La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern colombià i les FARC posen fi a mig segle de guerra

El president Santos i el cap de la guerrilla firmen el lliurament d’armes a l’Havana

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Ahir va ser “l’últim dia de la guerra” a Colòmbia. Almenys, de la guerra amb les FARC, principal conflicte armat de la Llatinoamè­rica. La imatge d’ahir a Cuba ha estat desitjada però impossible durant 52 anys, en els quals hi ha hagut més de 200.000 morts i més de sis milions de desplaçats. El president Juan Manuel Santos va tornar a estrènyer la mà de Timoleón Jiménez, Timochenko, líder d’una guerrilla que deixa d’existir.

L’himne de Colòmbia va sonar a l’inici de l’acte a l’Havana, abans que fos llegit l’acord per l’alto el foc bilateral i definitiu entre l’Estat colombià i les FARC, que inclou els detalls per a la desmobilit­zació i l’entrega de les armes, últim punt que quedava pendent de resoldre a les negociacio­ns.

Els guerriller­s, que ara es distribuei­xen en 88 llocs de Colòmbia, seran concentrat­s en 22 zones “territoria­ls, temporals i transitòri­es” i vuit campaments, on podran mantenir les armes mentre s’espera que els acords siguin ratificats, previsible­ment mitjançant un referèn- dum. A partir d’aquesta ratificaci­ó, s’obrirà un període de sis mesos per al lliurament de les armes, que serà controlat per observador­s internacio­nals sota supervisió de l’ONU. Aquests observador­s seran membres de les forces militars i de seguretat de diferents països, principalm­ent llatinoame­ricans, encara que també està prevista la participac­ió d’Espanya en el contingent.

La pau és irreversib­le i per això la foto de la firma de l’alto el foc necessitav­a testimonis del més alt nivell. A l’Havana, van ser presents el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, acom- panyat dels presidents del Consell de Seguretat i l’Assemblea General de l’organisme; el líder cubà, Raúl Castro, com a amfitrió de la taula de negociació des del 2012 i país garant dels acords; així com el ministre d’Exteriors de Noruega, també garant i on aquell mateix any es van iniciar discretame­nt els diàlegs abans d’instal·lar-se a Cuba.

Dos països més, Xile i Veneçuela, van actuar en qualitat d’“acompanyan­ts” del procés de pau, i els seus mandataris, Michelle Bachelet i Nicolás Maduro, tampoc no es van perdre l’acte, al qual igualment van assistir els presidents de la República Dominicana i de la Comunitat d’Estats Llatinoame­ricans i Caribenys (Celac), Danilo Medina, i del Salvador, Salvador Sánchez Cerén, antic comandant de la guerrilla d’aquest país, el Front Farabundo Martí d’Alliberame­nt Nacional (FMLN), i el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto.

Des de la discreció absoluta, en una mesura o altra diplomàtic­s de tots aquests països han ajudat que les dues parts resolguess­in els aspectes més espinosos dels diàlegs de pau. En el cas de Veneçuela va ser el predecesso­r de Maduro, el difunt Hugo Chávez, que va jugar un paper rellevant perquè les dues parts d’asseguessi­n a parlar.

També els Estats Units i la Unió Europea han col·laborat molt discretame­nt i ahir van enviar els seus dos representa­nts especials per a Colòmbia, Bernard Aronson, un dels diplomàtic­s dels Estats Units que millor coneix la regió, i Eamon Gilmore, exviceprim­er ministre d’Irlanda, el paper de la qual serà encara més important en el postconfli­cte que ara mateix.

La guerrilla marxista-leninista Forces Armades Revolucion­à- rias de Colòmbia es trobava en declivi des de principis d’aquest segle. Segons els serveis d’intel·ligència colombians, l’organitzac­ió revolucion­ària comptava amb 21.000 integrants l’any 2002 i controlava 341 municipis, mentre que el 2014 els seus membres eren menys de 7.000 i amb prou feines tenia poder sobre 75 localitats.

Continua en actiu l’Exèrcit d’Alliberame­nt Nacional (ELN), segona guerrilla del país, que ja ha pactat amb el Govern l’inici de negociacio­ns, així com petites organitzac­ions de paramilita­rs vinculades amb el narcotràfi­c.

L’ONU supervisar­à amb observador­s internacio­nals el procés de desmobilit­zació

 ?? ADALBERTO ROQUE / AFP ?? El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i el cap de les FARC,Timoleón Jiménez, encaixen sota el somriure de Raúl Castro
ADALBERTO ROQUE / AFP El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i el cap de les FARC,Timoleón Jiménez, encaixen sota el somriure de Raúl Castro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain