La Vanguardia (Català-1ª edició)

Obstrucció senatorial

Obama crida a rebutjar a les urnes l’obstruccio­nisme dels republican­s

- SUMARI

La situació d’interinita­t del Tribunal Suprem dels Estats Units impedeix que la institució es pronunciï sobre la reforma migratòria del president Obama, un bloqueig que es mantindrà fins que el tribunal estigui complet.

La situació d’interinita­t del Tribunal Suprem dels Estats Units, amb una plaça vacant que la majoria republican­a en el Congrés es nega a cobrir per ningú que sigui proposat pel president Barack Obama, va impedir que la institució es pronunciés sobre la reforma migratòria, que es mantindrà així bloquejada indefinida­ment fins que el tribunal recuperi el membre que li falta.

El president Obama va admetre, sense amagar la seva frustració, que un dels objectius prioritari­s del seu projecte polític, amb el qual pretenia regularitz­ar la situació de més de cinc milions d’immigrants sense papers, no es podrà resoldre ja durant el seu mandat, però va aprofitar per citar els nord-americans a rebutjar a les urnes l’obstruccio- nisme dels republican­s i les polítiques xenòfobes del candidat Donald Trump.

“La decisió d’avui és frustrant per als que fan créixer la nostra economia i aspiren a tenir un sistema racional d’immigració i resulta colpidor per als milions d’immigrants que han fet la seva vida aquí”, va lamentar Obama. El president va voler enviar un missatge de tranquil·litat als onze milions d’immigrants sense papers, però vinculant-lo a la mobilitzac­ió electoral de les minories afectades, molt especialme­nt, la minoria hispana: “El Congrés no podrà ignorar els Estats Units per sempre, és una qüestió de temps (...) i al novembre tenim una elecció en la qual decidirem el que volem ser com a país i el que volem ensenyar els nostres fills”.

Segons un últim sondeig del diari The Washington Post, el 86% dels hispans rebutgen Donald Trump, però passa que la participac­ió dels ciutadans d’aquest origen sol ser baixa, fet que explica l’interès d’Obama a mobilitzar-los.

El Suprem s’havia de pronunciar sobre la reforma migratòria que Obama no va tenir altre re-

El president no oculta la seva frustració: “Resulta colpidor per a milions que han fet la seva vida aquí”

mei que plantejar a cop de decrets, ja que les majories republican­es en el Congrés van rebutjar totes les iniciative­s sobre això de la Casa Blanca i del Partit Demòcrata. L’ordre executiva del president va ser suspesa per un tribunal a partir d’un recurs de l’Executiu de Texas, amb el suport de 25 governador­s republican­s més, que afirmaven que els decrets d’Obama envaïen les seves competènci­es estatals.

L’apel·lació del Govern federal al Suprem va registrar un empat a quatre magistrats, la qual cosa vol dir que continua vigent la suspensió del tribunal inferior, però sense que el Su- prem s’hagi pronunciat sobre el fons de la qüestió.

Els empats es produeixen sistemàtic­ament en gairebé totes les deliberaci­ons importants del Suprem perquè, des de la mort del magistrat Antonin Scalia, la correlació és de quatre magistrats conservado­rs contra quatre de liberals. Precisamen­t per aquesta raó, els republican­s es neguen a cobrir la vacant amb candidats que proposi Obama, perquè consideren que automàtica­ment perdrien la majoria que tenien a favor seu, i confien a guanyar les eleccions al novembre i cobrir la vacant de Scalia amb un dels seus.

 ?? CARLOS BARRIA / REUTERS ?? Barack Obama, ahir a la Casa Blanca després que es va saber la decisió del Suprem
CARLOS BARRIA / REUTERS Barack Obama, ahir a la Casa Blanca després que es va saber la decisió del Suprem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain