La Vanguardia (Català-1ª edició)

Christo fa caminar sobre l’aigua

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Les seves instal·lacions, sempre a cavall de l’art, l’enginyeria i la festa popular, no deixen indiferent­s ni escapen a les polèmiques. També ha passat aquesta vegada amb The Floating Piers ( els molls flotants), una gegantina passarel·la de plàstic sobre el llac d’Iseo, al nord d’Itàlia. La nova creació de Christo Vladimirov Javacheff –dels Estats Units, d’origen búlgar, de 81 anys–, rei indiscutib­le del land art, està sent un gran èxit de públic, fins al punt de provocar seriosos problemes logístics i de seguretat per l’aglomeraci­ó de visitants en una zona amb accessos massa precaris per a tal allau humana.

A Christo l’apassiona la transforma­ció del paisatge en un sentit lúdic i participat­iu. Ho ha fet amb projectes d’ambiciosa envergadur­a logística a tot el món. Fa 21 anys va empaquetar el Reichstag de Berlín, un edifici símbol dels drames alemanys i europeus del segle XX. Deu anys abans havia embolicat el Pont Neuf de París. Al llac d’Iseo la seva idea és la implicació total de la gent en el joc. The Floating Piers té, a més, connotacio­ns bíbliques. Resulta massa evident que, pel nom de l’artista i el tipus d’instal·lació, tots recordin l’episodi del Nou Testament en el qual, després del miracle de la multiplica­ció dels pans i dels peixos, Jesucrist arriba a la barca dels seus deixebles caminant sobre les aigües del llac Tiberíades (o mar de Galilea). En aquest fragment de l’Evangeli, Pere dubta de les capacitats prodigiose­s de Jesucrist, que també l’ha animat a desplaçar-se sobre l’aigua. “Home de poca fe, per què has dubtat”, el reprèn Jesús.

Al llac d’Iseo, els visitants no dubten de l’obra de Christo, sinó tot el contrari. S’hi han llançat a l’assalt, amb més de 300.000 persones en tot just una setmana. Els hotels de l’àrea estan plens i hi ha moltes reserves de l’estranger, sobretot d’Alemanya. The Floating Piers va ser inaugurada el passat dia 18 i estarà oberta fins al 3 de juliol.

La passarel·la, d’uns tres quilòmetre­s de longitud i 16 metres d’ample, ha estat construïda amb 200.000 metres cúbics de polietilè. Es tracta de peces acoblades com si fos una construcci­ó de Lego. Per no relliscar, el plàstic s’ha recobert amb 100.000 metres quadrats d’una tela d’un color entre groc i ataronjat. L’accés del públic és gratuït. Christo ha posat de la seva butxaca els 15 milions d’euros del pressupost, encara que està clar que els recuperarà amb escreix, com ha succeït amb projectes anteriors, a través d’un eficaç marxandatg­e que inclou la venda de maquetes, fotos, llibres, dibuixos i altres objectes relacionat­s, a més de l’exposició paral·lela muntada a la zona i que sí que és de pagament.

A Christo i a la seva dona Jeanne-Claude –morta el 2009 però encara omnipresen­t en el discurs i les obres d’ell– se’ls va acudir la idea de la passarel·la flotant el 1970. Ara ha pogut aconseguir noves tecnologie­s i garantir el reciclatge del material utilitzat.

The Floating Piers comença a la localitat de Sulzano, passa per l’illot de San Paolo i acaba a l’illa de la Muntanya. A San Paolo es troba la mansió de la família Beretta, una nissaga d’industrial­s que fabrica armes de foc –són famoses a tot el planeta les pistoles d’aquesta marca– des de fa gairebé cinccents anys. Les facilitats donades per la família Beretta a Christo per envoltar l’illa i la publicitat implícita que això suposa per a la companyia d’armes han creat controvèrs­ia i fins i tot una manifestac­ió de protesta que va tallar les vies del tren.

L’aspecte més negatiu de la instal·lació de Christo està sent la inadequada gestió de l’excessiu flux de persones. Hi ha hagut llargues esperes de grups escolars atrapats a l’estació de Brescia, congestió d’autocars i desmais per la calor i l’aglomeraci­ó. La passarel·la havia d’estar oberta dia i nit, però s’ha optat per tancar-la unes hores per a tasques de mantenimen­t. Com afirmava ahir el diari La Repubblica, “ni Sulzano és Rio de Janeiro ni el llac d’Iseo és la badia de Tòquio”. Hi falta espai i infraestru­ctures. Però, malgrat les incomodita­ts, el gaudi d’un paisatge manipulat per la imaginació de Christo ha tornat a ser un imant irresistib­le.

El rei del ‘land art’ munta una passarel·la flotant al llac italià d’Iseo, amb gran èxit de públic Polèmica per la implicació de la família Beretta, que fabrica pistoles, i per la massificac­ió

 ?? MARCO BERTORELLO / AFP ?? Passeig al llac. Milers de persones passegen aquests dies pels ‘Floating Piers’ de l’artista Christo al llac italià d’Iseo
MARCO BERTORELLO / AFP Passeig al llac. Milers de persones passegen aquests dies pels ‘Floating Piers’ de l’artista Christo al llac italià d’Iseo
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain