La Vanguardia (Català-1ª edició)

Times Square pinta les zones per als pidolaires disfressat­s

L’Ajuntament de Nova York ‘acorrala’ en zones concretes els que es disfressen buscant propina

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

Com posar portes a la selva. Times Square ha establert zones per als que busquen una propina, vesteixin al natural o imitin personatge­s de qualsevol tipus, atesa la seva proliferac­ió i, de vegades, la manca de bona conducta. Són els efectes de la indústria del turisme de masses.

A alguns dels protagonis­tes els sona a empresonam­ent. Hi entreveuen un mal negoci. “Ens han pres la llibertat de guanyar diners i sustentar les nostres famílies”, va comentar un Winnie-the-Pooh. Olaf, de la pel·lícula Frozen, va confirmar aquesta mateixa sensació i va indicar que, de moment, respectarà les normes. Sap que es juga una multa o sortir emmanillat.

En canvi, un dels protagonis­tes principals de l’escena, el llegendari Cowboy Nu, que es diu Robert Burck, va donar suport al pla municipal. “Això farà millor el negoci, la gent ve i et troba com si fos un escenari”, va declarar als mitjans.

Times Square, que en algun punt de la seva història va simbolitza­r el lema sexe, drogues i R&R, associat a zona perillosa, es va transforma­r en un parc temàtic del turisme mundial. Va deixar de ser l’anunci del Nova York gamberro però bohemi, i, per obra i gràcia del seu alcalde Rudy Giuliani, que va netejar l’àrea, i el seu successor, Michael Bloomberg, que la va urbanitzar i hi va posar taules de pícnic, es va convertir en la cruïlla de camins més transitada del planeta.

Ben aviat van sorgir una tirallonga de personatge­s a la recerca de la propina –els Elmo represente­n la imatge de marca–, que no poques vegades s’entremetie­n en la vida dels visitants i fins i tot els amenaçaven. La cosa va anar a més amb l’alcalde progre Bill De Blasio i l’estiu del 2015 van aparèixer les Desnudas, en espanyol, noies vestides amb un short i els pits a l’aire, camuflats sota pintures. Els agrada molt exhibir la bandera americana en la geografia de la seva epidermis.

Hi va haver una reacció curiosa. The New York Post, tabloide conservado­r i estendard del combat ideològic contra De Blasio, va arremetre contra aquesta exhibició carnal i, al seu torn, la va defen-

De Blasio ha pres la mesura per l’agressivit­at d’alguns personatge­s amb els turistes per les propines

sar apel·lant a la Constituci­ó i la llibertat d’expressió. L’Ajuntament ha posat fil a l’agulla. Massa descontrol a la jungla de l’asfalt. Des d’aquesta setmana Times Square contradiu l’esperit llibertari dels Estats Units. Els personatge­s s’han vist “engabiats” –l’expressió els correspon– en rectangles verd blau, de 15,2 metres per 2,4, entre els carrers 42 i 47. Les criatures de la Gran Poma han posat el crit al cel. No només afecta els disfressat­s, sinó també els venedors d’entrades.

El consell municipal va votar a favor de contenir aquest tipus d’“actuacions” ateses les queixes per la seva agressivit­at a la recerca d’una propina. A més de delimitars­e en rectangles, als passejants se’ls indiquen les zones de vianants. I es recorda que les gratificac­ions són opcionals.

Enmig dels turistes sempre és possible trobar un novaiorquè­s de pas o algú que s’asseu a les taules Bloomberg a fer un cafè. Als veïns la iniciativa no els sembla malament, encara que pensin que potser s’hauria d’haver actuat molt abans. Entre els visitants hi ha de tot.

Cal recordar que fa uns anys uns activistes van decorar la zona del Flatiron amb un doble carril, un per als novaiorque­sos i un altre per a visitants. Bloomberg, que llavors era l’alcalde, ho va fer esborrar immediatam­ent. El turisme és una gran empresa. El 2015 es van superar els 60 milions de visitants.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? LUCAS JACKSON / REUTERS ?? Delimitats. Als rectangles verd blavós de Times Square se situen els que van disfressat­s de personatge­s Disney, de Mínions o els superheroi­s (fotos superiors). També una llegenda com és el Cowboy Nu (esquerra) o les Desnudas (sobre aquestes línies),...
LUCAS JACKSON / REUTERS Delimitats. Als rectangles verd blavós de Times Square se situen els que van disfressat­s de personatge­s Disney, de Mínions o els superheroi­s (fotos superiors). També una llegenda com és el Cowboy Nu (esquerra) o les Desnudas (sobre aquestes línies),...
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain