La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els grans equipament­s culturals reclamen diners

Els directors de deu dels principals centres de Barcelona demanen a Colau que els diners de la Diputació sufraguin millores en instal·lacions

- RAMON SUÑÉ Barcelona

Els directors dels principals equipament­s culturals de Barcelona han enviat una carta a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè una part dels diners que rebrà l’Ajuntament de Barcelona aquest mandat de la Diputació (30 milions d’euros) per a inversions en la ciutat es destinin a aquests centres i d’altres que puguin afegir-se a la llista, a fi que puguin millorar unes instal·lacions que “es troben en una situació deficitàri­a i en algun cas d’obsolescèn­cia”.

La carta, que també ha estat remesa a la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i al segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, entre altres destinatar­is, porta la firma dels directors del Liceu, el Palau de la Música, l’Auditori, el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Macba, el CCCB, la Fundació Miró, el MNAC i la Fundació Tàpies.

La comunicaci­ó està datada de dimecres passat, 22 de juny, el mateix dia que La Vanguardia informava de la decisió presa per la comissió de govern de l’Ajun- tament de Barcelona el 26 de maig de sol·licitar a la Diputació que 28 dels 30 milions que la corporació provincial donarà al Consistori per a inversions a la ciutat es destinin a la construcci­ó dels túnels viaris de la plaça de les Glòries. Els altres dos restants serien per a la rehabilita­ció del castell de Montjuïc. Històri- cament aquesta aportació de la Diputació sempre havia anat a parar a equipament­s culturals i esportius, mai a infraestru­ctures viàries.

La proposta, asseguren els directors dels centres culturals, és el fruit d’una reflexió conjunta durant mesos i de la necessitat de “recuperar part de la necessària inversió en els edificis o elements estructura­ls per dur a terme l’activitat i que, desgraciad­ament, durant els últims anys no s’ha pogut fer”.

Els responsabl­es dels principals equipament­s culturals de la ciutat recorden que, durant set anys de crisi econòmica i de serioses retallades, els pocs recursos disponible­s s’han dedicat als continguts artístics i a mantenir, “amb molts esforços”, el nivell d’ocupació laboral. La reducció de les subvencion­s per a inversions en aquest període ha estat, afegeixen, “total”, i les poques obres que s’han pogut fer han estat a costa d’afectar la qualitat artística. Per això plantegen “recuperar anualment una sèrie d’inversions necessàrie­s”.

La fórmula que proposen els gestors culturals a l’alcaldessa Colau és destinar una part alíquota anual, a poder ser ja des d’aquest any i per a un període posterior de tres exercicis més (amb possibilit­at de pròrroga), de la subvenció per a inversions de la Diputació. Proposen de reservar una quantitat anual i per equipament màxima de 300.000 euros, que anirien a una o diverses actuacions en cadascuna de les instal·lacions.

Els directors dels equipament­s culturals es comprometr­ien a presentar anualment les inversions requerides i, una vegada fetes, un informe d’actuació. Tot això amb el compromís addicional de planificar correctame­nt la destinació dels ajuts rebuts i fins i tot de retornar els di- ners si les obres no es duguessin a terme. També proposen de crear una comissió de seguiment.

La carta acaba amb una petició a l’alcaldessa: que “valoreu positivame­nt aquesta alternativ­a” per aconseguir que els principals equipament­s culturals de Barcelona “no es deteriorin”. Així mateix, els signants es mostren totalment disposats a incloure en aquesta sol·licitud altres equipament­s de la ciutat.

Adverteixe­n que alguns dels museus i centres culturals es troben en situació d’obsolescèn­cia

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? El Liceu és un dels equipament­s que s’han adreçat a Ada Colau
ÀLEX GARCIA / ARXIU El Liceu és un dels equipament­s que s’han adreçat a Ada Colau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain