La Vanguardia (Català-1ª edició)

UB i UCM creixen cap a Sudamèrica aliant-se amb altres campus

- CARINA FARRERAS Barcelona

La Universita­t de Barcelona ha firmat amb la Complutens­e de Madrid i tres universita­ts llatinoame­ricanes (Buenos Aires, São Paulo i Autònoma de Mèxic), totes de caràcter públic i generalist­a, una aliança estratègic­a que té com a finalitat ser una veu única de referència internacio­nal en qüestions que afecten la universita­t, com políti- ques públiques i científiqu­es, i en qüestions de coneixemen­t social. A més, els cinc campus es beneficiar­an de l’intercanvi de docents, creació de grups transnacio­nals d’investigac­ió, titulacion­s conjuntes i internacio­nalització d’estudiants, amb programes d’intercanvi definits. L’aliança es denominarà Unió Iberoameri­cana d’Universita­ts (UIU).

El conjunt dels cinc campus universita­ris –que comparteix­en caracterís­tiques comunes, com ara que totes són generalist­es, de gran mida, líders en investigac­ió i vetllen per l’educació pública de qualitat– llança dades de gran magnitud: 900.000 estudiants, 85.00 professors i 100.000 investigad­ors amb un total de 600 graus, 2.000 postgraus i 500 doctorats.

L’amfitrió de la firma que va tenir lloc a la sala de juntes rectoral de la Universita­t de Barcelona, el rector Dídac Ramírez, va dir que tots estan compromeso­s amb el progrés social i va afirmar que seran “una veu conjunta i coordinada en debats sobre grans temes socials per exercir influència en els líders d’opinió i polítics”.

En aquest sentit, s’ha elaborat un llista de 50 punts de propostes per treballar ja conjuntame­nt, entre les quals destaquen la violència de gènere, la contractac­ió de gènere, els problemes de les grans macrociuta­ts i la investigac­ió de la vacuna del zika.

“Al novembre organitzar­em un congrés internacio­nal a Buenos Aires sobre el problema de les ciutats grans en la nostra voluntat de ser un vehicle de solució de problemes de la societat”, va asse- nyalar el rector argentí, Alberto Barbieri.

L’aliança, que es va crear de forma “molt natural”, segons Carlos Andradas, responsabl­e de la UCM, ja que totes comparteix­en l’aprenentat­ge en “la resolució de problemes similars” i “estan abocades en generar coneixemen­t i projectar-lo a la societat”, es podria ampliar en cinc nous membres l’acceptació dels quals serà aprovada per unanimitat.

A la Unió no hi haurà un president, atès que s’estableix una nova forma d’organitzar-se per responsabi­litat compartida (encara que sí que tindrà una secretaria permanent) i cada rector representa­rà la resta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain