La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kim Jong-un afirma que ja disposa de míssils per atacar els Estats Units

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

Corea del Nord torna a mostrar múscul i desafiar la comunitat internacio­nal. El seu líder, Kim Jong-un, va afirmar ahir que el seu país ja està en condicions d’atacar les bases que els Estats Units tenen a l’oceà Pacífic. Un anunci impulsat pel presumpte èxit en el llançament d’un míssil balístic d’abast mitjà dut a terme dimecres passat.

“Tenim assegurada la capacitat per atacar d’una manera general i pràctica els EUA al teatre d’operacions del Pacífic”, va dir Kim Jong-un, segons l’agència oficial KCNA. Una afirmació que seguia el llançament amb èxit de dos míssils d’abast mitjà Musudan dut a terme dimecres. El primer va explotar en l’aire després de desplaçar-se 150 quilòmetre­s, però el segon va recórrer 400 quilòmetre­s i va ascendir a una altura de més de 1.000 metres, segons el Ministeri de Defensa de Corea del Sud.

Aquest segon disparamen­t del Musudan va ser valorat pels experts sud-coreans i japonesos com un progrés del programa de míssils nord-coreà, especialme­nt per l’altura assolida, segons l’agència sud-coreana Yonhap.

Cal dir que es tracta d’un avenç important respecte als quatre intents fallits duts a terme al març i l’abril passats, atès que en aquests casos els projectils van explotar abans o poc després d’enlairar-se. Aquest èxit de Pyongyang constituei­x, al seu torn, una nova amenaça per als EUA i els seus aliats a la regió, el Japó i Corea del Sud. És un nou repte perquè el Musudan, amb una autonomia de 4.000 quilòmetre­s, pot arribar a les bases dels Estats Units d’Okinawa o Guam al Pacífic i és més difícil de detectar a causa que es pot disparat des d’una llançadora mòbil. “Una arma necessària per augmentar la nostra capacitat per fer atacs nuclears preventius”, va puntualitz­ar Kim Jong-un.

La comunitat internacio­nal va reaccionar amb duresa a aquests trets de míssils i els va condemnar amb rotunditat. Els governs de Seül, Tòquio i Washington van reclamar noves sancions contra Pyongyang i el Consell de Seguretat de l’ONU els va considerar “una violació de totes les resolucion­s”, cosa que augura futures sancions.

Aquests tirs van suposar també una galleda d’aigua freda a la reunió sobre cooperació al nord-est d’Àsia celebrada a Pequín. Una sessió en què, a més de la Xina, Corea del Sud, els EUA, el Japó i Rússia, va participar una delegació nord-coreana per primera vegada en tres anys. La representa­nt de Pyongyang es va encarregar de recordar, tot i això, que el règim comunista no té cap intenció de reobrir el diàleg sobre el seu programa nuclear.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain