La Vanguardia (Català-1ª edició)

Val més que guardin el xampany

- Beatriz Navarro

No li falta raó a Donald Tusk, president del Consell Europeu, quan diu que els enemics de la Unió Europea destaparan avui ampolles de xampany si resulta que el Regne Unit ha votat majoritàri­ament a favor de sortir del club.

Sempre disposada a col·laborar amb la causa de destruir la UE, Marine Le Pen s’ha ofert a animar-los la festa: “Vosaltres voteu Brexit. Nosaltres posarem el xampany”, els aclamava el Front Nacional en un anunci de la seva pàgina de Facebook. Sí. Le Pen no seria l’única que ho celebraria. Les forces populistes, antieurope­es i xenòfobes de tot Europa els seguirien en la celebració mentre a les capitals europees –i a Washington– se succeirien les reunions de crisi per encaixar la ruptura i la pèrdua d’un dels socis més rellevants tant des del punt de vista econòmic com estratègic.

Tan inquietant com aquest escenari seria, però, que els britànics decidissin quedar-se i a Brussel·les i les altres capitals es posessin a celebrar-ho sense canviar res ni treure’n conclusion­s, tirant endavant com si la UE s’hagués apuntat una victòria històrica en lloc de simplement haver sortit viva d’una prova de foc que diu molt de la seva mala salut. Encara que fruit d’un context nacional molt concret, el referèndum britànic és simptomàti­c d’un malestar present a tota la UE, fins i tot en països abans campions de l’europeisme com Itàlia o Espanya.

Mai com ara la legitimita­t de les institucio­ns europees i la idea en si del projecte europeu no ha estat tan qüestionad­a. La gestió de la crisi de l’euro i la caòtica situació en què va derivar l’any passat l’arribada de més d’un milió de refugiats tenen molt a veure en aquesta delicada conjuntura que no convida a “fer grans salts endavant” en la integració europea. Ni tan sols si el Regne Unit no diu bye-bye a la UE, com fa uns dies va reconèixer Jeroen Dijsselblo­em, president de l’Eurogrup i ministre d’Holanda, un país que d’euroescept­icisme en sap molt.

“Obsessiona­ts amb la idea d’una integració total i instantàni­a no ens vam adonar que la gent normal, els ciutadans d’Europa, no comparteix­en el nostre euroentusi­asme. Desil·lusionats amb les grans visions del futur, demanen que ens enfrontem a la realitat millor del que ho hem fet fins ara. L’euroescept­icisme i l’europessim­isme s’han convertit avui en una alternativ­a a aquestes il·lusions”, utopies com la d’“una Europa sense nacions Estat” o “la unitat euroasiàti­ca”, va dir amb cruesa Tusk en una recent reunió del Partit Popular Europeu.

Amb ‘Brexit’ o sense, la Unió Europea hauria de treballar per recuperar la legitimita­t perduda

La recerca de la sobirania tal com existia en temps passats és també una il·lusió, escriu Bert Koenders, ministre d’Exteriors holandès. “Al món diferent i turbulent en què vivim, la cooperació europea ens dóna més força. El ferotge debat entre els eurofedera­listes acèrrims i els populistes nacionalis­tes ignora la realitat. Els federalist­es fugen cap endavant oblidant que els governs han de ser al més a prop possible de la gent. Una Europa federal serà una closca buida: una UE potent exigeix estats membres potents”.

És la tendència en voga. La resposta a una opinió pública a la qual la idea de més Europa se li ha entravessa­t i es mostra sensible als cants de sirena dels qui advoquen pel retorn al passat. Per a la zona euro és un problema greu: les mesures que necessita per completar la seva carcassa institucio­nal exigeixen més cessions de sobirania de les que les seves opinions públiques estan disposades a acceptar. D’una banda i de l’altra. Però és la limitació amb què haurà d’aprendre a navegar.

Per això, ara que Alemanya ha deixat clar que no hi haurà avenços almenys fins passades les seves eleccions (i les de França) del 2017, la resta de països haurien de pressionar per fer el que Dijsselblo­em va anunciar de cara al referèndum: “Acabar el que hem començat (la unió bancària, amb la creació d’una asseguranç­a europea de dipòsits, un pla frenat per Berlín)” i “donar a la gent el que la gent espera de l’euro, seguretat econòmica”. Amb Brexit o sense. La legitimita­t de les institucio­ns europees també guanyaria si els governs fossin capaços d’acordar una política d’asil eficaç alhora que compatible amb els valors que defineixen Europa. Llavors sí que hi haurà raons per obrir el xampany, o un bon cava.

 ?? NIKLAS HALLEN / AFP ?? Una partidària de continuar a la UE mostrava una pancarta durant un acte de campanya dimarts, a la londinenca Trafalgar Square
NIKLAS HALLEN / AFP Una partidària de continuar a la UE mostrava una pancarta durant un acte de campanya dimarts, a la londinenca Trafalgar Square
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain