La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hipòtesi Monti (2)

- Enric Juliana

L’afer Fernández Díaz no farà perdre vots al Partit Popular, però afebleix políticame­nt Mariano Rajoy. L’aïlla. Li pren força per pactar. Pedro Sánchez i Albert Rivera han repetit massa vegades que no pensen donar-li la investidur­a.

El Partit Popular hauria de superar els 123 diputats del desembre i el PSOE s’hauria d’enfonsar clarament per sota de Podem perquè Rajoy pogués empènyer els socialiste­s cap a l’abstenció, després d’un dramàtic debat al comitè federal.

Si la suma del PSOE i Podem s’apropa diumenge als 170 diputats, la disjuntiva seria la següent: un govern d’esquerres, que en cap cas no encapçalar­ia Pablo Iglesias (no rotund dels socialiste­s), o un govern pactat pel PP, el PSOE i Ciutadans –coalició o acord de legislatur­a– sense Rajoy. Aquesta segona possibilit­at admet variables, algunes de les quals condueixen a la fórmula

Monti, aquests dies tema de comentari recurrent a Madrid. (L’economista Mario Monti va presidir els anys 2011-2012 un govern tècnic pactat amb els principals partits per emprendre una ràpida agenda de reformes i evitar el col·lapse d’Itàlia).

Primera variable. Soraya Sáenz de Santamaría, ferm aspirant a la successió de Rajoy. Podria trobar fortes resistènci­es. Ciutadans ja ha dit que no li donaria suport. El seu nom podria posar en tensió sectors del PP, pel fet de resoldre la successió per sobre del congrés del partit.

Segona variable. Veterans del marianisme, com Ana Pastor i José Manuel García-Margallo, sense carrera política al davant, per tenir el PP tranquil.

Tercera variable. Luis de Guindos, ministre d’Economia i qualificat oficial d’enllaç amb Brussel·les. No és militant del Partit Popular, ni figura a les seves llistes electorals. Ja som de ple dins de la hipòtesi Monti. Imaginem un triumvirat format per Luis de Guindos, Jordi Sevilla (PSOE) i Luis Garicano (C’s). El somni de l’Ibex 35.

Quarta variable. Un economista independen­t i de prestigi, més allunyat orgànicame­nt del PP. Juan Manuel González-Páramo va ser membre del consell de govern del Banc Central Europeu entre el 2004 i el 2012. Hipòtesi Monti en estat pur.

Cinquena variable: Un servidor de l’Estat que hagi ocupat càrrecs d’alta responsabi­litat amb governs del PSOE i del PP. Hipòtesi remota. A Espanya hi ha poca banqueta d’aquestes caracterís­tiques. Eduardo Serra va ser sotssecret­ari amb Adolfo Suárez, secretari d’Estat amb Felipe González i ministre de Defensa amb José María Aznar. El general Félix Sanz Roldán va ser nomenat director del Centre Nacional d’Intel·ligència per José Luis Rodríguez Zapatero i ha continuat dirigint el CNI durant el mandat de Mariano Rajoy.

Govern Rajoy, govern d’esquerres o govern amb una figura que pugui reunir el PP i el PSOE

 ?? JULIEN WARNAND / EFE ?? Luis de Guindos
JULIEN WARNAND / EFE Luis de Guindos
 ?? VÍCTOR LERENA / EFE ?? Jordi Sevilla
VÍCTOR LERENA / EFE Jordi Sevilla
 ?? R.GARCÍA / EFE ?? Luis Garicano
R.GARCÍA / EFE Luis Garicano

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain