La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tarda més llarga

L’operació sortida de Sant Joan va col·lapsar les carreteres principals i es van arribar a superar els 70 quilòmetre­s de retencions a l’AP-7

- DAVID GUERRERO Barcelona

Abans de la nit més curta de l’any hi va haver la tarda més llarga a la carretera. Les sortides de Barcelona es van anar omplint de cotxes des de primera hora de la tarda i, a mesura que s’acostava l’hora de la revetlla, van arribar al col·lapse absolut. La recuperaci­ó del consum i la coincidènc­ia de Sant Joan amb divendres va convertir l’operació sortida en un èxode massiu que va suposar una autèntica aventura a la carretera per a molta gent.

Tant a la ronda de Dalt com a la ronda Litoral es van superar els deu quilòmetre­s de retencions en sentit Llobregat i Besòs. Fora de la ciutat, els conductors es van haver d’armar de paciència especialme­nt a l’AP-7, on es van arribar a registrar més de 30 quilòmetre­s a l’altura de la Roca del Vallès en sentit Girona i 15 a Sant Sadurní d’Anoia en sentit Tarragona. Entre uns trams de lentitud i d’altres de congestió se sumaven més de 70 quilòmetre­s de retencions a l’autopista. També hi va haver problemes destacats a l’A-2 al seu pas pel Baix Llobregat en sentit Lleida, la C-58 al Vallès i la C-32 i la C-31 en direcció al Garraf. Diverses carreteres comarcals a Girona i Tarragona van sumar llargues cues.

Des de les tres de la tarda d’ahir i fins a les tres de la tarda d’avui el Servei Català de Trànsit espera que un total de 525.000 turismes abandonin l’àrea metropolit­ana de Barcelona en direcció cap a les destinacio­ns de costa i d’interior, que s’han beneficiat aquest any d’unes magnífique­s previsions meteorològ­iques per gaudir del solstici a tot el territori català. El conseller d’Interior, Jordi Jané, ja va advertir uns dies abans que l’última vegada que va Sant Joan va caure en dijous, el 2011, molts con- ductors van quedar atrapats a les carreteres, de manera que va recomanar evitar l’hora punta, però al final els horaris laborals són els que manen.

L’operació tornada de diumenge es preveu que sigui tan complicada com les d’abans. Però fins aleshores queda un cap de setmana al davant i la ressaca d’una revetlla en què s’han menjat més coques, s’han tirat més petards i s’han incrementa­t el nombre de desplaçame­nts per gaudir d’una de les nits més festives de l’any.

Les estimacion­s fetes els dies anteriors demostren que aquesta ha estat una revetlla d’altes xifres. Les pastisseri­es i fleques esperaven vendre 1,7 milions de coques (un 2% més que l’any passat), malgrat la forta competènci­a dels productes fabricats de manera industrial i a baix preu.

Ahir a la nit cada català va cremar de mitjana 60 euros en petards i material pirotècnic. Per això s’havien autoritzat en els dies anteriors un total de 1.312 parades de venda a tot el territori català, un 3,4% més de casetes que el Sant Joan del 2015.

 ?? DAVID AIROB ?? Un nen observa des de la finestra de casa seva la foguera del carrer Floridabla­nca de Barcelona
DAVID AIROB Un nen observa des de la finestra de casa seva la foguera del carrer Floridabla­nca de Barcelona
 ?? JORDI ROVIRALTA ?? La ronda Litoral va viure retencions durant tota la tarda
JORDI ROVIRALTA La ronda Litoral va viure retencions durant tota la tarda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain