La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un sector que mira a l’exterior

Madrid, seguida de Catalunya, encapçala el parc espanyol d’estudis de videojocs

- PEDRO VALLÍN Madrid

El sector del videojoc a Espanya mou unes xifres de negoci anuals sorprenent­s que no deixen de créixer, amb una facturació superior als 1.083 milions d’euros el 2015, segons les dades de l’AEVI (Associació Espanyola de Videojocs), que aglutina les empreses del sector; entre d’altres, les grans majors de la distribuci­ó. Aquesta xifra suposa gairebé el doble del que va registrar a Espanya la facturació del cinema el 2015, uns 570 milions. Però, tal com passa en aquest últim sector, una cosa és el mercat espanyol del videojoc, i una altra, el mercat del videojoc espanyol. L’ordre dels factors és capital. Tot i així, el sector espanyol de la producció i el desenvolup­ament de videojocs va facturar el 2015 més de 510 milions, un increment del 24% respecte de l’exercici anterior, segons l’avanç de l’informe anual de la DEV (Associació Espanyola d’Empreses Productore­s i Desenvolup­adores de Videojocs i Software d’Entretenim­ent), amb unes dades definitive­s que es presentara­n el setembre que ve al llibre blanc del videojoc espanyol que cada any elabora la patronal del sector. El 52% de la producció de les companyies espanyoles es destina a exportació, segons les dades de la DEV.

El parc d’empreses de desenvolup­ament de videojocs –molt diversific­at en l’objecte de la seva producció, que va dels jocs, pròpiament dits, a les aplicacion­s, els anomenats serious games, la formació i, fins i tot, el desenvolup­ament d’eines tec-

La producció espanyola factura 510 milions i incrementa el seu nivell d’ocupació un 32% l’últim any

nològiques per a altres indústries– va augmentar l’últim any un 20%, cosa que va produir, al seu torn, un increment de l’ús del sector d’un 32%. Madrid encapçala el nombre de companyies i estudis de desenvolup­ament registrats, amb un 26,2% del total del sector espanyol. Catalunya és el segon focus de creació, amb un 24,8% de la indústria, seguida de la Comunitat Valenciana, amb un 11,4%; Andalusia, amb un 8,6%; el País Basc, amb un 6,7, i Astúries, amb un 4,3%.

Respecte al consum de videojocs, l’increment de l’any passat registrat per l’AEVI va ser d’un 8,7%, cosa que reforça la posició d’Espanya com el quart mercat de la Unió Europea, després d’Alemanya, el Regne Unit (si encara forma part de la UE) i França, i el novè al mercat global. A Espanya hi ha uns 15 milions de jugadors, aproximada­ment un de cada tres espanyols juga habitualme­nt, mentre que al Regne Unit la xifra és de 19 milions, de 30 milions a França i de gairebé 34 milions a Alemanya. Quant a les hores de consum setmanal mitjà, segons l’informe de l’AEVI, encara estem darrere dels principals mercats europeus. El jugador espanyol dedica 6,2 hores setmanals a jugar, enfront de les set hores del francès, les 8,2 hores del jugador alemany i les gairebé nou del jugador britànic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain