluís van posar en marxa la botiga el 2013. Ara n’hi ha prop d’una vintena a Àsia, Europa i Califòrnia i se’n projecten desenes més arreu del món.

“L’Àfrica és el continent més ric en recursos naturals, però els seus habitants són els més pobres. El futur no passa per ajudar sinó per provocar el canvi, que hi hagi més justícia, i que els africans puguem viure dels nostres productes i el nostre treball”, subratlla l’Abraham, assegut en un dels palets que fan de banc a la seva botiga. La filosofia de l’Abraham coincideix amb la de la Bethlehem, que ja s’ha convertit en una celebritat i en una de les dones més influents d’Etiòpia. Aquesta empresària defensa el potencial creador africà, afirma que posicionan­t la seva artesania al mercat internacio­nal aconseguei­x fer sortir la població de la pobresa i preservar la seva cultura.

L’Abraham, embrancat també a difondre la cuina etíop des del restaurant de Sants que porta amb alguns germans seus, insisteix que projectes com aquest actuen com un revulsiu en un país en expansió però on més de deu milions de persones depenen de l’ajuda alimentàri­a. L’impacte del fenomen meteorològ­ic del Niño sumat a periòdique­s sequeres ha provocat la pèrdua o disminució de les collites i la mort del bestiar. La Bethlehem hi posa el seu gra de sorra amb les sabates rebels i amb noves iniciative­s en el sector de la pell i del cafè.

Abraham Berhe, que va arribar a Barcelona fa 16 anys, gestiona la seva botiga de Gràcia i un restaurant a Sants

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Abraham Berhe Gebreyesus fotografia­t ahir a la botiga Sole Rebels del carrer Astúries, a Gràcia
ANA JIMÉNEZ Abraham Berhe Gebreyesus fotografia­t ahir a la botiga Sole Rebels del carrer Astúries, a Gràcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain