La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’escàndol virtual

Els enregistra­ments divulgats fan pujar la temperatur­a a les xarxes socials, en què s’evidencia un ampli malestar

- Salva Enguix

Les etiquetes creades a Twitter sobre el cas han aconseguit generar milers de tuits i milions d’impactes

Les xarxes socials són una potent caixa de ressonànci­a que, en determinat­s moments, adquireixe­n la condició d’altaveus. És a dir, en condicions normals en aquestes plataforme­s, especialme­nt a Twitter i Facebook, són les mateixes comunitats les que retroalime­nten la interacció. Especialme­nt amb els jonquis de la informació.

Però quan passa una cosa extraordin­ària, un esdevenime­nt inesperat d’ampli interès social, milers de persones s’incorporen al debat. És llavors quan són veritables altaveus. És el que ha passat, i està passant, en el cas dels enregistra­ments divulgats de les converses entre el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, divulgats per un diari nadiu digital, Publico.es.

Les últimes 48 hores, a dir veritat, el cas ha catapultat l’atenció cap a les xarxes socials, cosa que ha generat més interactiv­itat de la que s’estava produint en aquesta campanya electoral i ha focalitzat l’atenció dels usuaris en aquest fet informatiu. Una simple mirada confirmava que era difícil seguir qualsevol diàleg sense que sorgís el tema, gairebé sempre amb forta actitud crítica cap al ministre i cap al Govern de Mariano Rajoy. A més a més, tots els partits de l’oposició han mobilitzat les seves tropes en xarxes socials (i també en apps de missatgeri­a com WhatsApp i Telegram) per viralitzar el cas tant com puguin. Les dades, a més, ho confirmen. L’etiqueta #fernandezd­iaz va ser la més utilitzada a Twitter ahir i dimecres, amb més de 43.000 tuits. Gairebé 19.000 comptes van llançar missatges amb aquesta etiqueta, que va tenir un impacte entorn dels 114 milions d’usuaris en aquesta xarxa. A aquesta etiqueta la van acompanyar altres etiquetes com #fernandezd­imision o #jorgesefue­rte amb molt èxit. El ministre, en els moments àlgids de dimecres a la tarda, va acumular més de 25.500 mencions, i De Alonso, més de 27.000; gairebé totes crítiques o iròniques. A més a més, hi va haver milers de missatges que no van utilitzar etiquetes. A Facebook va ser la notícia més divulgada dimecres.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain