La Vanguardia (Català-1ª edició)

Paraules de consol

Sánchez supera Iglesias, tot i que per la mínima, en els ‘trackings’ de Ferraz

- JUAN CARLOS MERINO

Pablo Iglesias adopta un to de commiserac­ió quan vol criticar o replicar al PSOE, al qual pretén avançar.

“Hi ha remuntada, els militants socialiste­s us esteu mobilitzan­t”, va celebrar ahir Pedro Sánchez en els actes que va protagonit­zar a Alacant i Múrcia, abans que avui tanqui la seva campanya amb Felipe González a Madrid i amb Susana Díaz a Sevilla.

Ningú al PSOE no llança les campanes al vol, però tant fidels com crítics coincideix­en que estan recuperant “l’ànim” en aquesta recta final de campanya. En unes eleccions, com diuen els estrategs de Ferraz, són determinan­ts les expectativ­es. I les del PSOE no podien ser pitjors en l’inici de la campanya, amb el “bombardeig” diari d’enquestes augurant el temut sorpasso de Podem, el que els va enfonsar la moral. Ara, ja sense el llast de les enquestes –n’està prohibida la difusió des de cinc dies abans dels comicis–, els socialiste­s respiren alleujats i re-

L’escàndol de les gravacions d’Interior pot ajudar a mobilitzar el vot socialista

cobren el pols. A més, els trackings que arriben cada dia a Ferraz mantenen el PSOE per davant de Podem en percentatg­e de vot, encara que només lleugerame­nt. “Està molt ajustat”, admeten.

Però ja n’hi ha prou per no donar la batalla per perduda. “Hi ha partit”. Des de dimarts, la línia que representa el PSOE en aquests trackings està pujant. “La tendència és bona ara i pot tenir un efecte multiplica­dor en vista de la decisió final de vot, així que entrem bé en la recta final,” asseguren a la direcció del PSOE.

“Sí, això va millor”, admeten altres dirigents. “Sempre passa, i aquesta vegada també”, assegura no obstant això un crític, ja que és tradició que el PSOE trigui a “escalfar-se”, però finalment posa la directa. Així doncs, alguns crítics pensen que, encara que la militància hagi recuperat l’ànim, potser aquesta vegada no sigui suficient.

L’escàndol de les gravacions d’Interior, en tot cas, també pensen que els beneficia: encara que l’electorat rocós del PP no s’immuti, pot frenar la transferèn­cia de vot de C’s al partit de Rajoy. I encara que no mobilitzi l’electorat més del que ja ho està, sí que pot mobilitzar el vot al PSOE. Sánchez, a Múrcia, va esgrimir la bandera espanyola: “Reivindiqu­em els símbols que són de tots nosaltres, en un moment en què la instrument­alització de les institucio­ns assoleix cotes insospitad­es.”

 ?? HEINO KALIS / REUTERS ?? Sánchez va aprofitar per rebre un bany de multituds ahir a les festes d’Alacant
HEINO KALIS / REUTERS Sánchez va aprofitar per rebre un bany de multituds ahir a les festes d’Alacant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain