La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy defuig la polèmica i dobla esforços per acaparar vots de C’s

El PP insinua que aviat se sabrà qui va gravar el ministre de l’Interior i per què

- CARMEN DEL RIEGO

Un 10% dels electors que aniran a votar diumenge dubten entre triar el PP o Ciutadans. És una de les dades del CIS en què més s’han fixat els estrategs del carrer Génova. El calador de sufragis de C’s, depenent del costat que es decanti, pot suposar la diferència entre governar o no. Això és en què insisteixe­n a la campanya dels populars, reiterant les seves crides a la concentrac­ió del vot moderat entorn del partit que lidera Rajoy.

En aquest intent de captar el votant d’aquest perfil, el partit va fer ahir un últim vídeo de campanya amb un objectiu molt concret: demanar la concentrac­ió d’esforços perquè no acabin governant les opcions més radicals, i ho va fer amb un missatge efectista, demanar-li el vot a l’Albert Rivera mateix, president de Ciutadans.

No es tracta, expliquen al PP, de treure-li escons al partit taronja, respecte als que va obtenir al desembre, perquè també aquests seran necessaris en cas d’haver d’unir forces per governar, però al cap i a la fi, suposaria que el bloc de centredret­a es quedaria globalment amb els mateixos diputats, mentre que el bloc d’esquerres creixeria. Es tracta més aviat d’aconseguir que els votants de C’s d’aquelles províncies on el partit de Rivera no va treure cap escó el desembre (i tampoc no té possibilit­ats de treure’n ara), votin el PP, amb la qual cosa el seu vot “no es perdria”. Els populars defensen que serviria per sumar diputats al bloc de centredret­a.

En els últims comicis, més de 300.000 persones van votar Ciutadans a 25 províncies en les quals la formació de Rivera no va obtenir escons. A aquests votants va dirigit el vídeo que va presentar ahir el PP, que acaba demanant el vot al líder de C’s. En un altre vídeo diferent, emès a la tarda, els populars acaben amb el següent missatge: “No dividim el vot moderat, o Pablo Iglesias pot acabar a La Moncloa”.

En els espots no s’esmenta el nom sencer Rivera, però no fa falta perquè amb la veu en off que demana a “Albert” el vot per al PP, es pot veure Rivera durant una entrevista. El vídeo resumeix les raons que sempre repeteix Rajoy per demanar el vot al seu partit. Sobre imatges de gent corrent, el vídeo proposa: “si vols lliure mercat”, “si vols un govern moderat”, “si vols un gran pacte per l’educació”, “si vols una aliança contra el terrorisme”, “si vols un país segur”, “si vols una Espanya unida”, “però sobretot, si no vols un govern extremista i radical” i amb la imatge de Rivera acaba: “Albert, no dividim força, vota Partit Popular”.

La recerca d’aquest vot moderat explica que Rajoy hagi multiplica­t els seus actes públics i insisteixi a visitar nuclis de població reduïda com Santa Olalla del Cala, de tot just 2.000 habitants, al cor de la serra de Huelva, on es rebia per primera vegada un president del Govern central, i es feia notar per l’expectació.

La campanya per concentrar aquest vot, segons el PP, va per bon camí malgrat que l’escàndol de les converses entre el ministre de l’Interior i el cap de l’Oficina Antifrau ha suposat un revés, reconeixen. Al PP creuen que poden redreçar la situació, i més després de la compareixe­nça al Parlament de Daniel de Alfonso. Si els grups independen­tistes es van tirar dimecres a la jugular del PP, els populars assenyalav­en ahir “els independen­tistes i l’esquerra radical”, com els artífexs d’“una absurda campanya de despresti- gi” amb “l’aplaudimen­t dissimulat del PSOE i C’s”, per “desgastar el PP”. Els populars volen aparèixer com a víctimes i Rajoy ja va insinuar que hi pot haver notícies: “Crec que tenim possibilit­ats reals d’arribar a saber qui ha fet aquesta mena d’enregistra­ment”.

Rajoy se centra en pobles petits, com un de 2.000 habitants a Huelva El PP dirigeix els esforços en el 10% d’indecisos que dubten entre el seu partit i C’s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain