La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC atia la foguera i denuncia Fernández Díaz

El partit acusa el ministre de prevaricac­ió i tràfic d’influèncie­s

- ÀLEX TORT

ERC va començar la campanya electoral disparant a tort i a dret contra Units Podem i la seva marca catalana, En Comú Podem. Però, arran del presumpte cas de conspiraci­ó contra els partits independen­tistes destapat a mitjan setmana entre el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, els republican­s han desplegat quasi tota l’artilleria contra “un Estat que ens va en contra”.

Això s’ha traduït en una denúncia a la Fiscalia de Barcelona perquè investigui els dos implicats en les converses, ja que ERC hi veu possibles delictes de prevaricac­ió, revelació de secrets i tràfic d’influèncie­s. I també s’ha reflectit en la difusió de discursos més punyents de tots.

Així, Joan Tardà es va expressar ahir sense pèls a la llengua: “Tot fa una pudor immensa. La pudor que fa una granja de porcs no té res a veure amb la que desprèn tot això que està passant. Els porcs són senyors al costat d’aquells que estan protagonit­zant les claveguere­s de l’Estat”. Així es va referir el número dos d’ERC tant a les escoltes protagonit­zades per Fernández Díaz i De Alfonso com a la informació revelada per la cadena Ser segons la qual els cossos policials podrien haver fet seguiments a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els seus familiars i a altres líders independen­tistes.

Per Tardà, “sentir ‘Els hem destrossat el sistema sanitari’ provoca un dolor immens”, amb referència a les paraules de De Alfonso respecte a Catalunya. A més, el republicà va raonar que el seguiment a Forcadell denota una falta de respecte envers les institucio­ns catalanes i una vulneració dels drets civils “que no té comparació amb cap democràcia europea o madura”.

“És una desgràcia viure en un Estat en què els aparells de l’Estat, serveis d’intel·ligència i la policia elaboren un pla estratègic per desprestig­iar les institucio­ns catalanes”, va subratllar Tardà. En aquest punt, el d’ERC va relacionar els fets amb el franquisme, i va assegurar que “això ens recorda a temps passats en què encara s’actuava fent desaparèix­er les persones; tot forma part de la mateixa línia: fer desaparèix­er les persones és el grau superlatiu, i vulnerar els drets civils és l’avançada”.

El número u d’ERC per al Congrés, Gabriel Rufián, també va ser molt contundent i va elevar el to. Manllevant la qualificac­ió de “GAL mediàtic” que van utilitzar Carles Puigdemont i Oriol Junqueras per referir-se a les converses entre Fernández Díaz i De Alfonso, va assenyalar que la diferència és que “aquí sabem qui és el senyor X”. “Si aquests miserables, Fernandez Díaz i els seus lacais, tenen pebrots per espiar i calumniar, que tinguin pebrots també per dir ‘Ens hem carregat el sistema sanitari’ en una sala d’espera de qualsevol hospital de Catalunya”, va etzibar Rufián.

“Els porcs són senyors al costat d’aquells que estan protagonit­zant les claveguere­s de l’Estat”, afirma Tardà

 ?? GEMMA MIRALDA ?? Capella, Rufián i Tardà ahir a Santa Perpètua de Mogoda
GEMMA MIRALDA Capella, Rufián i Tardà ahir a Santa Perpètua de Mogoda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain