La Vanguardia (Català-1ª edició)

El laberint de la solitud

- Luis Sánchez-Merlo

Tot sembla indicar que per formar govern hi haurà les mateixes dificultat­s que al desembre

L’ocàs de quatre dècades de bipartidis­me, el final de la influència nacionalis­ta en la formació de govern, el malestar social derivat de la crisi econòmica i la corrupció, el profund desinterès generacion­al dels qui consideren que estan pagant les conseqüènc­ies d’abusos aliens i la radicalitz­ació ideològica, configuren una equació que hauria pogut imaginar Octavio Paz al seu assaig El laberinto de la soledad.

Seguint el consell “no facis mai pronòstics i menys sobre el futur”, sembla difícil un vaticini sobre el resultat electoral, però sí que sembla clar que el pròxim govern haurà de donar resposta completa a assumptes de més quantia, com el malaise català, la regeneraci­ó política i la sostenibil­itat de l’Estat de benestar.

Malgrat que Espanya té un dels índexs d’atur més alts d’Europa i una de les taxes de fecunditat més baixes, aquesta campanya amb prou feines ha propiciat unes quantes generalita­ts sobre com fer front a la càrrega que suposen les pensions per al sistema assistenci­al espanyol. Abans de morir, Helmut Schmidt va mantenir un debat amb Joschka Fisher en el qual va qualificar la situació de la societat europea com una “bomba demogràfic­a”, legitimant la posició de Merkel d’acceptar a Alemanya els refugiats més joves. Poc importava que fossin de partits polítics diferents.

Quan el desgavell de la despesa pública porta el deute de l’Estat per sobre del 100% del PIB, l’espai per a l’Estat de benestar es redueix (ja advertia Churchill que la socialdemo­cràcia dura mentre no s’acabin els diners) i encara que la prudència aconsellar­ia la seva reconsider­ació, aquí ningú no li vol amargar la festa al votant.

Les pautes del que ve cal abstreure-les dels alineament­s i desacords dels candidats, que han mantingut discursos pràcticame­nt idèntics i han organitzat els seus actes de campanya sense prendre riscos –no estan per orgues– i en escenaris ben diferents (de les places de toros als camps de carxofes).

Rajoy s’ha exhibit dret i presidenci­al quan, opositor, ha defensat el temari econòmic, i fastigueja­t quan l’han sotjat amb la inextingib­le corrupció, sobretot pels casos teòricamen­t més pròxims. Un efecte mata l’altre. A més, quan presumia dels seus èxits econòmics, Iglesias li va clavar un amable moc: “I tres ous durs!”. L’afegitó de Groucho Marx en Una nit a l’òpera li va servir a l’incrèdul Pablo per martelleja­r una vegada més amb els dos milions de llocs de treball amb què presumia el candidat Mariano, que ha engolosit els diletants amb la promesa d’abaixar els impostos.

La resta, reinterpre­tant al seu aire el consell de Colbert (“L’art dels impostos consisteix a plomar l’oca de manera que s’obtingui la quantitat de plomes més gran amb el mí- nim soroll”), ha apel·lat a combatre el frau i augmentar la pressió fiscal per atendre els seus catàlegs de promeses. Ja vindran els esgarips.

Podem ha ofert una campanya joiosa i despreocup­ada. Basada en publiciste­s de talent, s’ha desplaçat a posicions més temperades –de Grècia, no en diu res–, i això sembla que li augura millors resultats.

Entre tots dos, Ciutadans, arriscant més que ningú, i els socialiste­s, en mode frontissa, atrapats en el dilema que plantegen dues opcions deletèries: la coalició PP-PSOE (deixaria Podem amb el lideratge de l’oposició en exclusiva) o l’opció Podem-PSOE (la qual, si prospera el dret a decidir, podria activar fractures internes). Massa efectes secundaris.

La pregunta que es podria fer és si en aquest temps, en funció dels esdevenime­nts, el cos electoral ha evoluciona­t i, per tant, si hi ha hagut realment impacte en l’ànim dels electors. Una passada de dron, a alta velocitat i baixa altura, permet aventurar que el paisatge no ha canviat de manera significat­iva. A Andalusia, dos expresiden­ts de la Junta han estat processats, a Catalunya el relleu en la presidènci­a de la Generalita­t i la dissolució de Convergènc­ia i Unió, mentre que el Partit Popular ha hagut de dipositar una fiança per respondre l’acusació d’un jutge per delicte electoral.

Els candidats són els mateixos –tret de la coalició Podem-Esquerra Unida–, els programes no contenen novetats substancia­ls, els escassos debats no pertorben els supòsits de partida i la interinita­t a la italiana no porta convulsion­s ja que, veient-s’ho a venir, el govern sortint va ser previsor aprovant el pressupost.

Tot sembla indicar que per formar govern hi haurà les mateixes dificultat­s que al desembre, perquè el Partit Popular és en una cantonada, sense ningú a la seva dreta i amb dificultat­s per pactar, i Ciutadans –“vagi-se’n, senyor Rajoy”–, volent evitar l’abraçada de l’ós, pretén deixar una porta oberta al Partit Socialista com es va veure al debat, on no hi va haver ni una fricció entre ells.

Escriu Octavio Paz: “L’home és l’únic ésser que se sent sol i l’únic que és recerca d’un altre. Es tria per confusió, per bellesa o conveniènc­ia; per creure que ‘no n’hi ha cap altre’ o perquè ‘se me’n va el tren’”. Mentre els quatre candidats mal conviuen al laberint de la solitud per la disputa del poder, poden estar pensant una cosa semblant, per tal de no obligar-nos a treure bitllets novament per a aquest viatge maldestre.

 ?? JOSEP PULIDO ??
JOSEP PULIDO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain