La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vacances infantils amb sentit

- Josep Oriol Pujol i Humet J.O. PUJOL I HUMET, director general de la Fundació Pere Tarrés

Aquesta setmana ha acabat el curs escolar. Una majoria d’infants, adolescent­s i joves han assumit la seva responsabi­litat en l’estudi i es mereixen descansar i distreure’s. Amb tot, com ocupin aquest temps lliure durant l’estiu anirà conformant el com són i seran com a persones, atès que el temps de gaudir i de passar-ho bé és alhora un espai excepciona­l de creixement personal. És raonable que vulguin descansar, que se sentin atrets per la nit, per una llibertat horària, però alerta que uns hàbits positius mínims són desitjable­s fins i tot en vacances.

La funció educativa de les famílies també ha d’incloure unes propostes suggeri- dores i positives per gaudir del temps lliure amb sentit.

De la mateixa manera que triem una escola que garanteix uns aprenentat­ges i resultats, així com un ideari amb el qual ens sentim còmodes, podem deixar fer o encaminar el temps lliure per marcs com clubs esportius, centres d’esplai, associacio­ns culturals, suggerimen­ts d’implicació voluntària, etcètera.

El fet que molts dels nostres representa­nts polítics, directius d’empresa o profession­als tinguin un passat associatiu com a infants i monitors d’esplais o caus, comptin amb experiènci­a de cooperació en països en vies de desenvolup­ament, hagin practicat l’esport en clubs suposen una sensibilit­at social, una satisfacci­ó mentre hi participa i aprenentat­ges positius per a tota la vida. I són experiènci­es viscudes des del temps lliure. És positiu planificar les vacances en família, amb la participac­ió dels fills, aportant-hi propostes amb sentit, on viure determinat­s valors. Uns valors que infants i adolescent­s incorporen vivint-los ordinàriam­ent des de les oportunita­ts d’activitats en què participen.

Unes activitats que estaria bé que no es basessin en el consum com a principi, en l’oci hedonista o a passar massa temps davant d’una pantalla. Com a família, tenim la responsabi­litat de proposar-los experiènci­es de gaudi allunyades del rendiment material i afavorir experiènci­es vitals de gratuïtat, joc, relació, creixement personal o de caire cultural. Colònies, campaments, camps de treball, rutes de muntanya poden ser vivències en aquest sentit. Procurem que els fills visquin com a infants i creixin com a persones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain