La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gran melé a Barcelona

El Toló-Racing 92 que es disputa avui al Camp Nou batrà un rècord d’assistènci­a

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

El Camp Nou acull aquesta nit la final de la Lliga francesa de rugbi, que disputaran el Toló i el Racing 92, un esdevenime­nt històric tant per la seu triada com pel nombre d’assistents, que marcarà un rècord absolut.

Una final per a la història. Així defineix Paul Goze, president de la Lliga Nacional de Rugbi (LNR) francesa i expresiden­t de la USAP de Perpinyà, la final que aquesta nit disputaran sobre la gespa del Camp Nou el Toló i el Racing 92. Ho serà tant per la seva deslocalit­zació, inaudita, com per les 98.000 persones que la seguiran des de les grades de l’estadi blaugrana, superant el rècord d’assistènci­a en un partit de rugbi a Europa i el rècord absolut d’assistènci­a en un matx entre clubs. Ni l’Stade de France, on sempre s’ha disputat la final en el format actual del Top 14; ni Twickenham, seu de la selecció anglesa; ni Wembley, on es van disputar partits del Mundial de l’any passat, tenen un aforament com el del Camp Nou.

L’elecció de l’Estadi, lògicament, no va ser casual. La disputa de l’Eurocopa i el retard que ha portat l’actual temporada precisamen­t a causa del Mundial, que es va disputar entre setembre i octubre per conciliar les temporades de l’hemisferi nord i el sud, feien impossible la disputa de la final a Saint-Denis o a qualsevol altre gran estadi francès. Va ser aquí on va entrar la gestió de Paul Goze, que ja va portar dues vegades a la USAP a Barcelona –a l’Estadi Olímpic Lluís Companys el 2011 i el 2012– per vendre la carta del Camp Nou. La seva aposta era més que encertada i el camp presentarà avui el ple absolut després que ja fa uns dies pràcticame­nt s’exhaurissi­n totes les entrades a la venda.

“Hem convertit una dificultat en un avantatge”, insistia ahir Goze, que es mou per Barcelona com per casa parlant un perfecte català del Rosselló i que ha estat capaç de transforma­r el Camp Nou en tot un enclavamen­t francès. L’LNR no només ha llogat al Barça l’estadi, sinó tots els espais exteriors, que ahir ja no exhibien la publicitat habitual del club, sinó la de la competició. El complex acollirà des d’aquest matí una enorme fan

zone compartida per les dues aficions, una pràctica tan habitual en aquest esport com impensable en el futbol. Allà també es viurà el tercer temps de l’afició amb una actuació del dj francès Bob Sinclar.

Al terreny esportiu, el duel es presenta per al Toló, que parteix com a clar favorit, com una revenja del partit de quarts de final de la Copa d’Europa, on el Racing 92 va doblegar contra pronòstic l’equip actualment més poderós del rugbi francès, al qual se l’acostuma a comparar amb el PSG per la seva política de fitxatges. Presidit per l’empresari d’origen algerià Mourad Boudjellal, un personatge molt popular a França, el Toló compta a les seves files amb jugadors com el sud-africà Bryan Habana, el neozelandè­s Ma’a Nonu –que avui és baixa–, l’irlandès Paul O’Connell o el capità del XV francès Guilhem Guirado.

El Racing 92, per la seva part, té el millor jugador de la Lliga i millor jugador del món durant tres anys, el mig d’obertura all black Donen Carter. A més de l’aval d’haver arribat en aquesta final doblegant favorits com l’Stade Toulousain o el Clermont Auvergne.

EL PRESIDENT DE LA LLIGA Paul Goze, que ja havia portat dues vegades la USAP a Montjuïc, és l’artífex de la ‘deslocalit­zació’

 ?? DAVID AIROB ?? Els jugadors del Toló es van entrenar ahir sobre la gespa del Camp Nou, transforma­t ja en l’estadi de rugbi més gran d’Europa
DAVID AIROB Els jugadors del Toló es van entrenar ahir sobre la gespa del Camp Nou, transforma­t ja en l’estadi de rugbi més gran d’Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain