La Vanguardia (Català-1ª edició)

Josep Antoni Llopart

La gran fira de la indústria espanyola deixa Madrid i arriba a Fira Barcelona a l’octubre

- JUSTO BARRANCO Barcelona

DIR. BARCELONA GAMES WORLD

Barcelona acollirà des de l’octubre la gran fira espanyola del sector dels videojocs, la Barcelona Games World, que dirigeix Josep Antoni Llopart. La fira ha deixat Madrid per buscar una projecció internacio­nal més gran.

La indústria del videojoc va facturar a Espanya el 2015 l’espectacul­ar xifra de 1.083 milions d’euros. A més, hi ha 15 milions de videojugad­ors, de gamers, i l’espanyol és el quart mercat europeu. I ha arribat el moment que el sector, la indústria del videojoc, vol tenir una gran fira en consonànci­a amb aquestes xifres, una fira que el col·loqui al capdavant d’Europa. La que s’ha vingut celebrant a Madrid no ha cobert les expectativ­es i en aquests moments l’Associació Espanyola de Videojocs (AEVI) creu que el lloc per cremar etapes més ràpidament cap aquesta posició de lideratge és Barcelona. Així que ha decidit deixar Madrid, seu de la Madrid Games Week, i ara serà la capital catalana la que acollirà, entre el 6 i el 9 d’octubre, la nova Barcelona Games World. Una gran fira que ocuparà 50.000 metres quadrats al recinte de Fira Barcelona de plaça Espanya i que va dirigida tant al gran públic, a qui presentarà les últimes novetats, com als profession­als del sector, als quals espera impulsar en els seus contactes internacio­nals.

Sens dubte, el nou saló es beneficiar­à de l’enorme atracció internacio­nal de la marca Barcelona. I per a la capital catalana la Barcelona Games World suposarà reforçar encara més la seva posició al món del videojoc, les comunicaci­ons i la tecnologia. A Barcelona se celebren ja salons globals com el Mobile World Congress –que també té la seva àrea de videojocs– i altres d’abast estatal però d’enorme projecció i molt relacionat­s amb la indústria del videojoc com són el Saló del Còmic i el del Manga, amb centenars de milers de visitants. I a Barcelona tenen seu grans estudis internacio­nals de videojocs com Ubisoft, Gameloft o King, la creadora del famós Candy crush, que ha apostat fort per la ciutat.

Ciutat on també se celebra el prestigiós Gamelab, el Congrés Internacio­nal del Videojoc i el Lleure Interactiu, que va néixer a Gijón però que va ser atret per la Generalita­t en la seva aposta per aquesta indústria fa sis anys. Un Gamelab que justament se celebrarà la setmana vinent reunint a l’hotel Hesperia Tower ponents de tot el món –incloses unes quantes llegendes, com el creador de la saga Elite David Braben– per reflexiona­r sobre les noves tendèn- cies que estan marcant el sector.

Però si el teixit industrial i cultural barceloní es reforçarà amb el nou saló, també ho farà l’oferta de lleure de la ciutat. Perquè la Barcelona Games World espera almenys repetir els 92.000 visitants de l’última edició a Madrid oferint propostes espectacul­ars. El director de la nova fira, Josep Antoni Llopart, explica que han dissenyat un esdevenime­nt en el qual el consumidor de videojocs és la base i les paraules clau són emoció i espectacle. I que pretén ser el “millor esdevenime­nt de videojocs que s’hagi celebrat mai a Espanya”.

Les principals companyies del sector han confirmat ja la seva presència a la fira, des de Nintendo a Microsoft, Sony, Bandai i Electronic Arts, i el públic podrà saber les novetats del mercat en exclusiva, tot i que encara no s’esperen anuncis internacio­nals de videojocs com passa a les megafires globals com el Gamescom de Colònia. Però la intenció, com va assenyalar ahir Alberto González Lorca, president de l’AEVI, és que els anuncis acabin arribant quan la Barcelona Games World assoleixi en un temps

una massa crítica més gran.

Ara per ara, massa de públic no li faltarà amb els anuncis que van fer ahir. Hi haurà robòtica, realitat virtual i videojocs del passat, d’avui i de demà. Perquè de fet dedicaran un ampli espai al retrogamin­g, a les velles consoles i jocs. Un espai on hi haurà més de 200 punts de joc complement­ats amb exposicion­s. I a més, en l’aposta per l’espectacle i la participac­ió, s’ha creat la Games Arena, que acollirà en diversos espais grans competicio­ns de videojocs com les de la Lliga PlayStatio­n, la GAME E-sports o la Lliga de Videojocs Profession­al. Terminals de joc perquè el públic jugui n’hi haurà a tot arreu però a més, perquè res no falti, la plaça Univers, situada entre els pavellons, serà un espai perquè els gamers socialitzi­n, va dir Llopart. Per això hi haurà un gran envelat de 2.500 metres quadrats amb concerts, dj, tallers i competicio­ns de cosplay.

Encara que el focus de la Barcelona Games World és el consumidor, la fira vol posar també un fort accent en el sector profession­al –al qual dedicarà el primer dia de la fira–, i per això hi haurà conferènci­es i s’apostarà per l’enorme talent dels desenvolup­adors locals de videojocs i per l’emprenedor­ia. Per això, va explicar Llopart, activaran un mecanisme internacio­nal de captació d’inversors al sector perquè es trobin i escoltin les propostes que es fan aquí, de manera que la fira sigui l’altaveu “del potent ecosistema local”. Un hub d’innovació que vol tenir la presència de tot el sector, inclosa una nombrosa representa­ció dels cada vegada més nombrosos graus i màsters que es dediquen en un sector capaç de reunir en un de sol música, còmics, cinema, literatura, mòbil, consoles i internet en la imparable cultura del videojoc.

La nova fira barcelonin­a ocuparà 50.000 m2 i pretén superar les 90.000 visites

 ??  ?? De Madrid a Barcelona. A dalt, un gamer juga a la passada Madrid Games Week; junt amb aquestes línies, Josep Maria Llopart, José María Moreno i Rubén Martín presentant ahir la Barcelona Games World
De Madrid a Barcelona. A dalt, un gamer juga a la passada Madrid Games Week; junt amb aquestes línies, Josep Maria Llopart, José María Moreno i Rubén Martín presentant ahir la Barcelona Games World
 ??  ??
 ?? SEBASTIEN BERDA / AFP / ARXIU ??
SEBASTIEN BERDA / AFP / ARXIU
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain